Broj 15
Početna > Intervju > DAMA SA STILOM

Sofija Ćuk di Garofani

DAMA SA STILOM

Sofija Ćuk di Garofani je poznata kao neumorni promoter srpske kulture i tradicije zbog čega ju je naša dijaspora svojevremeno proglasila za Ženu decenije.

Više od tri decenije Sofija živi i stvara u Parizu, a beogradskoj publici se predstavila izložbom Kosmet - Bartolomejska noć gde je kroz tapiserije i performans pokušala da sažme celokupnu memoriju svog naroda. U francuskoj prestonici je profesorka na Akademiji primenjenih umetnosti dok u svojoj privatnoj umetničkoj školi radi sa talentovanim učenicima. Poreklom je Ličanka čiji se koreni nalaze u Crnoj Gori. Sjeničanka je po rođenju, Parižanka po srcu, a majka po osećajnom daru.
 
  Uloga žene
  Stalno se zanemaruje to da je žena drugačija od muškarca. Današnje žene su isforsirane da se bave politikom, a to bi trebalo prepustiti muškarcima jer su oni ti koji vape za strategijom. Žena je zato izgubila lepotu i zanemarila zakon prirode, a to je porod.
 
  Vi kao žena
  Apstrahujem putenost jer sam majka, apstrahujem objekat jer sam žena i apstrahujem politiku jer sam stvaralac. Svakim gestom ja sam esteta, a pre svega elitista.
 
  Vaš luksuz
  Moj luksuz je u tome da ne činim koncesije mediokritetima.
 
  Religija
  To je moja porodica, porod. Majka sam troje dece.
 
  Sadašnjost
  Teško je opstati u ovom vremenu jer postoji problem identiteta. Ljudi su poništili vrline kao što su rodoljublje i dostojanstvo, a prioritet dali neradu, nevaspitanju i zlobi.
 
  Globalizam
  Sva moja dela, počevši od Srpske Gernike pa do Kosmet - Bartolomejska noć su istorijske činjenice. Svakako da su ona nastala iz moje potreba da osvedočim manipulaciju moćnika. Ovi prostori imaju veliki broj pravih prijatelja i samo nekoliko žestokih neprijatelja. Nesreća je, međutim, u tome što ovi drugi manipulišu.
 
  Ekspanzionizam
  Ne može se boriti protiv šovinizma i ekspanzionizma ako se iz školskog programa izbace Petrarka, Dante, Servantes, Gete, Dostojevski, Njegoš.
 
  Pedagoški rad
  Vrednost se nalazi u profesorovom ličnom stavu i njegovom uticaju na profesionalno i duhovno izgrađivanje studenata. Naravno, studentima je fakultet baza, ali dalji napredak zavisi od njihovog karaktera.
 
  Partijsko opredeljenje
  Ne pripadam ni levoj ni desnoj opciji. Moja partija su sloboda, stvaralaštvo i ljubav.
 
  Nostalgija
  Nisam nostalgična, ali me zanima prošlost zbog budućnosti. Na žalost, svet je opsednut sadašnjošću u kojoj se mnogo ne razmišlja o tradiciji i stvaralaštvu.
 
  Sledeći opus
  Tema mog sledećeg opusa biće Dama i jednorog. Dugo sam razmišljala o toj dami i tih šest tapiserija iz XVI veka. Na pet tapiserija su predstavljena čula - pogled, ukus, miris, dodir i sluh. Šesta tapiserija je žudnja koja simboliše moralne valere, odnosno odricanje od svih čulnih pasija. Osećam da sam njena reinkarnacija.