Broj 149
Početna > Zanimljivosti > Olakšajte deci prve školske dane

Olakšajte deci prve školske dane

Kako preživeti povratak u klupe

Polazak u školu stresan je i za decu i za roditelje. Da biste olakšali prve dane, evo nekoliko saveta

Posle dugog letnjeg raspusta, koji su provodila u igri i bez velikih obaveza, deca mogu teško podneti polazak u školu. Mališanima je potrebno izvesno vreme da se prilagode školskim obavezama i zato ih u uvodite postepeno i bez opterećenja u novu školsku godinu.

Roditelji bi trebalo deci da istaknu sve pozitivne aspekte početka školske godine: biće zabavno, deca će videti stare i upoznati nove drugove. Podsetite dete na prethodne godine u školi ili na dan kada se iz škole vratilo srećno jer je imalo vrlo lep dan.

Proverite sa detetom da li će imati isto društvo za odlazak i povratak iz škole (verovatno se radi o deci iz kraja koja zajedno sa vašim detetom svakog dana idu u školu).

 • Bezbedan put do škole

Ukoliko vaše dete ide peške u školu, morate biti sigurni da tačno zna put do škole i nazad. Sasvim mali osnovci uglavnom ne idu sami u školu, već ih prate roditelji. Međutim, za nešto stariju decu veoma je važno da dobro poznaju saobraćajne znake i da znaju bezbedno da pređu ulicu.

Korisno je znati da vozači lakše mogu da uoče dete koje ima na sebi svetliju ili odeću jačih boja. Ukoliko vaše dete ide autobusom u školu, morate biti sigurni da zna samo da se preveze od kuće do škole i nazad.

Čak i ako se radi o samo nekoliko stanica, dete bi trebalo da bude potpuno upoznato sa brojem autobusa kojim će se voziti, kao i da zna ime ulice u kojoj se nalazi njegova škola i kućnu adresu. Bilo bi dobro da dete ima drugove koji zajedno sa njim idu autobusom u školu.

 • Šta jedu školarci

Dobro je da svojim mališanima od malih nogu razvijate navike da redovno doručkuju i ručaju kod kuće. Za školu možete da im spakujete neku voćku (bananu, jabuku), sok i sendvič. Naučite dete da za vreme školskog odmora ne kupuje razne grickalice, gazirane sokove ili čokoladice.

Takva hrana je kalorična, ali potpuno nekvalitetna i ne zadovoljava potrebe za hranljivim sastojcima. Razgovarajte sa detetom šta bi volelo da jede i obavezno proverite da li je pojelo užinu ili je nosi u torbi danima.

 • Razvijanje radnih navika

Stvorite u kući dobru radnu atmosferu koja će detetu biti podsticajna za pisanje domaćih zadataka i učenje. Mlađoj deci potrebno je jedno mesto u kući, gde će ona moći nesmetano da uče. Dogovorite se sa detetom da će TV uvek biti isključen za vreme pisanja domaćeg zadatka i tokom učenja.

 • Korisni saveti
 • - Kada kupujete torbu i ostalu opremu za školu, pustite dete da samo izabere. Vi se pitate samo za cenu i koliko je odabrana tašna praktična.
 • - Pomozite detetu da spakuje torbu, otpratite ga do škole i obavezno poljubite pre nego što uđe u učionicu.
 • - Ako se protivi odlasku u školu, obećajte mu odlazak u park ili kod rođaka koje dete voli nakon završetka časova. Naravno, to i učinite kada se časovi završe.
 • - Ne postavljajte milion pitanja kada se vrati iz škole. Sačekajte da se odmori i samo počne da priča.
  - Učinite da prvi dan bude poseban - napravite svečani ručak ili tortu koje dete voli.
 • - Insistirajte da od prvog dana uvek u isto vreme radi domaće zadatke. U početku samostalno, a pomozite samo kada je neophodno.
 • - Ne opterećujte dete vanškolskim aktivnostima - jezik, sport, muzika... mogu da sačekaju da se dete adaptira na školu i redovne obaveze.
 • - Kada je garderoba u pitanju, bitno je da odeća bude čista, a obuća udobna, nisu važne firma i cena!
 • Ohrabrite dete da stekne nove prijatelje!