Broj 143
Početna > Lepi i zdravi > Izgledajte dobro bez obzira na godine

Izgledajte dobro bez obzira na godine

Moć negovanog tela
Zena u cetrdesetim

Borba s godinama u želji da se zadrži večna mladost je uzaludan trud. Što se pre pomirite s činjenicom da starite - bolje po vas. Imajte na umu da svako doba ima svojih prednosti, kao i da živimo u vremenu u kojem je moguće dugo biti mlad i lep

Iako svaka žena zna da ne može pobediti godine, možete da usvojite neke nove, dobre navike za koje nikada nije kasno. Donosimo vam nekoliko predloga kako da izvučete najbolje od sebe bez obzira na godine.

  • Tridesete

Ovo je doba u kojem žene uglavnom zasnivaju porodicu pa mogu očekivati divljanje hormona i mnogo stresa, ali i ispunjenost. U sveopštoj gužvi i poslu verovatno nećete pronaći vremena za zdravu dijetu i vežbanje. Međutim, ako želite da napravite pozitivne i zdrave korake u životu, svakako ćete pronaći vreme za kvalitetniju ishranu i vežbu.

U tridesetim godinama koža počinje da gubi sjaj pa joj je potrebna dodatna pažnja. Koristite hranljive kreme i losione za lice i telo najmanje dva puta nedeljno. Počastite svoju kožu mirisnim kupkama i masažama koje će joj vratiti sjaj.

Takođe ćete primetiti da tridesete donose i nešto više celulita i strija. Iako je reč o normalnoj i čestoj pojavi, situaciju možete ublažiti korišćenjem specijalnih krema i pojačanim masažama. Nije na odmet uzimati i vitamine A i E, koji će blagotvorno delovati na vašu kožu. Vrlo je važno da u tridesetim godinama svom telu posvetite više pažnje jer će kasnije biti teže doći do željenih rezultata.

  • Četrdesete

Ne postoji ni jedan jedini razlog zašto se ne biste i u četrdesetim osećali i izgledali fenomenalno. Međutim, ako noć provedete u veselom društvu uz previše vina, prilično teško ćete se sutradan oporaviti. Naime, telo u četrdesetima dobro reaguje na zdrav način života, ali ne i na nezdrave navike.

Ako ste u mladosti preterivale sa sunčanjem, sada dolazi vreme za naplatu duga. Ruke i dekolte su prvi izdajnici godina jer su najviše izloženi suncu. Zato tim delovima tela morate posvetiti najviše pažnje. Nanosite kreme koje će vas zaštititi od sunca, a s vremena na vreme priuštite sebi i hranljive maske.

Treba znati da koža u ovim godinama proizvodi manje kolagena, a da biste joj pomogli, koristite proizvode na bazi retinola, kao i druge proizvode protiv starenja. Mnoge kreme protiv starenja pomoći će i uklanjaju mrlja s kože. Preporučuje se i češći odlazak dermatologu ili kod kozmetičarke, jer je koža u ovim godinama izuzetno osetljiva pa zahteva više pažnje.

  • Pedesete

Činjenica je da se u pedesetim godinama nivo estrogena u koži smanjuje, što znači da ona gubi čvrstinu i postaje suva i osetljiva. Za zrelu kožu je potrebna dodatna briga jer je sklona i povredama i infekcijama. Stručnjaci savetuju izbegavanje ekstremnih temperatura, poput hladnih ili vrućih kupki, jer će dodatno isušiti kožu.

Preporučuje se korišćenje hidratantnih gelova za tuširanje, a treba izbegavati običan sapun koji isušuje kožu. Bogate hranljive kreme najbolje su što možete priuštiti koži u pedesetima. Posebnu pažnju posvetite rukama, laktovima, nogama i kolenima. Zrela koža traži svakodnevnu brigu jer ima veliki broj odumrlih ćelija koje treba uklanjati s površine.

Na taj način koža lakše diše i bolje prihvata zdrave i hranljive sastojke kojima je častite. Mrlje na koži u ovom periodu su česte pa se preporučuju i kreme za uklanjanje mrlja.

  • Ne postoji ni jedan jedini razlog zašto se ne biste i u četrdesetim osećali i izgledali fenomenalno.
  • Zrela koža traži svakodnevnu brigu.