Broj 146
Početna > Poznati > Tragična sudbina dive

Džudi Garland

Tragična sudbina dive

Džudi Garland, jedna od najvećih zvezda holivudske ere mjuzikla, naizgled je imala sve. Tokom karijere koja je trajala više od 45 godina Garlandova je kao glumica stekla svetsku slavu ulogama u mjuziklima i dramama, a kao pevačica je ostala upamćena po nezaboravnim numerama. S druge strane, privatni život joj nije bio toliko glamurozan
Judy Garland

Džudi Garland je rođena kao Frensis Etel Gam 10. juna 1922. godine u Grand Rapidsu u Minesoti. Frensis je bila najmlađe dete u porodici u kojoj su i otac Frenk Gam, i majka Etel Merion Miln bili pozorišni radnici. Frensis je od njih nasledila dar za pesmu i igru. Na televiziji se pojavila sa samo dve i po godine, kada je sa sestrama Meri „Suzi" Džejn i Doroti „Džini" Virdžinijom, otpevala pesmu Džingl bels u pozorištu čiji je vlasnik bio njen otac. Sledećih nekoliko godina sestre Gam su, u pratnji majke na klaviru, izvodile različite numere u tom pozorištu. U junu 1926. godine, nakon glasina da Frenk ima seksualnih sklonosti prema glumcima, porodica se preselila u gradić Lankaster u Kaliforniji. Frenk je i u ovom gradu kupio i kompletno opremio pozorište, nastojeći da obezbedi najbolje uslove za glumački i muzički razvoj svoje tri ćerke.
 
  Mali grbavac
  Jedan umetnik koji je zajedno sa sestrama učestvovao u predstavi, predložio im je da promene naziv Sestre Gam u Sestre Garland. I sama Frensis je ubrzo promenila ime u Džudi. Džudi Garland je 1935. godine potpisala ugovor s producentskom kućom Metro Goldvin Majer. „Džudi je zarađivala ogromne sume novca, ostvarivala je velike uspehe, ali je i dalje bila ružno pače... Ja mislim da je to ostavilo veoma štetan uticaj na njeno emotivno stanje. Zapravo, mislim da je taj uticaj trajao do kraja njenog života", istakao je Čarls Voters, režiser mnogih njenih filmova. Njenu nesigurnost je još više pogoršavao stav direktora studija Luisa B. Majera, koji se prema njoj odnosio kao prema „malom grbavcu".
 
  Čarobnjak iz Oza
  Kako bi održala neverovatan tempo snimanja jednog filma za drugim, producentska kuća je Džudi i ostalim mladim glumcima davala amfetamine i barbiturate pre spavanja. Džudi je ova doza lekova dovela do životne borbe protiv zavisnosti, koja se na kraju, ipak, završila tragično. Džudi je kasnije osudila „robovski" raspored rada u MGM-u, ističući da joj je ova producentska kuća „ukrala" mladost. Sa šesnaest godina, Garlandova je dobila ulogu Doroti Gejl u filmu Čarobnjak iz Oza, u kome je otpevala numeru Negde iznad duge, po kojoj će zauvek ostati upamćena. Morala je da nosi specijalan korset koji je smanjivao njene obline i činio je mlađom.
 
  Svetska slava
  Bila je zaljubljena u pevača Artija Šoa, ali je započela ljubavnu vezu sa muzičarem Dejvidom Rouzom. Na njen osamnaesti rođendan Rouz joj je poklonio verenički prsten, a venčali su se 27. jula 1941. godine. Bez obzira na to koliko je Džudi bila glamurozna i lepa, njeno samopouzdanje je i dalje bilo na veoma niskom nivou. Garlandova je sredinom 1942. godine naglo prekinula trudnoću, a u januaru 1944. godine, par se razveo. Jedan od najuspešnijih filmova koje je Garlandova snimila bio je Potraži me u Sent Luisu. Reditelj ovog filma Vinsent Mineli zahtevao je da glavni šminker na filmu bude Doroti Ponedel, jer je smatrao da ona može da poboljša fizički izgled Džudi Garland. To se zaista i dogodilo. Doroti joj je potpuno preoblikovala frizuru, obrve i liniju usana, a uklonila joj je i uloške sa nosa. Garlandova je bila toliko zadovoljna rezultatima da joj je Doroti bila šminkerka u svim filmovima. Tokom snimanja filma Potraži me u Sent Luisu Garlandova i Mineli su, nakon nekoliko konflikata, započeli ljubavnu vezu. Venčali su se 15. juna 1945. godine, a 12. marta 1946. godine dobili su ćerku Lajzu Mineli.
 
  Brisanje prošlosti i budućnosti
  Tokom snimanja filma Gusar, u aprilu 1947. godine, Garlandova je doživela nervni slom i bila je smeštena u privatni sanatorijum. Ubrzo je pokušala da izvrši samoubistvo, tako što je prerezala vene. U sanatorijima se nije zadržavala zbog brojnih velikih uloga za koje je već bila potpisala ugovore. Međutim, s obzirom na to da je stalno kasnila na snimanja, a ponekad se ne bi ni pojavljivala, bivala je suspendovana. Nakon poslednjeg otkaza, Džudi je odrala kožu na vratu slomljenom staklenom čašom. Kao opravdanje za pokušaj samoubistva rekla je: „Želela sam da potpuno izbrišem i prošlost i budućnost. Želela sam da, povređujući sebe, povredim svakog ko me je bilo kad povredio."
 
  Povratak na staze stare slave
  Džudi Garland se 1951. godine razvela od Minelija, ali se veoma brzo verila sa Sindijem Laftom, njenim tadašnjim menadžerom. Laft je uspeo da ugovori četvoromesečnu koncertnu turneju po Velikoj Britaniji. Iako je britanska štampa njen fizički izgled ocenila kao „suviše bucmast", Džudi je pobrala veoma pozitivne kritike. Džudi Garland i Sidni Laft venčali su se 8. juna 1952. godine u Kaliforniji. Bračni par je svoje prvo dete dobio 21. novembra 1952. godine, kada je Džudi rodila kćerku kojoj je dala ime Lorna. U maju 1952. godine, u trenutku kada je Džudi dostigla vrhunac u svom povratku na scenu, njena majka Etel je u intervjuu otkrila da, dok njena kćerka stvara pravo malo bogatstvo puneći koncertne dvorane širom sveta, dotle ona mora da radi kao sekretarica u avio-kompaniji za samo 61 dolar nedeljno. Džudi, koja sa majkom nije bila u kontaktu nekoliko godina, okarakterisala je Etel kao osobu koja „ne može da donese ništa dobro, već samo da izazove pometnju i ulije strah". Džudi je optužila majku da joj je uzimala novac koja je ona zarađivala još kao veoma mlada glumica. Etel je pronađena mrtva u svojoj kancelariji 1953. godine.
 
  Zvezda je rođena
  Za ulogu u filmu Zvezda je rođena Garlandova je nominovana za Oskara u kategoriji najbolje glumice u glavnoj ulozi. U susret ceremoniji 27. dodele Oskara, svi su, uključujući i gledaoce i novinare, verovali da će Džudi osvojiti nagradu. Džudi nije mogla da prisustvuje ceremoniji zbog toga što je nekoliko dana ranije rodila svoje treće dete, sina Džozefa Lafta, tako da je kompletna televizijska ekipa bila smeštena u njenoj bolničkoj sobi, iz koje je ona trebalo da održi pozdravni govor povodom uručenja nagrade. Međutim, nagradu je osvojila Grejs Keli. U znak protesta, snimatelji su isključili kamere pre nego što se Grejs popela na pozornicu kako bi primila nagradu. Do današnjeg dana, ovaj događaj predstavlja jednu od najvećih mrlja na ceremonijama dodela nagrada Američke filmske akademije.
 
  Poslednje godine života
  Garlandova se 1963. godine razvela od Sidnija Lafta, kratko je bila u braku sa Markom Heronom (1965-67), a 1969. godine njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo. Pet nedelja je uzastopno nastupala u londonskom noćnom klubu, da bi svoj poslednji koncert održala u Kopenhagenu, u martu 1969. godine. Džudi se za poslednjeg supruga Mikija Dinsa udala 17. marta. On ju je 22. juna 1969. godine pronašao mrtvu u kupatilu njihove iznajmljene kuće u Londonu. U izveštaju se navodi da je zvaničan uzrok smrti „nenamerno predoziranje barbituratima", u krvi joj je pronađeno 97 miligrama kapsula „sekonal". Predoziranje je, kažu, bilo slučajno i ne postoje dokazi koji ukazuju na to da je Džudi Garland izvršila samoubistvo. Više od 20.000 ljudi prisustvovalo je njenoj sahrani na groblju Frenklif u Njujorku.