Broj 149
Početna > Lepi i zdravi > Povećajte seksualni užitak

Kegelove vežbe

Povećajte seksualni užitak

Pet minuta dnevno za vežbe za koje vam ne treba ni posebna oprema ni slobodno vreme - i dobićete intenzivniji seksualni život i intenzivnije zadovoljstvo.

Veću nagradu za manji trud teško da bi bilo moguće naći.

Kegelove vežbe je četrdesetih popularizovao ginekolog akušer Arnold Kegel, a svrha vežbi bila je da pomognu ženama koje su imale problem inkontinencije bešike (nekontrolisano mokrenje) - problem koji se često javlja kod žena nakon porođaja.

Pacijentkinje koje su vežbale rešile su se problema. Sporedan efekat Kegelovih vežbi bio je da su pacijentkinje lakše i intenzivnije doživljavale orgazam.

 • Koje mišiće treba vežbati

Kegelove vežbe su vežbe za pubične mišiće (mišiće vaginalnog dela). Ove mišiće u svom telu možete locirati tako što ćete pokušati da, kad budete mokrile, prvo zadržite, a zatim pustite mlaz, i to ne stežući ni stomak, ni butine, ni guzu. Ako vam to uspe, znate o kojim se mišićima radi.

To su isti oni mišići koji se grče u toku orgazma. Vežbanjem, oni postaju bolje prokrvljeni i jači, pa njihovo grčenje u toku orgazma proizvodi snažniji i često dugotrajniji osećaj. Plus, ojačanim pubičnim mišićima moguće je i partneru pružiti veće zadovoljstvo.

 • Vežbe posle trudnoće

Ove vežbe su naročito bitne prilikom oporavka posle porođaja jer se tada vaginalni mišići „razvuku". Jačina mišića donjeg dela karlice je važna za održavanje celovitosti unutrašnjih prolaza i pozicija organa koje podržavaju. Mišići donjeg dela karlice kontrolišu protok urina, dobrovoljna stezanja materice i analni mišić.

Dno karlice se sastoji od nekoliko slojeva mišića obešenih poput mreže za ležanje, koji se drže za dve tačke smeštene na prednjoj i zadnjoj strani karlice. Pritisak u trudnoći povećava verovatnoću da će se dno karlice olabaviti, opteretiti, baš kao i ležaljka.

 • Kako se trenira

Osnovna Kegelova vežba je veoma jednostavna: stegnete pubične mišiće, držite stisak deset sekundi, a zatim ih opustite. Preporučuje se da se vežba ponovi deset puta, tri puta dnevno (ukupno vežbanje: pet minuta dnevno).

Nije vam potrebna nikakva oprema, niti će bilo ko znati da vežbate - vežbu je moguće izvoditi dok stojite u liftu, čekate u redu u samoposluzi, dok čekate da se upali zeleno svetlo na semaforu, dok čekate da vam se uključi kompjuter, da prođu reklame i počne film, dok perete zube... Efekti ove vežbe primetni su već nakon mesec dana redovnog vežbanja.

 • Početak vežbanja

Vrlo je važno pronaći i osetiti prave mišiće prilikom vežbanja.

 • Vežba broj 1: osnove stezanja i opuštanja

Lezite na leđa, na stranu ili na stomak, s razmaknutim nogama i opuštenim grudima. Uvucite donji deo karlice, stisnite. Trebalo bi da osetite kako se mišići sa strane stežu, a unutrašnji prolazi postaju napeti. Koncentrišite se na prednje mišiće oko bešike i vagine. Stavite ruku iznad stidne kosti i podignite se prema ruci kao da stiskate porođajni kanal. Zadržite taj položaj dve-tri sekunde, a onda se potpuno opustite.

 • Vežba broj 2:

Druga Kegelova vežba se razlikuje od prve samo u tome što stiskanje i opuštanje radite što brže možete.

 • Vežba broj 3: lift

U trećoj vežbi smestite se u bilo koji udoban položaj. Zamislite da se vozite u liftu. Kako se podižete gore i približavate svakom sledećem spratu, tako sve više stiskajte mišiće, ali tako da ne gubite nimalo napetosti koju progresivno skupljate. Učinite to laganom vožnjom gore i laganim spuštanjem dole, potpuno se opustivši na kraju.

 • Mogu da je rade i muškarci

Istu ovu vežbu mogu da praktikuju i muškarci, i to podjednako neprimetno. Rade je na isti način kao i žene, stezanjem i opuštanjem pubičnih mišića (mogu ih locirati na isti način kao i žene, zaustavljanjem mokrenja). Kod muškaraca vežba ne dovodi do jačeg orgazma, ali veoma uspešno rešava problem prerane ejakulacije, na zadovoljstvo i muškarca i žene.

 • Osnovna Kegelova vežba je veoma jednostavna: stegnete pubične mišiće, držite stisak deset sekundi, a zatim ih opustite.
 • Efekti su primetni već nakon mesec dana redovnog vežbanja.
 • Vežbu je moguće izvoditi dok stojite u liftu, čekate u redu, dok čekate da se upali semafor, da vam se uključi kompjuter...