Broj 150
Početna > Trpeza > Ðumbir

KOREN KOJI LEČI

Ðumbir

Od davnina je koren đumbira poznat kao začin, međutim, ništa manje vredna nije ni njegova lekovitost, sposobnost za podizanje energije, jačanje organizma i smanjivanje bolova

Da đumbir ima magično dejstvo, tvrdili su još pre 3000 godina istočnjački lekari. Od davnina se gajio u tropskim predelima jugoistočne Azije, a nešto kraće i u Indiji. Đumbir se pominje u spisima Konfučija oko 500. godine p.n.e. U Kini, Indiji i Japanu se najviše upotrebljava u medicini i farmaciji, ali i u kulinarstvu, posebno u makrobiotici.

Svež i sušen đumbir su sasvim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dve različite biljke.
Svež koren se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.

Sušen koren se koristi za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj... Snažan je antikoagulans (sprečava zgrušavanje krvi), sprečava mučnine. Izvrstan je lek protiv migrene. Deluje antireumatski i protiv artritisa. Efikasan je i protiv virusa gripa.

Đumbir u medicini

Upotrebljava se kao prevencija prehladama, ali je odličan i pri povišenoj temperaturi. U vidu obloga, veoma je dobar i za ženske probleme. Novija ispitivanja u Australiji pokazala su da đumbir (supstanca gingerol) ubrzava metabolizam podstičući tkivo da potroši 20 odsto više kalorija nego uobičajeno. Istraživanja Medicinskog centra u Majamiju pokazuju da koren đumbira ublažava bolove u zglobovima. Ako se redovno uzima, suzbija hronični umor, poboljšava pamćenje, a zbog stimulativ-nog svojstva nije poželjno uzimati ga uveče pre spavanja jer može izazvati nesanicu. Đumbir je i blagi afrodizijak.
Đumbir u kuhinji

Koristi se svež, sušen, mleven ili u prahu, ukiseljen ili ušećeren. Korisno je znati da se njegova ljutina pri čuvanju na temperaturi od 12,5 stepeni Celzijusa petostruko povećava, i da mu se boja menja. Poseduje i proteolitičke enzime koji cepaju kazein i kolagen. Primera radi, na taj način se mekoća mesa značajno povećava. U svakom slučaju, treba imati na umu da se ovo dejstvo gubi na temperaturama većim od 70 stepeni. Kao začin, koristi se svež ili suv, ceo, mleven i kandiran.
Može se upotrebiti u pripremi peciva, slatkiša, kompota, likera, piva, jela sa mesom, čokolada, supa od pilećeg mesa, pečuraka, za kandiranje, za marinade, jela sa pirinčem. Svež đumbir može da se održi u frižideru do tri nedelje. Veće količine neoljuštenog đumbira možete staviti u zamrzivač. Tako zamrznut lako se seče, ljušti i renda. U jela je najbolje stavljati ga svežeg. Oljuštite ga, izrendajte ili naseckajte, i tek pred kraj kuvanja dodajte ga jelu, tako će jelo imati blagu aromu, ne tako ljutu.