Broj 149
Početna > Zanimljivosti > Saveti za prijatan let

UŽIVAJTE U AVIONU

Saveti za prijatan let

Letenje često nije prijatno. Ipak, sledeći saveti mogu vam pomoći da sprečite dehidraciju, oticanje nogu i džet-leg.

U avionu na visini od 10.000 metara vazduh je suvlji nego u Sahari, a pritisak je sličan onome na 3.000 metara negde u Alpama. Doda li se tome skučenost prostora, nemogućnost kretanja i vazduh siromašan kiseonikom, jasno je da u avionu vladaju specifični uslovi koji mogu da ostave posledice na naš organizam.

Našem telu, a posebno koži, preti dehidracija, nogama i stopalima oticanje, a na sve to dolazi i opstipacija. Osim toga, tu su i negativne posledice dugih letova poznate pod nazivom džet leg, koje nastaju zbog toga što naš „unutrašnji sat", koji reguliše ritam budnosti i spavanja, nije u stanju da se prilagodi različitim vremenskim zonama.

U te se posledice, koje mogu trajati čak i danima, ubrajaju iscrpljenost, umor, glavobolja, smanjena koncentracija, poremećaji motivacije, sklonost iracionalnom razmišljanju i nerazumnim reakcijama, kao i nesanica. Međutim, i tome ima leka. Jednostavni saveti mogu da učine čuda i spreče ili barem ublaže posledice putovanja.

  • Pazite na ishranu

Pošto je pravilna ishrana vrlo važna, pre leta dan započnite doručkom, a ne kafom i cigaretama, a sat-dva pre poletanja pojedite isključivo lagani obrok. Ovoga se posebno pridržavajte ako se radi o večernjem letu za vreme kojeg planirate da odspavate i tada svakako izbegavajte hranu prženu u dubokom ulju i jake sosove.

Za vreme leta, dok ste u budnom stanju, jedite na četiri ili pet sati, čak i ako niste gladni. U avionu birajte obroke na bazi voća, povrća i žitarica koji će prijati vašoj probavi i sprečiti opstipaciju, na koju se žale mnogi koji često lete avionom. Izbegavajte crveno meso, a prednost dajte pirinču, testenini i povrću.

Tokom leta izbegavajte slatkiše i što češće jedite voće, a posebno banane, koje će vas zaštititi od naglog gubitka energije i zadržati šećer u krvi na normalnom nivou. Naravno, ni za vreme leta nemojte jesti neposredno pre spavanja jer se time podstiče metabolizam.

  • Osigurajte dovoljno vode

Za vreme leta, otprilike na svaki sat, popijte oko pola litra vode. Kako je za vreme leta voda jedino što treba vašem organizmu, strogo izbegavajte voćne sokove, gazirana pića, crne čajeve, kafu i alkohol jer nadražuju bubrege, utiču na gubitak mineralnih soli i pospešuju dehidraciju.

Alkoholna pića strogo izbegavajte zbog činjenice da se u specifičnom okruženju aviona dva do tri puta pospešuje njegovo delovanje, pa, čaša šampanjca u vazduhu ima jačinu čaše viskija na zemlji.

Opustite se, ali i razgibajte

Da bi vam dugotrajan boravak u avionu bio što prijatniji, obucite i obujte što udobniju, najbolje sportsku, odeću i obuću. Ponesite obavezno i neki topliji komad odeće ili šal ako vam je klimatizovani vazduh suviše hladan.

Ako je pred vama duži let, u avionu bez ustručavanja skinite cipele, na noge navucite sokne i smestite se što ugodnije. Da biste se razgibali i pomogli svojim leđima, mišićima tela i cirkulaciji, na sat-dva prošetajte celom dužinom aviona. Ne sedite prekrštenih nogu, pomerajte nožne prste i često menjajte njihov položaj.

  • Sprečite džet-leg

Da biste sprečili vrlo neugodne posledice vremenskih zona, ako je to ikako moguće, rezervišite let koji će vas na cilj putovanja dovesti po danu, posebno ako letite od zapada prema istoku jer je tada džet-leg izraženiji. Pre leta pokušajte da budete u što boljoj psihofizičkoj kondiciji jer je dokazano da nedostatak sna, glad, umor, stres, nervoza i uzbuđenje pospešuju džet-leg.

Na izraženije posledice džet-lega računajte i ako inače imate problema sa spavanjem, ako ste osoba koja robuje rutini, teže se adaptira i nije sklona promenama. Ako slećete u vremensku zonu u kojoj je dan, da biste se oporavili od leta avionom i regenerisali, umesto da odmah legnete u zamračenu hotelsku sobu, izađite na vazduh i svetlost dana i priuštite sebi šetnju ili neku drugu aktivnost koja vas opušta.

  • Alkoholna pića strogo izbegavajte zbog toga što se u specifičnom okruženju aviona dva do tri puta pospešuje njegovo delovanje
  • Ako je pred vama duži let, u avionu bez ustručavanja skinite cipele, na noge navucite sokne i smestite se što ugodnije