Broj 15
Početna > Poznati > OTMENOST BEZ DAHA - Đorđo Armani

Đorđo Armani

OTMENOST BEZ DAHA - Đorđo Armani

Već smo se navikli. Modna nedelja u Njujorku. Parada šika i ludila. I onda revija na kojoj defiluju elegantni i jednostavni modeli, zapravo vrhunac glamuroznosti. Na kraju, na pistu izlazi i kreator. Uvek u crnoj uskoj majici, valjda da bi istakao da se nekada bavio bodi-bildingom, sa svojom sedom kosom i širokim italijanskim osmehom. Đorđo Armani.

"Imati stila znači imati hrabrosti da se naprave sopstveni izbori, da se kaže ne šablonima i pravilima. Pronaći nešto originalno, a ne zaći u kič i nastranost." I u tome je uspeo. Izgradio je svoj stil koji je prepoznatljiv u mnoštvu. Njegovi modeli su krajnje jednostavni, ali ne i dosadni. Iz njih izbijaju elegancija i otmenost koji ostavljaju bez daha. Bez sumnje, Đorđo Armani je od svog posla napravio pravu imperiju, a sebe zacrtao kao jednog od genija u istoriji mode.
  Međutim, Armani nije uvek želeo da bude kreator. Prvi san mu je bio da postane lekar.
  Dve godine je pohađao medicinu. Ali, već na trećoj je shvatio da to nije poziv za njega. Njegova majka tvrdi da nije mogao da podnese prizor krvi. Sam on kaže da mu je jednostavno dosadilo toliko da uči. Dokazano nestalan, skoro je izjavio da bi, kad bi počinjao sve iz početka, izabrao neku treću karijeru: "Verovatno bih se upustio u rediteljske vode."
 
  Prikupljanje iskustva
  Odbacivši medicinu, načinio je veliki doprinos modi. U svojim ranim dvadesetim godinama zaposlio se u uglednom milanskom butiku La Rinascente. Radio je kao dekorater izloga. Zatim, pomagao je kupcima da se pronađu u određenom komadu odeće. Bio je i nabavljač, birao je i testirao novu odeću za radnju.
  Godine 1964, mada nije imao nikakvo modno obrazovanje ili iskustvo, Armani je, zahvaljujući svom talentu i upornosti, uspeo da uđe u kuću Čeruti. Nino Čeruti je tražio asistenta za mušku liniju Hitman. Posao je pripao Armaniju koji je nastavio da za njega dizajnira mušku odeću narednih osam godina.
  Sedamdesetih godina Serđo Galeoti, tehnički crtač za jednu prestižnu firmu u Milanu, nagovorio je Armanija da uđe u posao s njim. Njih dvojica su postali ravnopravni partneri u raznim poduhvatima. Armani je prikupljao iskustvo kod raznih dizajnera: Nino Čeruti, Emanuel Ungaro, Mario Valentino, Ermenđildo Zenja, Ereuno.
 
  Nova etiketa
   Armani i Galeoti 1975. godine osnivaju sopstvenu modu - Giorgio Armani S.p.A. Godinu dana kasnije, Armani predstavlja svoju prvu kolekciju u prestižnoj Beloj sali u Firenci. Igrao se materijalima i oblicima, ali sve u granicama dobrog ukusa. Upravo ta izražena sklonost da koristi materijale u neočekivanim kontekstima i u neobičnim kombinacijama učinila ga je genijem. Odeća je bila elegantna, fino skrojena, komotna i već na prvi pogled udobna. "Učinio je čak i da engleska vunena odela budu udobna kao svilene pidžame", pisao je magazin Pipl.
 
  Nagrade i priznanja
  Dugačka je lista nagrada koje je dobio ovaj italijanski kreator. Pored Kristijana Diora, bio je jedini dizajner koji se pojavio na naslovnoj strani časopisa Tajm. Više puta je nagrađivan Siti sark nagradom kao najbolji kreator muške odeće. Godine 1983. Američki savez modnih kreatora bira ga za internacionalnog kreatora godine. Republika Italija ga 1987. proglašava za viteza zbog dostignuća na modnom polju.
  Tokom ranih osamdesetih, Armani osvaja Holivud. Brojne su filmske i muzičke zvezde koje se oblače kod njega: Mišel Fajfer, Džudi Foster, Robert De Niro, Ričard Gir, Džek Nikolson... Njegova odeća je prošetala crvenim tepihom mnogih značajnih događaja.
  Od 1984. godine dizajnirao je 29 kolekcija godišnje. Klasičnoj muškoj liniji, koja ga je i proslavila, pridodao je i žensku visoku modu, džins, nešto ekonomičniju liniju za mlade Emporio Armani, zatim detalje: satove, nakit, naočare za sunce, tašnice... i brojne parfeme: Acqua di Gio, City Glam, Emporio Armani, Mania, Sensi...
 
  Šuškanja
  Ne šuškaju samo Armanijeve večernje haljine. U poslednje vreme kruži priča da sedamdesetdvogodišnji kreator razmišlja da proda svoju modnu imperiju i to onome ko ponudi najviše para. Međutim, u pitanju su samo glasine, potekla od nemačkog ekonomskog časopisa Handelsblat. "To je bila jedna moja šala koja je pogrešno protumačena. Nema ništa od prodaje. Ne idem u penziju. Ostajem glavni vitez na čelu svog carstva", rekao je u svoju odbranu Armani.
 
Autor: Dragana Barjaktarević