Broj 148
Početna > Lepi i zdravi > OPASNO SALCE NA STOMAKU

METABOLIČKI SINDROM

OPASNO SALCE NA STOMAKU

Ispitivanja su pokazala prisutnost metaboličkog sindroma kod oko 35 odsto gojaznih i oko 70 odsto pacijenata sa ranim poremećajem nivoa šećera u krvi

O metaboličkom sindromu se u poslednje vreme dosta govori, ali još uvek vrlo malo je onih koji znaju o kakvom se zdravstvenom problemu u stvari radi. Prema navodima stručnjaka iz oblasti endokrinologije, metabolički sindrom predstavlja istovremeno postojanje više poremećaja, od kojih svaki za sebe povećava rizik za nastanak oboljenja kardiovaskularnih bolesti.
Gojaznost, povišene masnoće u krvi, poremećaj nivoa šećera u krvi, kao i povišen pritisak glavni su krivci za pojavu mnogih srčanih oboljenja, dijabetesa, a često ih povezuju i sa različitim tumorima, sterilitetom, arteriosklerozom i depresijom.

Doktor Žan Vag je još 1947. godine insistirao na važnosti, u pogledu pacijenta sa viškom kilograma, razlike između građe u obliku jabuke i one u obliku kruške.
Dr Vag je tvrdio da su kilogrami nagomilani na stomaku opasniji po zdravlje od viška u gornjem delu tela. Njegova teorija je nedavno potvrđena istraživanjima sprovedenim u Kanadi koja su pokazala da, pri istoj telesnoj težini, kod osoba sa viškom kilograma pretežno na stomaku postoji veća opasnost od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, kao i od arterioskleroze (oboljenja arterija).

- Višak masnog tkiva, naročito u predelu stomaka može ukazati na bolest koja je poznata kao poremećaj metaboličkog sindroma. Ispitivanja u našoj zemlji pokazala su prisutnost metaboličkog sindroma kod oko 35 odsto gojaznih i oko 70 odsto pacijenata sa ranim poremećajem nivoa šećera u krvi - objašnjava doktorka Vesna Dimitrijević-Srećković, specijalista interne medicine, endokrinolog Instituta za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Mediteranska dijeta
Stručnjaci upozoravaju da su rezultati dosadašnjih istraživanja pokazala da osobe sa stomačnom gojaznošću češće obolevaju od dijabetesa i infarkta miokarda.

- Kada je prisutno više udruženih poremećaja koji čine ovaj sindrom, rizik se višestruko povećava. Masno tkivo kod najmlađe populacije i omladine predstavlja hormonski aktivan organ koji ima ulogu u insulinskom delovanju, metabolizmu šećera i masnoća pa tako i značajan faktor zapaljenja i tromboze - kaže doktorka Dimitrijević-Srećković.

Stručnjaci ističu da je dovoljno izgubiti sedam-osam kilograma kako bi se opasnost od metaboličkog sindroma smanjila za polovinu. Endokrinolozi uglavnom preporučuju individualne dijete u skladu sa brojem viška kilograma i poremećajem nivoa lipida kod pacijenta. Ako je nivo triglicerida pacijenta normalan, preporučuje se dijeta sa manjim brojem kalorija, ali relativno bogata sporim šećerima koji sprečavaju gomilanje masti. Ako je nivo triglicerida povišen, preporučuje se „mediteranska dijeta” na bazi povrća i voća, sušenog povrća i ribe i veoma malo maslinovog ulja. Isto važi za lekove, kada su neophodni. Prevenciju čine zdrav način života, redukovana ishrana i obavezna fizička aktivnost, prilagođena godinama života.