Broj 143
Početna > Zanimljivosti > Mudre domaćice

Kako neke žene sve postižu?

Mudre domaćice

house_cleaning

Kućni poslovi su čest uzrok svađa u porodicama, a podjednako je loše što umorna žena nema volje ni za šta, nije raspoložena, zaboravila je na smisao za humor, izgubila je interes za seks, a o čitanju, slušanju muzike, odlasku na fitnes, u bioskop ili na kafu da i ne govorimo.

Ali, ima žena koje su sve to nekako uspele da uravnoteže. Neke su imale sreću da im partner ili deca pomažu, neke imaju kućne pomoćnice, a neke su uspele da se izbore za promene

  • Tražite pomoć

Nije dobro da napadate, kukate ili kritikujete. Puno bolja taktika je da objasnite da ste umorni, da biste i vi želeli da pogledate televiziju. Recite partneru da vam seks više nije intenzivan i čest kao nekad jer ste umorni.

Objasnite partneru i porodici šta biste sve mogli zajedno da radite i u čemu biste uživali kad biste imali malo više vremena. Ukoliko vas vole, shvatiće da vam je potreban deo vremena samo za sebe i svoja sitna zadovoljstva.

  • Ne odbijajte pomoć

Iako vam se možda čini da nemate novca za pomoć, još jednom preispitajte situaciju. Ako ne stižete da obavite sve, ako često naručujete gotovu hranu, možda trošite na nešto što nije nužno, pa biste novac mogli da uložite u plaćanje pomoći.

  • Odredite prioritete

Ne mora uvek sve da blista. Ima žena koje svaki dan usisavaju prašinu, koje sklanjaju tanjire sa stola pre nego što svi završe obrok, koje ne mogu da budu mirne ni sat vremena ako je posuđe prljavo. Tražiti od ostalih članova porodice da učestvuju u nepotrebnim poslovima nije fer. Važno je da se svi međusobno dogovorite šta je nužno, a šta može da se odgodi.

S nekim stvarima ćete jednostavno morati da se pomirite, odnosno realno sagledate da li vam je bitnije da vam kuća blista ili da nađete malo vremena za sebe, partnera, decu, fitnes, čitanje, gledanje televizije ili DVD-a. Razumni ljudi znaju da procene šta znači uredan i čist dom, a šta je preterivanje.

  • Obavljajte poslove na jednostavniji način

Nabavite aparate koji štede vreme. Mašina za sudove je sve pristupačnija, kao i različite električne seckalice, kvalitetni usisivači, a nije svejedno ni kakve su metle i krpe. Vrlo je važno kakav nameštaj ćete kupiti, da li imate zavese koje moraju da se peglaju.

Posteljina, kuhinjske krpe, peškiri, pa čak i veliki deo odeće se mogu nabaviti od materijala koji ne moraju da se peglaju. Iako je kuvana hrana najkvalitetnija, nije nikakav problem da pasulj, supe, variva od povrća i još neka jela koja mogu da se zamrznu ili duže stoje skuvate za više dana, zamrznete ili dva dana jedete isti ručak. Umesto tradicionalnog i nezdravog, savladajte moderniji i zdraviji način kuvanja.

  • Pokažite da mislite ozbiljno

Mnoge žene se stalno žale, ali i dalje trpe nepravednu raspodelu kućnih poslova. Ukoliko razgovor ne pomogne, dovedite partnera i članove porodice u situaciju da puno toga nije urađeno na vreme, i da zato moraju da biraju - ili će iz kuće izaći u izgužvanoj odeći ili će sami morati da je ispeglaju...

Ako se stalno žalite, a ništa ne preduzimate, nije realno da očekujete da će ostali nešto promeniti. Ako ostali nikad nisu ni pokušali da obavljaju kućne poslove, sigurno ih ne cene, ali ako na svojoj koži vide koliko je poslova koji nikad nisu gotovi jer se stalno moraju iznova obavljati, shvatiće koliko je sve to teško, dugotrajno i dosadno.

  • Naučite da kažete ne

Osim poslova koje sami obavljate, sigurno puno toga radite i zato što drugi to od vas traže. Ponekad odbijte to što traže da bi postali svesni da im činite uslugu. Vežbajte izjave poput - sad nemam vremena, radim nešto drugo, umorna sam i neću to danas moći da uradim pa ćeš morati sam...