Broj 147
Početna > Lepi i zdravi > Zdravo spavanje

U SPAVAĆOJ SOBI

Zdravo spavanje

Kvalitetan san je od velike važnosti ne samo za zdravlje već i za produktivan rad tokom dana. Nameštaj, materijali i boje kojima je spavaća soba opremljena izuzetno mogu uticati na san, a samim tim i naraspoloženje, jer je upravo nedostatak sna jedan od glavnih uzročnika stresa
Zdravo spavanje

Idealan recept za kvalitetan san je krevet napravljen od drveta - bez metalnih spojnica, a  jednako je važna i udaljenost električnih aparata poput TV-a, raču-nara i mobilnog - minimalno 150 do 200 cm od kreveta. Iako još nije sasvim dokazano, mnogi naučnici smatraju da kreveti od metala ometaju san. Razlog tome je što je metal materijal koji provodi, između ostalog, za zdravlje štetne elektromagnetne talase koji se često navode kao uzrok nesanica i glavobolja. Izvori elektromagnetnih talasa, poput televizora, monitora i mobilnih telefona u današnje vreme nalaze se u većini domova, a metalni kreveti dovode te talase u blizinu organizma.

 

 

Dušek od prirodnih materijala
Optimalno rešenje je dušek napravljen od kvalitetnih prirodnih materijala poput lateksa, kokosovih i vunenih vlakana, koji se odlično prilagođava telu i na taj način čini spavanje ugodnijim. Prilikom kupovine okvira kreveta i dušeka, imajte na umu da su najudobnije kombinacije - fleksibilan pod kreveta s mekšim dušekom, a nefleksibilan s tvrđim dušekom. Posteljina i prekrivači izrađeni od prirodnih vlakana - pamuka, lana, vune ili svile dopuštaju koži da diše i zato su mnogo zdraviji od veštačkih tkanina.
Što se boja tiče, za spavaću sobu preporučuju se topli neutralni i zemljani tonovi, kao i nežne, pastelne nijanse zelene, plave i ljubičaste. Prilikom izbora slika i fotografija, obratite pažnju na emocije koje one bude u vama. Naime, slike sa veoma aktiv-nim i uznemirujućim motivima (npr. oluja na moru, zastrašujući likovi, bitke...) nije preporučljivo staviti na zid spavaće sobe. Radije odaberite sliku mirnog pejzaža koja će vas opustiti nakon napornog radnog dana.

Mirisi za opuštanje
Kako bi sva čula uživala, sobu namirišite lavandom, kamilicom (za opuštanje), ruzmarinom (za buđenje), dok će miris cimeta ili ruže stvoriti romantičnu atmosferu. Loš san, nesanica, kasni odlazak u krevet i rano ustajanje problem su mnogih ljudi, a umor i razdražljivost, koji su direktna posledica neispavanosti, uzrok su brojnih svakodnevnih problema: na poslu, kod kuće, u saobraćaju ili u komunikaciji sa najdražima. Da biste izbegli probleme i osećali se odmorno, lekari savetuju da pre odlaska u krevet zamračite sobu, jer vam i najmanji zrak svetlosti može poremetiti san. Takođe, za dobar san temperatura u sobi ne bi trebalo da bude viša od 20 stepeni Celzijusa. Ako pre spavanja gledate televizijski program, izbegavajte agresivne filmove koji podižu adrenalin i podstiču budnost. Izbegavajte fizički napor i teretanu u kasnim satima i nemojte pre odlaska u krevet da jedete. Ukoliko vam ništa od ovoga ne pomogne, pokušajte da promenite položaj kreveta, jer lekari preporučuju da se položaj kreveta menja svake tri godine, a to treba da urade čak i oni koji nemaju problema sa snom. Za zdravlje i lepotu najbolje je odlaziti na spavanje pre ponoći, a ustajati svakoga dana u isto vreme.