Broj 143
Početna > Lepi i zdravi > Redovni preventivni pregledi

Redovni preventivni pregledi

Dan koji čuva zdravlje

Cilj redovnih pregleda je otkrivanje bolesti u početnoj fazi, kada je izlečenje u najviše slučajeva moguće. Zato nemojte biti lenji, mislite na svoje zdravlje.

Redovna kontrola zdravlja može da ukaže na oboljenja i stanja koja su tek u začetku, a samim tim i omoguće pravovremeno i adekvatno lečenje. Ovo je razlog više da odete do svog lekara opšte prakse koji će vas prvo pregledati, a zatim i uputiti, ako treba, i na dalje detaljnije analize krvi, urina, srca, kod ginekologa, urologa, oftalmologa...

Naša sagovornica dr Danka Grudić svakom savetuje da bar jedan dan u godini izdvoji za detaljniji pregled zdravstvenog stanja.

- Otkrivanje oboljenja je od velikog značaja za pravovremeni početak lečenja. Jednom godišnje trebalo bi uraditi određene laboratorijske i hemijske analize, kao što su pregled krvi i urina, ultrazvuk abdomena, kardiološki pregled sa EKG snimkom, oftalmološki pregled, ultrazvuk dojki i ginekološki pregled kada su žene u pitanju i urološki pregled za muškarce - kaže doktorka Grudić.

  • Šta obuhvataju analize i pregledi

- Treba uraditi kompletnu krvnu sliku, sedimentaciju, pregled urina, šećer u krvi, masnoće u krvi (holesterol, HDL „dobar", LDL „loš", trigliceridi, bilirubini, transaminaze ili ALT i AST, kreatin kinaza, elektroliti) - objašnjava doktorka Grudić.

Opšti pregled može obaviti lekar opšte prakse ili internista. Pregled se sastoji od merenja krvnog pritiska, slušanja srčanih tonova i nalaza nad plućima, EKG snimka, pregleda stomaka.

Ultrazvuk stomaka uočava promene na jetri, slezini, pankreasu, žučnoj kesici, bubrezima i mokraćnoj bešici, ali ne i promene na želucu i crevima. UZV pregled dojke trebalo bi uraditi najmanje jednom godišnje, već od 25. godine života. Ukoliko se uoče promene, lekar će vas uputiti na pregled onkologu. Mamografiju treba raditi samo po preporuci lekara, nikako na svoju ruku, savetuje doktorka.

  • Kod urologa i ginekologa

Zbog sve većeg broja obolelih od papiloma virusa, koji je preduslov za karcinom grlića materice, jednom u šest meseci treba obaviti ginekološki pregled koji obuhvata: bimanuelni pregled, UZV male karlice, PAPA test, kolposkopski pregled i pregled vaginalnog sekreta. Urološki pregled se preporučuje muškarcima starijim od 30 godina, zbog ranog otkrivanja raka prostate i zbog mogućnosti postojanja simptoma određenih oboljenja koji nisu vidljivi ili se ne manifestuju

  • Kod očnog jednom u dve godine

Oftalmološki pregled poželjno je obaviti na dve godine. On otkriva povišen očni pritisak, promene na krvnim sudovima očnog dna, čije stanje nam govori kakvi su krvni sudovi u organizmu i da li postoje arteriosklerotične promene u krvnim sudovima, zatim postojanje dioptrije...

Poželjno je da jednom godišnje odete i na stomatološki pregled, jer ponekad kvaran zub može da izazove mnoge tegobe