Broj 144
Početna > Lepi i zdravi > Kako biti srećan na poslu

PUNI ELANA NA RADNOM MESTU

Kako biti srećan na poslu

happy-business-woman

Na radnom mestu provodimo najveći deo dana, pa bi bilo idealno kada bismo mogli da se osećamo srećno. Naravno, sreća najviše zavisi od toga da li volimo posao koji radimo, ali postoje načini da radni dan učinimo, ako ne srećnijim, onda barem podnošljivijim

Dani na poslu ne moraju da budu stresni, teški i opterećujući. Evo nekoliko saveta kako da sebi olakšate boravak na poslu i popravite raspoloženje:

Sedite uspravno
Proverite da li suviše naprežete oči. To ćete uraditi jednostavnim testom: stavite šaku kod čela kao da salutirate. Ako posle tog poteza osećate trenutno olakšanje u očima, vaš radni prostor je previše svetao. Ugasite svetlo, smanjite osvetljenje na računaru ili, ako možete, zamračite prostor.

Sedite uspravno - ovaj položaj je dobar za kičmu, omogućava bolji protok energije i samim tim bolje raspoloženje.

Organizujte se
Organizovanost na poslu je važna i zato stavite na radni sto dodatke koji mogu da vam pomognu da se bolje organizujete: rokovnike, olovke i ostale korisne stvari. Nabavite slušalice tako da ne morate da držite telefon u ruci dok razgovarate.

Ovo je rasterećujuća stvar koja će vam olakšati radni dan jer će vam ruke biti slobodne. Zapamtite - radno mesto nije prostor gde treba da držite slatkiše. Svakodnevno konzumiranje poslastica može dovesti do viška kilograma, što sigurno ne želite.

Da li ste umorni?
Iako svi volimo da izbegnemo komplikovane telefonske razgovore, činjenica je da je i to deo posla. Takve stvari treba da rešavate odmah, a ne da ih prolongirate. Iskreno se zapitajte kako provodite vreme na poslu.

Da li se osećate umorno jer mnogo radite ili zato što ste loše spavali? Takođe se zapitajte koliko vremena provodite na internetu, razgovarajući telefonom i tražeći stvari koje ste negde zagubili. A onda se zapitajte i koliko vremena radite na poslovnim zadacima. Nema potrebe da se umarate dodatnim i nepotrebnim stvarima.

Izađite na svež vazduh
Izađite iz kancelarije na svež vazduh barem jednom dnevno i, ako je moguće, prošetajte. Dnevno svetlo i fizička aktivnost blagotvorno će delovati na vašu koncentraciju, raspoloženje i radni elan.

Ako ne možete da izađete napolje, napravite desetominutnu pauzu na svakih sat vremena. Istraživanja pokazuju da čovek nakon tih deset minuta ponovo ima dobru koncentraciju.

 

Barem jednom nedeljno idite s nekim van posla na ručak, ali ne u kantinu na poslu, nego van zgrade u kojoj radite.

Lepo je znati mnogo toga, ali dopustite sebi da s vremena na vreme budete neupućeni. To se, naravno, odnosi na tračeve o kojima ne treba baš ništa da znate.

Insistirajte na kvalitetnoj i udobnoj radnoj stolici koju ćete namestiti onako kako vam odgovara.