Broj 149
Početna > Lepi i zdravi > Kako se zaštititi od svinjskog gripa

PREVENTIVNI SAVETI

Kako se zaštititi od svinjskog gripa

Svakoga dana u svim novinama i na svim televizijskim stanicama u udarnim vestima možemo čuti neki novi podatak o svinjskom gripu. Iako se kod građana neprestanim pričanjem o ovom gripu stvara strah, koji najviše uzrokuju podaci o preminulima od ove bolesti, stručnjaci tvrde da nema potrebe za panikom, savetuju prevenciju i pozivaju na oprez

Razlika između novog i starog gripa je u tome što se sezonski grip pojavljuje svake godine u neznatno različitim oblicima, dok je grip A H1N1 potpuno nova kombinacija ptičjeg gripa i dve vrste svinjskog gripa. Osim toga, novi grip se pojavio u letnjim mesecima, što nije uobičajeno, a i lakše se prenosi. Ipak, umesto straha i panike, pažnju usmerite na sve neophodne korake i mere opreza koji će vas zaštititi. Lekari savetuju često pranje ruku sapunom u vrućoj vodi. Ruke treba prati minimalno 20 sekundi, pre i posle jela, a vrlo je važno da ih perete čim uđete u kuću posle kontakta s mnogim ljudima, vožnje u javnom prevozu i slično.

Spavajte dovoljno 

Različitim ljudima potrebna je različita količina sna, ali potrudite se da sebi obezbedite barem osam sati sna jer je veoma važan za imunitet i odbranu od virusa.

Pijte dosta tečnosti 

Pijte dosta vode i ostalih tečnosti tokom dana, a posebno toplih čajeva. Na taj način očistićete organizam od toksina, a ujedno ćete mu pružiti i hidrataciju.

Jedite zdravo 

Pazite na svoj organizam i držite ga u dobroj formi jer je to najvažnije za prevenciju od novog gripa. To znači da treba da izbegavate masnu i nezdravu hranu koja usporava metabolizam i slabi imunološki sistem. Umesto toga, odlučite se za supe, puno voća i povrća i hranu bogatu vlaknima. 

Izbegavajte alkohol 

Alkohol šteti imunitetu i slabi ga pa organizam postaje podložniji različitim oboljenjima. Kod žena alkohol izaziva smanjenu proizvodnju estrogena, što dodatno utiče na imunološki sistem.
  Budite fizički aktivni 
Ne treba posebno napominjati koliko je vežbanje važno za imunitet. Ako nemate želje i vremena za teretanu ili timske sportove, potrudite se barem da više pešačite, i to najmanje pola sata četiri puta nedeljno.

Izbegavajte kontakt s bolesnima 

Lekari apeluju da ukoliko vam curi nos, boli vas grlo ili kašljete, ne izlazite iz kuće, kao i da se javite svom doktoru. Takođe, ne treba ni da budete u blizini bolesnih jer je to najlakši i najbrži način zaraze. Virus gripa širi se vazduhom i što ste bliži nekome ko je bolestan, veće su šanse da ćete se zaraziti, posebno ako imate slab imunitet. I vi zaštitite druge - stavite ruku na usta dok kijate ili kašljete.

Ne paničite 

Stres je jedan od glavnih uzročnika raznih oboljenja jer slabi organizam. I zato nemojte da paničite niti da stalno razmišljate o svinjskom gripu. Posvetite se stvarima koje vas raduju i prekinite sa negativnim mislima da ćete se baš vi razboleti. Uostalom, odavno je i naučno dokazano da mnoge bolesti dolaze upravo iz - glave.
 

Simptomi svinjskog gripa 

Lekari savetuju da ako pacijent ima temperaturu veću od 38,5 stepeni i ostale simptome - malaksalost, curenje nosa, bolove u mišićima, bol u grlu, kašalj, ne treba odmah da ide u dom zdravlja ili infektivnu kliniku, već treba da pozove dom zdravlja i porazgovara sa lekarom. Ukoliko i sledećeg dana temperatura bude rasla, a kašalj bude jači i javi se otežano disanje, pacijent treba ponovo da se javi lekaru koji će imati jasniju kliničku sliku i uputiti ga na lečenje.