Broj 146
Početna > Lepi i zdravi > Reumatoidni artritis - Reuma

Reumatoidni artritis - Reuma

Jutarnja ukočenost koja opominje
Artritis - bolni zglobovi

Stručnjaci sve češće kao glavnog krivca za nastanak i razvoj bolesti navode B-limfocite

U Evropi oko tri miliona ljudi boluje od reumatoidnog artritisa, a u našoj zemlji više od 35.000. Ova hronična bolest, ako se ne leči na vreme, može i te kako da ugrozi kvalitet života, upozorio je profesor i čuveni reumatolog Jozef Smolen iz Beča.

- Reumatoidni artritis je jedno od najčešćih autoimunih oboljenja i vodeći uzrok pojave hroničnog bola. Uzrok je još uvek nepoznat, a smatra se da leži u kombinaciji infekcije i urođene podložnosti bolesti. Ove promene vode u hronično zapaljenje zglobova, koje s vremenom dovodi do trajnog oštećenja, bola i invaliditeta - objašnjava prof. dr Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju.

Stručnjaci sve češće kao glavnog krivca za nastanak i razvoj bolesti navode B-limfocite. Oni dovode do antigenske prezentacije i aktivacije T-limfocita, stvaraju autoantitela, stimulišu lučenje citokina (koji dovode do upale i oštećenja zglobova).

Gubitak radne sposobnosti
Specijalisti ističu da je za odgovarajući prilaz lečenju ove bolesti veoma važno postaviti dijagnozu na vreme i prepoznati neke od prvih simptoma, kao što su jutarnja ukočenost koja traje duže od 30 minuta, bol pri stisku ruke i simetričan otok zglobova. Zahvaljujući savremenim biološkim lekovima, danas je moguće bolest na vreme zaustaviti, pre nego što nastupi trajan invaliditet.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The European Journal of Economics ispostavilo se da je najveći trošak koji prati obolele njihova rana radna nesposobnost. Čak 65 odsto troškova, koji su neizbežni kada je u pitanju reumatski artritis, troškovi su van zdravstvenog sistema. To su gubitak radne sposobnosti, nega obolelih... Najviše brine to što čak 50 odsto obolelih već u prvih 10 godina bolovanja mora da ide u prevremenu penziju.

Kvalitetni lekovi su skupi
- Zahvaljujući saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, mi lečimo obolele od hronične upale zglobova najboljim i najskupljim lekovima. Za upotrebu bioloških lekova je neophodna pomoć države, jer su oni veoma skupi i nema bolesnika koji može to sam da plati, tj. takvih ima malo. O trošku države se leče bolesnici koji imaju izuzetno aktivnu bolest i kod kojih postoji realna opasnost da će se brzo razviti invaliditet. To procenjuju konzilijumi lekara u referentnim ustanovama i jedino su oni zaduženi i pozvani da, konzilijarno, procene da li određeni bolesnik treba da dobije ovakve lekove-kaže dr Nemanja Damjanov.

Dijagnoza je bitna
Posle postavljanja dijagnoze, reumatolog započinje lečenje. Cilj terapije je da se smanji aktivnost bolesti: ublaži bol, ukočenost, otok i simptomi i znakovi zapaljenja. Potrebno je zaustaviti strukturna oštećenja zglobova, normalizovati fizičke funkcije posle zaustavljanja zapaljenja i oštećenja zglobova.

Zahvaljujući savremenim biološkim lekovima, danas je moguće bolest zaustaviti na vreme.