Broj 15
Početna > Putovanja > GRAD SLOBODE

Amsterdam

GRAD SLOBODE

Amsterdam je grad tolerancije i različitosti, grad istorije, zabave i grad odlično organizovanog prevoza.

U Amsterdamu vaša destinacija nikada nije predaleko, naročito ako sledite onu staru latinsku izreku - dok ste u Rimu ponašate se kao Rimljani - što u konkretnom slučaju znači da Amsterdam obilazite kao pravi Amsterdamci, vozeći bicikl, naravno.
Svi znaju da je Amsterdam grad za zabavu - opušten i otvoren za sve bez obzira na godine, pol, rasu ili veru. Pri tome se ne misli samo na mogućnost konzumiranja marihuane i isprobavanje iste u neograničenim količinama bez sankcija. Prvenstveno se misli na toleranciju i opuštenost koja tamo vlada. Amsterdam je grad karakteristične holandske arhitekture, kanala, brodića i mostova. Ispresecan je sa 40 kanala i ima 40 mostova zbog čega mnogi grad zovu Venecija na severu. Amsterdam čini posebnim to što je gotovo svaka građevina u užem centru grada u isto vreme kulturni spomenik, ali i deo istorije i savremenog izgleda grada. Amsterdam je glavni i najveći grad Holandije. Osnovan je krajem dvanaestog veka kao malo ribarsko mesto na obali reke Amstel, a danas je veliki finansijski i kulturni centar.

VENECIJA NA SEVERU
Amsterdam je jedna od umetničkih prestonica Evrope. Jedan od osnovnih razloga zašto milioni turista posete Amsterdam u toku godine su zlatna imena holandskih slikara u muzejima. Svi znaju za narodni muzej Rijksmuzej, Van Gog i muzej savremene umetnosti Stedelijk, ali to nije sve! Amsterdam poseduje više od pedeset muzeja sa bogatim kolekcijama. U bilo koje vreme da se odlučite za posetu glavnom gradu Holandije, sigurno ćete odabrati pravo vreme. Ipak, u Amsterdamu vam niko ne može garantovati lepo vreme, ma koje doba godine da je u pitanju. U svako doba godine vas može iznenaditi kiša koja često traje danima. Zime su relativno hladne, kišovite, retko sa snegom, ali vas isto tako usred zime mogu iznenaditi sunčani, gotovo prolećni dani. Vetar je neizbežan i nekada izuzetno snažan. Leto je blago sa temperaturama oko 25 stepeni celzijusovih i često sa kišom i pljuskovima. Pa ipak, leto u Holandiji može biti idealno rešenje za one koji bi da pobegnu od vrelog balkanskog sunca.

BICIKLIZAM
U ovom gradu možete videti apsolutno sve, od najnovijih automobila do ipak najomiljenijeg prevoznog sredstva - starih bicikala; od skupih barova, pa sve do oronulih pabova. Iako Amsterdam ima jako dobro organizovan javni prevoz, on je izuzetno skup i malo ko se njime služi. Po gradu se svi voze biciklima, to je najjeftinije i najzabavnije rešenje problema prevoza kroz grad. Napravljene su posebne trake, semafori i okretnice za bicikle, tako da vozačka diskriminacija ovde ne postoji. Ali, ni jednog trenutka ne smete zaboraviti da najmasovniji lokalni sport nije biciklizam, nego krađa bicikla. U slučaju da iznajmite bicikl, dobićete i lanac kojim ćete se obezbediti od krađe. Taksi je tamo prevozno sredstvo koje je najskuplje u Evropi i nikako ih ne smete zaustavljati na ulici.

DAM SKVER
Dam Skver je simbol Amsterdama. Sam centar grada, koji dan i noć vrvi od turista, prepun je štandova sa hranom, restorana, kafića. Kakvo god da je vreme, uvek se na njemu nešto zbiva - ulični performansi, karnevali, povorke. Ovaj trg vam može biti i odličan orijentir jer sve ulice sa njega vode na gotovo sva važnija mesta. Poseta Amsterdamu svakako bi bila nepotpuna bez posete zloglasnoj Crvenoj zoni. Ovde atmosfera zna da bude haotična. Turisti se tu guraju među dilerima i prostitutkama, a mogu se videti i gradske provodadžije i sitni lopovi. Prostitutke u ovom delu grada su deo legalne i regulisane industrije koja obuhvata i obavezne zdravstvene preglede i porez na dohodak. Prostitucija je glavna, ali ne i jedina atrakcija ovog okruga. Neverovatna arhitektura koja datira još iz srednjeg veka sigurno će vam zadržati pogled. Ono što ćete primetiti i što ne bi trebalo da vas začudi je to da se oko pet sati posle podne grad naglo isprazni, prodavnice se zatvore i sve utihne. Inače, prodavnice rade do 17 ili 18 časova i tada svi idu na večere koje su im glavni obrok i to jako poštuju. Što se noćnog života tiče, imate zaista veliki izbor. Od urbanih klubova, trendi i modernih barova do andergraund scene i disk džokeja koji se tek probijaju.

GRAD VESELJA I SLOBODE
Amsterdam, poznat kao grad slobode, grad veselja, grad mladih, grad multikulturalnosti, siguran, čist i ugodan. Istražite ga na jednom od izleta na vodi, ili biciklom kroz stari grad, razgovarajte s ljubaznim domaćinima.
Grad različitosti, grad atmosfere i jedan od najvećih "malih" gradova u svetu. Prostorno mali, ali ponudom kulturno-zabavnih sadržaja, koji se tokom cele godine zbivaju u gradu, metropola u pravom smislu reči. Amsterdam će nesumnjivo ispuniti sva vaša očekivanja: od uživanja u prelepim, neobičnim amsterdamskim pejzažima do odličnog šopinga, ali i još mnogo toga. Najveće turističke atrakcije Amsterdama svakako su muzeji.

VAN GOG
U muzeju Van Goga izloženo je nekoliko hiljada slika i crteža, a kolekcija je postavljena u tri sekcije. U prvoj, dela Van Goga podeljena su u pet značajnih perioda. Zatim tu je i prikaz drugih slikara, uključujući njegove prijatelje i savremenike. U trećoj je prikaz istorije muzeja. Rijksmuzej je otvoren 1885. godine i poznat je po kolekcijama slika Rembranta, Vermera, Frans Halsa i Jan Stena. Poseta muzeju uključuje i posetu prekrasnoj bašti sa cvećem, fontanama, skulpturama i letnjikovcima. Muzej moderne umetnosti Stedelijk prikazuje impresivnu kolekciju moderne umetnosti Amsterdama. Rembrantova kuća predstavlja kolekciju njegovih dela, ali i dela njegovog učitelja Pitera Latmana.

KUĆA ANE FRANK
Nemojte propustiti da vidite Amsterdamski istorijski muzej, koji se nalazi u nekadašnjem sirotištu i prikazuje razvoj Amsterdama od malog sela kraj reke do modernog grada kakav je danas. Posetite i kuću Ane Frank, koja je čuveni dnevnik pisala tokom rata i koji je pronađen dve godine kasnije, opisujući iskustva jevrejske dece. Ne zaboravite da je Amsterdam mnogo više od brojnih kofi-šopova i Ulice crvenih svetiljki. Iako najpoznatije, te dve stvari definitivno nisu jedini razlog zbog kojeg treba da dođete u ovaj grad. Pobegnite od svakodnevice i dođite u Amsterdam, kupujte do mile volje, plešite do iznemoglosti, idite na romantičnu vožnju brodom po kanalima, pogledajte najlepše Van Gogove i Rembrantove slike. I ne zaboravite da kupite holandske lale na trgu cveća.