Broj 143
Početna > Poznati > Voljena princeza od Monaka

GREJS KELI

Voljena princeza od Monaka

Grejs Keli se smatra jednom od najvećih ikona filma svih vremena. Podjednako je mamila uzdahe muškaraca koji su je želeli, ali i žena koje su maštale da će se jednog dana udati za princa
Grejs Keli - voljena princeza od Monaka

Grejs Patriša Keli rođena je 12. novembra 1929. godine u Filadelfiji u vrlo imućnoj porodici. Još od malih nogu znala je da će se baviti glumom, a kada je 1947. maturirala, preselila se u Njujork u potrazi za slavom.

U početku je radila kao manekenka, a na Brodveju je debitovala tek dve godine kasnije, da bi se ubrzo preselila u Južnu Karolinu gde počinje rad na filmu. Godine 1951. Grejs Keli snimila je svoj prvi film Četrnaest sati, u kojem je imala malu, ali upečatljivu ulogu, da bi sledeće godine dobila ulogu u filmu Tačno u podne, gde je igrala rame uz rame sa zvezdama vesterna Garijem Kuperom i Lojdom Bridžisom.

Posle ove uloge postala je izuzetno popularna. Dve godine kasnije snima megahit Mogambo. Igrala je Lindu Nordli, a radila je zajedno sa Klarkom Gejblom i Avom Gardner. Ovo je bio jedan od najboljih filmova studija MGM - Grejs je dobila nagradu Zlatni globus za najbolju epizodu, a ujedno je bila i nominovana za Oskara za najbolju epizodnu ulogu.

  Zvezda u usponu

  Prava zvezda je postala ulogom u Hičkokovom filmu Pozovi M radi ubistva, gde je pokazala koliko je dobra glumica. Sav svoj glumački potencijal pokazala je u filmu Devojka sa sela, osvojivši Oskara za glavnu ulogu. U toku 1954. godine, Grejs je snimila pet filmova, a jedan od njih je bio i film Provincijalka za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu i Zlatni globus za najbolju glavnu glumicu u drami.

Godinu dana kasnije, Grejs ponovo radi sa Hičkokom na filmu Drž'te lopova, zajedno sa Kerijem Grantom koji je o njoj rekao: „Uz sve poštovanje prema dragoj Ingrid Bergman, mnogo više volim Grejsi. Ona u sebi nosi neku vedrinu, mir i svetlost." Tadašnje trač rubrike pisale su kako je osvojila srce najvećeg zavodnika Holivuda Klarka Gejbla, a navodno su se zaljubili na snimanju Mogamba.

Iako je ljubav s Gejblom ostala samo navodna, uloga u filmu donela joj je nominaciju za Oskara. Godine 1956. snimila je mjuzikl Visoko društvo sa Frenkom Sinatrom, a iako to nije planirala, ovo je bio njen poslednji glumački projekat.

  Princeza od Monaka

  Naime, godinu dana pre tog filma na Kanskom festivalu Grejs Keli upoznaje princa Renijea od Monaka. On je bio u dugoj vezi sa jednom francuskom glumicom, koja nije mogla da mu podari dete, a u slučaju da se ne rodi potomak njihove loze, Monako bi prešao pod vlast Francuske, i ozbiljno je tražio princezu i majku svoje dece. Ljubav se rodila! Ubrzo, Grejs i Renije su počeli vezu, a zaprosio ju je tri dana nakon što ju je upoznao sa ostatkom porodice.

Grejs Keli i Renije su se venčali 19. aprila 1956. godine u prisustvu više od 600 gostiju, među kojima su bili Keri Grant, Aga Kan, Glorija Svanson, Ava Gardner i Aristotel Onazis. Nevesta je plenila lepotom u raskošnoj venčanici kreatorke Helen Ros od čipke, svile i tila, koju je dobila na dar od filmskog studija MGM. Mladoženja je ponosno mahao podanicima iz plavo-belog rols-rojsa, u odelu nalik Napoleonovoj uniformi. Idila je nastavljena krstarenjem na jahti Deo Huvante Drugi, koju je Renije poklonio Grejs kada je iz Amerike doputovala u Monako.

Slika nasmejanih supružnika obišla je svet, a njihova zemlja ubrzo postaje raj za kockare i bogataše. Da bi zaštitio privatni život od očiju radoznale javnosti, princ je zabranio snimanje filmova u Monaku o životu njegove supruge. Ipak, dozvolio je pripadnicima sedme sile da zavire u palatu 23. januara 1957, nakon rođenja njihovog prvog deteta, princeze Karoline. Naredne godine stanovnici Monaka proslavili su rođenje princa Albera, potonjeg vladara. Treće dete Grejs i Renijea, princeza Stefani, rođena je 1. februara 1965.

  Brakovi i skandali

  Karolina, Alber i Stefani već su u ranom detinjstvu izazivali pažnju medija. Kada su postali tinejdžeri, stekli su reputaciju „najglamuroznijih naslednika krune na Starom kontinentu", a roditelji su im ispunjavali sve prohteve. Javnost je s posebnim uživanjem pratila zbivanja u Monaku, centru luksuza, a život mladih Grimaldijevih ličio je na „sapunsku operu".

Karolina se u 21. godini udala za 38-godišnjeg Filipa Žinoa, koji je bio poznat kao „kolekcionar flertova". Njihov brak potrajao je samo dve godine - na radost Grejs i Renijea koji nikada nisu blagoslovili ćerkin izbor. Žinou je, između ostalog, zamerano što nema aristokratsko poreklo.

  Tragična smrt

  Vraćajući se sa ćerkom Stefani sa putovanja Francuskom rivijerom, Grejs Keli doživela je saobraćajnu nesreću. Od zadobijenih povreda preminula je u bolnici sutradan, 14. septembra 1982. godine. Prema jednoj priči, Grejs je doživela nesreću upravo na mestu gde je snimana scena piknika iz njenog filma Drž'te lopova. Grejs Keli sahranjena je u porodičnoj grobnici Grimaldijevih, u katedrali Svetog Nikole 18. septembra 1982. godine.

Posle njene smrti Renije se nije ponovo oženio, a u javnosti se pojavljivao uvek sa svojom decom. Grejsinoj sahrani prisustvovale su istaknute političke ličnosti iz celog sveta, nekadašnje kolege iz Holivuda, kao i krunisane glave. Renije je preminuo 6. aprila 2005, a njegovi najbliži prijatelji tvrdili su da nikada nije preboleo gubitak supruge.

  „Prokletstvo" Grimaldijevih

  Ipak, najveća Renijeova briga u starosti bila je ponašanje njegove dece. Karolina se 1983. ponovo udala, i to za italijanskog biznismena i sportistu Stefana Kaziragija, s kojim je bila u srećnom braku u narednih sedam godina i dobila troje dece - sinove Pjera, Andreu i ćerku Šarlotu.

Idila je prekinuta kada je Kaziragi stradao u trci motornih čamaca nedaleko od Monaka, braneći titulu svetskog šampiona u toj kategoriji. Karolinin treći suprug je princ Ernst August od Hanovera, za koga se udala 1999. Princ Alber, aktuelni vladar Monaka, u mladosti je bio čuven po brojnim ljubavnim vezama. Na podužem spisku njegovih pratilja našle su se i manekenka Klaudija Šifer i glumica Bruk Šilds. Godine 2006. Alber je priznao da ima dvoje vanbračne dece. Do danas vlada mišljenje da Alber zapravo ne želi miran porodični život - on uživa u polarnim ekspedicijama, kao što je poseta Severnom polu, a zbog čestih putovanja u Monaku ga zovu „odsutni vladar". Najmlađe dete Grejs i Renijea, Stefani, najzanimljivija je medijima. Princeza se bavila modom i pevanjem i udavala se dva puta.

U braku sa svojim bivšim telohraniteljem Danijelom Dikrijeom dobila je sina Luja i ćerku Polin. Ima vanbračnu kćerku Kamil, rođenu pre 11 godina, a za cirkuskog akrobatu Adana Peresa udala se 2003. Ni taj brak nije dugo potrajao i već naredne godine Stefani se razvela od drugog supruga. Zanimljivo je da pojedini tvrde da nesreće i razvodi koji prate članove vladajuće dinastije u Monaku predstavljaju staro prokletstvo.

Prema legendi, Grimaldijevi su bili gusari, a osnivač dinastije je pre sedam vekova ušao u tvrđavu Monako prerušen u kaluđera. Tom prilikom ubio je stražara, a drugog ranio, zbog čega su njegovi potomci osuđeni na nevolje. Uprkos takvim pričama, stiče se utisak da će Karolinina i Stefanina deca vratiti sjaj ovoj dinastiji, s obzirom na to da se smatraju oličenjima šarma i lepog ponašanja.

  Niko kao Grejs

  Tinejdžerke u Americi i danas u posebnim prilikama koriste „izgled Grejs Keli", koja je jednostavnom i elegantnom frizurom i odećom pastelnih boja postala svetska modna ikona. Francuska modna kuća Hermes je jednu od svojih dizajnerskih torbica nazvala po njoj - Kelly Bag i to nakon što je princeza viđena kako nosi tu krokodilsku tašnu.

„Niko ne može da izgleda kao Grejs Keli - ona je bila najlepša plavuša svog doba. Siguran sam da bi, da je živa, i danas bila neodoljiva. Ta vrsta savršenosti mora čak i da stari prelepo", izjavio je pre nekoliko godina kreator Karl Lagerfeld.