Broj 149
Početna > Lepi i zdravi > Vesti iz medicine - Pivo jača kosti, Seksualna i emocionalna prevara

Vesti iz medicine - Pivo jača kosti, Seksualna i emocionalna prevara

Blizanci manje skloni samoubistvima,
  • Pivo jača kosti

Žene koje piju umerene količine piva imaju jače kosti, tvrde španski naučnici nakon studije u kojoj je učestvovalo 1700 ispitanica, prosečne starosti od 48 godina.

Nalazi sugerišu kako je gustina kostiju merena ultrazvukom bila mnogo veća kod žena koje su redovno pile umerene količine piva, a istraživači veruju da za uočeni pozitivan učinak nije odgovoran alkohol nego fitoestrogeni, hormoni biljnog porekla prisutni u pivu.

Prema njihovim rečima, važna je umerena konzumacija piva jer su već ranija istraživanja pokazala da je dnevni unos više od dve jedinice alkoholnih pića povezan s negativnim uticajem na zdravlje kostiju.

  • Deci preti visok krvni pritisak

Deca koja provode previše vremena ispred kompjutera ili televizora mogla bi da imaju problema s povišenim krvnim pritiskom, pokazuje najnovije istraživanje. Naime, otkriveno je da deca koja pred ekranom provedu prosečno dva i po sata dnevno imaju viši krvni pritisak od dece koja su retko pred ekranom.

Šta je tačno uzrok tome, nije poznato, ali veruje se da televizija i kompjuteri deci uzimaju vreme koje bi trebalo da provedu u bavljenju fizičkim aktivnostima. Tokom istraživanja posmatrano je 111 dece od tri do osam godina. Otkriveno je da oni prosečno tokom dana pred ekranom provode sat i po vremena, iako ima i onih koji znatno više vremena provode pred televizorom i računarom.

  • Pušenje uništava ukus hrane

Naučnici su pronašli još jedan razlog zašto treba da prestanete da pušite ako već niste - dim cigarete onemogućava vam da osetite pravi ukus hrane. Grčki naučnici testirali su 62 dobrovoljca i utvrdili su razlike na jeziku pušača i nepušača. Testovi su pokazali da je čak 28 pušača imalo slabije osećanje ukusa. Dakle, ostavite cigarete i uživajte u hrani!

  • Kokicama protiv raka

Najnovija istraživanja pokazuju da bi kokice mogle da pomognu u sprečavanju raznih vrsta karcinoma. Naučnici su otkrili da te simpatične grickalice sadrže iznenađujuće veliku količinu antioksidanta polifenola. Reč je o antioksidantu koji se nalazi u voću i povrću, a odavno je poznato da smanjuje rizik od srčanih oboljenja, karcinoma i drugih bolesti.

Američki naučnici sproveli su istraživanje koje je prvo dokazalo da su grickalice i žitarice odličan izvor polifenola. Dakle, jedući kokice, dobijate divne zdrave sastojke koji vam pomažu zdravlju, a i kožu čine lepšom - naglasili su naučnici.

  • Seksualna i emocionalna prevara

Muškarce više plaši fizički čin preljube, dok žene strepe i od emocionalne prevare, pokazala je nova studija. Istraživanje je sprovedeno putem interneta i obuhvatilo je 112 studenata, kojima su postavljana pitanja vezana za prevaru, a rezultati su pokazali da muškarci gorim smatraju čin seksualne prevare, dok žene više uzrujava pomisao na onu virtuelnu.

Sa pojavom interneta pojavila su se i nova iskušenja za ljubavne veze. Istraživanje je ujedno pokazalo da muškarci, kao ni žene, još nemaju jasno određena pravila dopuštenog internet kontakta. Ni jednoj ni drugoj strani ne sviđa se pomisao na sklapanje poznanstava kao ni razmenjivanje uzdaha, ali postavlja se pitanje gde povući granicu.

  • Blizanci manje skloni samoubistvima

Grupa danskih psihijatara i psihologa završila je višegodišnja istraživanja ponašanja blizanaca i zaključila da su oni znatno ređe skloni samoubistvu od ostalih ljudi. Oni su prostudirali istorije bolesti i druge značajne podatke najmanje 20.000 jednojajčanih blizanaca koji su umrli između 1943. i 1993. godine i procenat samoubistava u toj populaciji uporedili sa podacima o celokupnoj populaciji.

Ustanovili su da je procenat samoubica među blizancima, bez obzira na njihov pol, izuzetno nizak. Rezultati istraživanja došli su kao iznenađenje jer su neka ranija otkrića govorila da su blizanci čak skloniji mentalnim oboljenjima od drugih osoba.