Broj 15

Kraljica cveća

RUŽA

Ruža je najstariji ukrasni cvet koji je čovek uzeo iz prirode. Sa razvojem civilizacije, razvijala se i ruža koja danas broji 30.000 vrsta.

Zahvaljujući ljubiteljima, prešla je okeane i kontinente, sjedinjujući u novim sortama sve svoje najbolje osobine i kvalitet, tako da danas ljubiteljima stoji na raspolaganju preko 30.000 vrsta ruža svih boja, nijansi i rasta.
  Na osnovu ispitivanja fosilnih ostataka, može se zaključiti da su praruže postojale pre više od 30.000 godina. Negde pre toga perioda se, verovatno, izvršila diferencijacija ruža i pod uticajem klimatskih promena razvijena je i proširena ova brojna i raznolika grupacija - rod ROSA.
  U dalekoj prošlosti, na prostoru Bliskog istoka, u drevnoj Kini i Japanu, kasnije u i staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu gajene su ruže. One su u tim zemljama imale veoma veliki značaj. To su bile ruže koje su uzete neposredno iz prirode i dugo gajene po vrtovima.
  U prvo vreme, ruže su se razmnožavale iz semena i deljenjem bokora. Dolazilo je do spontanih međusobnih ukrštanja. Krajem 17. veka došlo je do pravog smišljenog rada na njihovom oplemenjivanju.
  Počev od 18. veka, Evropa je bila stecište svih do tada postojećih ruža, kako gajenih tako i uzetih iz prirode. Donesene su ruže iz Indije, Kine, Kašmira, Japana, Mandžurije i Koreje zatim i iz Amerike. Počelo je njihovo plansko ukrštanje sa evropskim ružama kao i ružama sa Bliskog istoka, koje su u to vreme u Evropi već bile odomaćene.
  U savremenom svetu, uzgoj ruža predstavlja industrijsku proizvodnju. Uložena su ogromna materijalna sredstva ne samo u selekcionisanje i proizvodnju novih sorti, već i u poboljšanje kvaliteta podloga, proizvodnju semena, specijalnih đubriva za ishranu biljaka, zaštitnih sredstava protiv bolesti i štetočina, ambalaže za držanje i gajenje biljaka...
 
  NEGA RUŽA
  Zemljište oko ruža treba redovno okopavati i pleviti kako ne bi bilo korova. Na ovaj način se čuva i vlaga u zemljištu. Ruže takođe treba oslobađati precvetalih cvetova i suvih grana. U slučaju suše treba ih zalivati, a posle svakog zalivanja (kad se zemlja prosuši) treba i okopati zemlju oko sadnica.
  Prihranjivanje - rastvorom ili granulatom mineralnih, lako rastvorljivih đubriva ili specijalnim đubrivima za ruže.
  Postoje razne štetočine koje napadaju koren i listove ruža. Uklanjanje štetočina se vrši pomoću raznih preparata koji se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama.
  Ruža je i danas, kao i u davna vremena, još uvek jedan od najlepših ukrasnih cvetova u vrtu svakog domaćinstva, bilo da je ono u selu ili gradu, a u svečanim danima i prilikama i u njihovom stanu - bilo kao zasađena ili gajena biljka bilo kao rezani cvet.