Broj 145
Početna > Lepi i zdravi > Znaci koji nisu uvek bezazleni

Kada ne treba da izigravate lekara

Znaci koji nisu uvek bezazleni

Verovatno pripadate većini onih koji s vremena na vreme vole da izigravaju lekara i da sami sebi postavljaju dijagnozu i prepisuju terapiju. Iako se kijavica i obična prehlada mogu izlečiti toplim napicima, aspirinima, ležanjem kod kuće i kapima za nos, postoje simptomi koje ne bi trebalo zanemarivati

Nedeljama vas boli glava i sve vreme pijete analgetike
Oprez:  Nije isključeno da se vaša glavobolja pojačava zbog lekova, a osim toga, njihova preterana upotreba može da dovede do toga da dobijete čir.
Šta kažu lekari:  Stalno uzimanje sredstava protiv bolova ponekad produžava njihovo trajanje, što znači da je u vašem slučaju možda reč o takozvanoj „povratnoj glavobolji”. Ako vas snažan bol u glavi muči duže od nedelju dana, obavezno idite na pregled. Biće vam izmeren pritisak, a ukoliko je s njim sve u redu, vaš lekar će pokušati da otkrije da li je glavobolja posledica stresa ili nekog drugog poremećaja.

Primetili ste da se mladež na vašoj ruci menja
Oprez:  Maligni melanom (rak kože) postaje sve raširenija bolest, pa svaka promena mladeža predstavlja razlog za detaljno ispitivanje.
Šta kažu lekari:  Provera je neophodna kad god neki mladež ili otok počnu da svrbe, bole ili čudno izgledaju. Ali ne pomišljajte odmah na najgoru mogućnost. Verovatno ste „zaradili” samo bakterijsku infekciju ili cistu. A, ako se ipak ispostavi da mladež mora da se ukloni, brzo reagovanje će vam omogućiti da prođete s manjim ožiljkom.

 

 

Izgubili ste nekoliko kilograma, a niste držali dijetu
Oprez:  Uzrok neželjenog slabljenja može da bude dijabetes, preterana aktivnost štitaste žlezde, pa čak i rak, mada je najmanje verovatno da je u pitanju ova bolest.
Šta kažu lekari:  Ukoliko ste oslabili više od tri kilograma, a uz to ste hronično umorni i žedni, ili imate neke druge neobične simptome, morate da proverite da li ste oboleli od dijabetesa. Ako vam je vruće, stalno se znojite i uznemireni ste, potražite stručnjaka koji će prekontrolisati rad vaše štitaste žlezde. Smanjenje težine i umor su veoma retko simptomi raka.

Loše spavate i „lečite” se vinom ili drugim pićima
Oprez: Iako vam pomaže da zaspite, alkohol, zapravo, remeti san i sprečava vas da se noću dobro odmorite. Osim toga, nesanica je često izazvana depresijom, a alkohol deluje kao sedativ, pa u ovom slučaju on ništa ne rešava.
Šta kažu lekari:  Oslanjanje na alkohol je na duže staze kontraproduktivno i može od vas da napravi zavisnika. Ako vam se čini da je depresija uzrok vaših problema sa snom, potražite stručnu pomoć. Kada se na vreme počne sa psihoterapijom ili nekim drugim metodama za borbu protiv utučenosti, lekovi ponekad i nisu neophodni.

Imate preobilne menstruacije, pretpostavljate da na to utiču neke promene u vašem životnom stilu
Oprez:  Nije normalno da menstruacije budu suviše obilne i bolne. To je signal da nešto nije u redu u organizmu.
Šta kažu lekari:  Tokom ovakvih menstruacija gubite puno krvi i mogli biste da postanete anemični. Oni kod kojih se lečite moraju da utvrde da li ih možda izaziva zaraženost hlamidijama (vrsta bakterija), pojava sluzokože materice na drugim mestima u karlici (stručno nazvana endometrioza), ili jedna retka bolest za koju je karakteristično zgrušavanje krvi.