Broj 143
Početna > Zanimljivosti > Kako odabrati cipele za dete

Kako odabrati cipele za dete

Sigurni koraci mališana

Stopalo deteta veoma je osetljivo i podložno deformitetima ukoliko je izloženo nepravilnom položaju ili pritisku. Prve cipele su najvažnije u čovekovom životu, pa bi njihovom izboru i kupovini trebalo posvetiti posebnu pažnju.

Cipela mora da odgovara stopalu od prvog trenutka. Osnovna odlika dobre cipele je da ona pokriva, da je udobna i da nikada ne pritiska stopalo. Prvi koraci će biti mnogo sigurniji i pravilniji u obući koja pre svega treba da bude odgovarajuće veličine.

Ako su cipele male, dete će odbijati da ih nosi ili ćete uočiti crvenilo na koži stopala nakon izuvanja. Tesna obuća može da dovede i do poremećaja cirkulacije, pojave žuljeva ili urastanja noktiju. Takođe, obuća ne treba ni da bude prevelika, jer će uzrokovati nestabilnost pri hodu. U velikoj obući stopalo se opterećuje, dete krivo gazi i to može dovesti do deformiteta.

Zato je potrebno da cipele budu odgovarajuće veličine, najbolje duboke da bi držale skočne zglobove, i čvrsto vezane kako bi bile dobra potpora pri hodu još uvek nedovoljno razvijenim mišićima i ligamentima nogu. Veličinu možete odrediti pomoću šablona koje neki proizvođači dečje obuće prave ili da sami kod kuće napravite od kartona. Postavite stopala na karton i olovkom obeležite njihov oblik.

Tako ćete pored dužine imati i širinu stopala, što će vam olakšati kupovinu, a možete da kupite cipele i bez deteta.

  • Materijal cipela

Obuća treba da bude od prirodnog materijala, kako spolja tako i iznutra, da bi stopalo moglo da diše, tj. da ne dođe do pojačanog znojenja. Ovo je naročito važno kod male dece koja još uvek nemaju uspostavljenu termoregulaciju. Šivena obuća je trajnija od lepljene, a i manji je rizik od pojave alergije na sintetički lepak.

Cipela ne sme da bude previše tvrda kako ne bi ograničavala normalno savijanje stopala pri hodu, ali ni mekana jer neće davati neophodnu stabilnost. Obratite pažnju na deo koji drži skočni zglob - on treba da bude čvrst, dok prednji deo mora da bude mekan i dovoljno širok.

  • Pravilan hod

Kada dete prohoda, u početku je to hod na širokoj osnovi i u narednim mesecima prelazi u pravi hod pa je teško zaključiti da li dete pravilno hoda. Od pomoći će biti kada pogledamo da li je i koliko cipela izlizana odozdo i koliko je njen oblik izmenjen nakon nekoliko meseci nošenja.

Ako je guma na đonu neravnomerno oguljena na petama, napred ili spoljašnjom ivicom ili ako su stare cipele iskrivljene, najbolje je da pre kupovine novih odvedete dete kod lekara, ortopeda ili fizijatra na pregled. U zavisnosti od deformiteta koji je prisutan, dobićete preporuku kakve cipele dete treba da nosi.

Nekada je dovoljno da to bude duboka i čvrsta cipela, a ako se radi o formiranim deformitetima, verovatno će vam lekar preporučiti odgovarajući tip ortopedske cipele. Nošenjem korektivnih cipela sprečava se pojava mogućih posledica na svim zglobovima iznad stopala, skočnim, kolenima, kukovima i kičmenom stubu.

  • Pertle, „čičak" ili rajsferšlus

Česta dilema roditelja pri kupovini je da li da kupe obuću na pertlanje ili sa čičkom. Za malu decu koja ne umeju sama da se obuju ali znaju da skinu cipele bolje je odabrati pertle. Čvrsto vezane pertle dobro drže cipelu pa ona ne može da spadne i omogućavaju stabilnost skočnog zgloba, što je naročito važno pri hodanju po neravnom terenu ili trčanju.

Čičak je praktičniji kada dete ume samo da se obuje i ako često u toku dana menja obuću, npr. deca u vrtiću tokom dana izlaze u dvorište da se igraju, za časove fizičkog obuvaju patike ili nose drugu obuću u školi. Obuća sa rajsferšlusom je najnepogodnija i za obuvanje i za izuvanje, pa i za hodanje. Ili previše steže ili ne steže uopšte pa stopalo šeta u cipeli.

  • Vremenske prilike i obuća

Jesenja i prolećna obuća se najduže nose pa treba voditi računa o njenoj izdržljivosti da ne biste morali da kupujete novi par pre završene sezone. O izboru letnje obuće posebno treba povesti računa. Roditelji se često odlučuju za plastične papuče ili klompe, što može da pokvari hod deteta i da ono nastavi tako da hoda i na jesen kada ponovo obuje cipele.

Papuče nisu dobre za decu jer njihovi mišići i ligamenti stopala nisu dovoljno jaki da ih podižu pri hodu, pa deca počnu da zabacuju noge u stranu i tako pokvare hod. Letnje sandale treba da budu od prirodnih materijala, od kože, plute ili posebno obrađenih koji ne dovode do pojačanog znojenja ili pojave alergije.

Svaki put posle skidanja cipela trebalo bi proveriti da li na stopalu ima crvenila ili drugih znakova pritiska.

Cipele se menjaju svaka tri do četiri meseca nakon prve godine života.