Broj 144
Početna > Putovanja > Grad raširenih krila

Brazilija

Grad raširenih krila

Milionski grad, koji ima oblik ptice raširenih krila, pravi je arhitektonski eksperiment, ali bezuspešan, tvrde stručnjaci
Brazilija  grad raširenih krila

Iako je u Brazilu postojala ideja o preseljenju prestonice u unutrašnjost još od 1891. godine, Brazilija je osnovana tek 1956. godine, na podsticaj tadašnjeg predsednika Žuselina Kubičeka, koji je hteo da rastereti prenaseljene krajeve zemlje i da stanovništvo privuče u unutrašnjost. U to vreme je područje grada bila divljina.

Grad je izgrađen do 1960. godine, a 21. aprila iste godine je inaugurisan kao novi glavni grad i tada su u njega preseljene sve državne institucije i strane ambasade.

Obećani grad
Brazilija je izgrađena na centralnoj visoravni Brazila, na 1.158 m nadmorske visine u predelu koji je nekada bio gotovo pust i vrlo malo nastanjen, ali koji je plodan, bogat rudom i vodom, pa zato ima odlične uslove za razvoj. Nalazi se u Saveznom distriktu Brazila, a prilično je udaljen od ostalih velikih gradova Brazila, na primer, od Sao Paula 872 km, a od Rija 930 km.

Nalazi se u tropskoj klimatskoj zoni, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 20,7 stepeni i 1.555 milimetara padavina godišnje. Kišna sezona traje od oktobra do aprila. Brazilija je 1956. godine imala 36.000 stanovnika, a danas broji 2.455.903 stanovnika u širem gradskom području. Dok je još trajala izgradnja, Brazilci iz cele zemlje su pohrlili u ovaj novi obećani grad privučeni prilikom za nova zaposlenja, kako u državnom tako i u privatnom sektoru.

Nažalost, planovi razvoja industrije nisu se ostvarili, tako da u gradu vlada visoka stopa nezaposlenosti. Uz to se nadovezao problem narkomanije, alkoholizma i kriminala u predgrađima. Ipak, Brazilija je i dalje grad sa najvećom stopom uvećanja stanovništva sa 2,8 odsto na godišnjem nivou.

Neuspeo eksperiment
Pošto se počinjalo iz početka, grad je projektovan i izgrađen po svim zahtevima savremenog urbanizma i arhitekture. Projektovali su ga urbanista Lusio Košta, arhitekta Oskar Nimajer i pejzažni arhitekta Roberto Burl Marks, koji su Braziliji namenili tadašnja najmodernija estetska i građevinarska dostignuća. Plan grada ima oblik ptice raširenih krila, u čijem telu se nalaze najznačajnije upravne i javne zgrade, dok su u krilima stambeni blokovi. Grad se i danas veoma brzo širi u skladu s prvobitnim urbanističkim planom.

Među znamenitostima se ističu Palata Parlamenta Brazila na Trgu tri vlasti, televizijski toranj koji je visok 218 m, gradska katedrala, Kubičekov most i predsednička palata Palacio Alvorada. Izgradnja gradskog metroa je trajala od 1992. do 2001. Međunarodni aerodrom u Braziliji je u 2006. koristilo 9,7 miliona putnika. Brazilija je jedini grad na svetu koji je izgrađen u 20. veku, a da je stavljen na Uneskovu listu svetske baštine 1987. godine.

Postoji legenda da je italijanski sveštenik Don Bosko već 1883. godine u snu video futuristički grad čija lokacija odgovara današnjoj Braziliji, a predsednik Žuselin Kubiček jednom je izjavio: „Video sam u snu pticu raširenih krila kako leti nad amazonskom džunglom...", pa je kasnije sam odabrao lokaciju nakon dugotrajnih letova iznad Amazona.

Arhitekta Lusio Košta rekao je 1968. godine o Braziliji: „Sve je monumentalno, ljudsko, jednostavno, grandiozno, asketsko u čistoći forme, redukovano na ono najneophodnije." Oskar Nimajer je kasnije priznao da ovaj eksperiment nije bio uspešan.

Biznis turizam
Brazilija je kosmopolitski grad, domaćin za oko 90 ambasada, mesto koje ima širok spektar restorana i kompletnu infrastrukturu za organizovanje bilo koje manifestacije. Grad je i važno biznis turističko odredište i na taj način umnogome doprinosi lokalnoj ekonomiji, sa desetinama hotela raštrkanim u užem centru grada.

Krajem oktobra i početkom novembra u Braziliji se održava filmski festival na kome se prikazuju najnoviji kratkometražni i dugometražni filmovi koji će tek ući u bioskope tokom naredne godine. Jedini problem može biti to što filmovi nemaju prevod. Pored šetnje, kao najlepšeg načina da se razgleda grad, gradske vlasti su organizovale i autobuske ture pa je to možda i najlakši način da se obiđe grad za kratko vreme. Cena taksija iznosi oko dva dolara za najkraće relacije.

Turistički vodiči nikada ne propuštaju da turiste odvedu u obilazak Memorijalnog centra predsednika Kubičeka, nacionalnog parka Brazilija, zgrade vlade, katedrale, TV tornja... Prodavnice su uglavnom otvorene od 9 do 18 časova od ponedeljka do petka i od 9 do 13 časova subotom. Tržni centri rade od 9 do 22 časa od ponedeljka do petka, a neki rade i nedeljom.