Broj 148
Početna > Lepi i zdravi > MIRISNE KAPI

Parfemi

MIRISNE KAPI

Tehnologija izrade parfema s vremenom je promenjena, tako da pravila koja su nekad važila više nije neophodno slediti

Nekada se savetovalo da se parfem nanese na sva pulsirajuća mesta (vrat, ručni zglob, može i unutrašnja strana lakta, neki su ga nanosili i na zadnji deo kolena...) ili na sva mesta na kojima biste volele da vas ljube. Taj savet je imao odličnu osnovu jer su tada parfemi pravljeni tako da je toplota tela potpomagala širenje njihovog mirisa, pa je nanošenje na „pulsirajuće” tačke obezbeđivalo da zavodljivo mirišete. Danas je, međutim, tehnologija proizvodnje parfema složenija. Miris se neće samo širiti od vas jednom kada ga nanesete, jer su sada parfemi prilično kompleksne mešavine različitih sastojaka koji će proći kroz različite faze nakon što ih stavite na kožu. Prvo će biti jasni i iskričavi, zatim će se „rastopiti” i postati nežniji i topliji. Ne zavise više od toplote vašeg tela, barem ne toliko, pa ih nije ni neophodno nanositi samo na mesta gde je puls najizraženiji i odakle bi se nekadašnji parfemi najbolje širili.

IMAJTE MERU   
Ono što se danas najviše proizvodi i prodaje jesu toaletne vode u spreju, jer su one mnogo blaže pa ih možete nositi celog dana, a da ne izvršite atak na čulo mirisa svakog pored koga prođete. Posledica toga jeste da te toaletne vode možete sasvim slobodno da raspršite po celom telu - ne kao da se kupate u parfemu, s količinom ipak ne treba biti neumeren, ali nije više ni potrebno nanositi ih na svega nekoliko tačaka. Nakon što svoj omiljeni miris raspršite po celom telu, za vama će ostajati mirisan, a ipak ne prenapadan, oblak kuda god da prođete. Nekima odgovaraju slatkasti, nekima reski, a neki su slabi na samu reč parfem.

 KOLIKO JE VAŽNA AMBALAŽA   
Kada se prvi put susretnemo s nekim parfemom, nije dovoljno samo da ima prijatan miris. Posebnost parfema je u tome što mora obuhvatiti i stimulisati sva čula, uključujući i vid. Iz tog razloga neki parfemi, iako ne menjaju svoj klasični prepoznatljiv miris, svake godine izlaze na tržište u novim, posebno dizajniranim bočicama.

KOLIKO TRAJE NA KOŽI   
Svaki parfem sastoji se od različitih mirisnih esencija čija se dužina zadržavanja na koži razlikuje. U zavisnosti koliko im treba da ispare s kože, stručnjaci mirisne esencije dele na bazne, srednje i gornje note.

DESET MINUTA: GORNJA NOTA   
Gornja nota je miris koji se oseti čim se otvori bočica i onaj zbog kojeg nam se parfem odmah svidi ili ne svidi. Međutim, to nije pravi miris parfema jer sadrži mirisne esencije koje u vrlo kratkom vremenu, između 10 i 30 minuta, ispare. Uglavnom je reč o mirisnim notama agruma, lavande, anisa i mente.

TRI SATA: SREDNJA NOTA   
Srednja nota je pravi parfem ili srce parfema i na koži traje od tri do četiri sata. Upravo u kombinaciji tih srednjih nota najviše do izražaja dolazi maštovitost kreatora parfema, jer na raspolaganju imaju na stotine mirisnih esencija.

ŠEST SATI: BAZNA NOTA   
Bazna nota sastoji se od mešavine trajnih mirisnih esencija, čiji je glavni zadatak da vežu slabije arome. Za bazu parfema obično se koriste iris i vanila.

ZA SVAKO DOBA DANA   
Ne postoji određeno doba dana za nanošenje parfema. Parfemi su dobrodošli od ranog jutra do kasnih večernjih sati, ali samo ako se koriste znalački i s merom.
Evo nekoliko saveta za odabir odgovarajućeg parfema za svako doba dana.
 
9 h: ODABERITE TOALETNU VODU I NE ŠTEDITE JER MIRIS NIJE JAKO KONCENTRISAN.

17 h: UPOTREBITE PARFEM: MIRIS JE INTENZIVAN I BIĆE SASVIM DOVOLJNO DA TRI PUTA PRSNETE PO VRATU.

21 h: DAJTE PREDNOST EKSTRAKTU: MIRIS JE VISOKO KONCENTRISAN I DUGO TRAJE, A NANOSI SE SAMO PO NEKOLIKO KAPI.