Broj 149
Početna > Lepi i zdravi > Hrana za mozak

Hrana za mozak

Ono što jedemo određuje kako se osećamo i koliko sm sposobni da s koncentrišemo na ono što radimo
Hrana za mozak

Svima nam je poznato da hrana koju koristimo dramatično utiče na naš organizam, ali najveći uticaj ima na upravo na mozak.

On, zapravo, ima 24-časovno „radno vreme“, aktivan je danju i noću i zato je izuzetno važno da mu obezbedimo „gorivo“ da funkcioniše na pravi način.

Odgovarajuća hrana bogata neophodnim hranljivim sastojcima omogućiće nam da se koncentrišemo, ostanemo motivisani, poboljšaće nam pamćenje i čak usporiti biološko starenje mozga.

Tim američkih naučnika upozorio je da je najvažnije da mu obezbedimo pravu količinu određene vrste - masti. Da, dobro ste pročitali - masti! Jer, hemijske supstance koju nazivamo masnim kiselinama su, zapravo, najvažnija hrana za mozak.

Najzdraviji tip masti je onaj koga označavamo sa omega-3 masna kiselina. U suštini, ona mozgu omogućava da besprekorno funkcioniše. A, jedan od najboljih izvora Omega-3 masne kiseline je riba. Međutim, ne brinite ako riba ne spada u vaše omiljene namirnice jer postoji i druga „hrana za mozak“.

Ugljeni hidrati za doručak
Najvažnije je da uzmete dovoljno složenih ugljenih hidrata, posebno za doručak. Gledajte da izbegnete kafu i šećere koji će vam obezbediti kratkotrajnu „eksploziju“ energije ali će te kratko vreme posle toga osećati umor. Nipošto ne treba zanemariti voće, koje je veliki izvor energije koja pokreće mozak. Bobičasto voće i citrusi obezbeđuju najviše antioksidanata, koji su ključni u borbi protiv raka.

Ne konzumirajte tešku hranu
Razmislite i o ideji da jednom ili dva puta sedmično pojedete jaja. Žumance je posebno hranljivo jer je dokazano da povećava snagu mozga i omogućava mu da brže radi. Idealno bi bilo da sebe naterate da imate bogatiji ručak nego večeru. Konzumirati tešku hranu pre odlaska na počinak može da izazove nesanicu ili prekide u procesu spavanja.

Pijte dovoljno vode
Uz uzimanje prave vrste hrane, izuzetno je važno da konzumirate i dovoljno vode. Prirodni voćni sokovi i zeleni čaj takođe su dobar izbor zato što vam „opuštaju“ mozak i pomažu vam da ostanete koncentrisani. Gazirana pića obezbeđuju nagli porast šećera u organizmu pa vaša sposobnost da se koncentrišete i jasno mislite opada.

Dobre masti
Da rezimiramo šta podrazumevamo pod „hranom za mozak“: kompleksni ugljeni hidrati iz spanaća, integralnih žitarica i grejpfruta mogu da vam stabilizuju količinu šećera u krvi, što poboljšava funkcije mozga.
Nezasićene masti, kojih ima u maslinovom ulju, poboljšavaju nivo „dobrog holesterola“ u krvi, a omega-3 masna kiselina, koja se nalazi u lososu, tuni, skuši i jajima, zapravo poboljšava funkciju mozga.
Holin, vrsta vitamina B koji se nalazi u jajetu, pojačava sposobnost pamćenja i sećanja i smanjuje zamor.