Broj 143
Početna > Lepi i zdravi > Garancija za zdrav život

Razlozi da se bavite sportom

Garancija za zdrav život

Osim zdravlja, sport garantuje i privlačan izgled. Bez obzira na to da li spadate u rekreativce, one koji se odmalena bave nekim sportom ili ne volite da vežbate, vreme je da nešto uradite za sebe i svoje telo
Garancija za zdrav život

Ukoliko ne želite da trenirate u grupi u obližnjem fitnes-centru, krenite sa jednostavnim vežbama ili laganim džogiranjem. Evo nekoliko razloga da se rekreirate ili zavolite neki od sportova.

 

  Jača

Ko se puno kreće, podstiče razvoj mišića i kostiju. Sport je odlična preventiva u borbi protiv osteoporoze.

  Aktivira

Tokom vežbanja organizam crpi deset puta više kiseonika nego u fazi mirovanja.
Kiseonik snabdeva organe novom energijom, podstiče razmenu materija, poboljšava prokrvljenost, sagoreva masti i, zahvaljujući njemu, telo brže izbacuje toksine. Da bi što više kiseonika procirkulisalo vašim organizmom, ubacite u petu brzinu i na trening!

  Usrećuje

Endorfini, čuveni hormoni sreće, intenzivnije cirkulišu kroz organizam za vreme treninga. Dodatne količine serotonina podstiču dobro raspoloženje i čilost.

  Stvara ravnotežu

Sport je pravi ubica stresa. Adrenalin i noradrenalin, dva hormona koja mogu da vrše veliki pritisak na nas, brže se razgrađuju. Telo i duša brže uspostavljaju sklad.

  Telo vreteno

Mišići se razvijaju, a masti razgrađuju pa se telo zateže. Još jedna prednost je u tome što redovno kretanje suzbija osećaj gladi.

  Lepša koža

Ubrzajte metabolizam vežbanjem! Zahvaljujući dobroj prokrvljenosti za vreme rekreacije koža postaje meka i ružičasta. Ten deluje baršunasto i sveže.

  Imunitet za medalju

Rekreacija podstiče odbrambene snage u organizmu. Imuni sistem proizvodi mnogo više ćelija ubica koje drže uzročnike bolesti u mat poziciji i štite organizam od infekcija.

  Podmlađuje

Vežbanje podstiče rad važnih žlezda koje sprečavaju starenje, pre svega hormon rasta i seksualni hormoni. Ko se lati patika, može da vrati svoj biološki sat 20 godina unazad, tvrde stručnjaci koji se bave problemom starenja.

  Seksi izgled

Čak će i vaš ljubavni život profitirati od svakodnevnog kretanja. Nova istraživanja pokazuju da, zahvaljujući kretanju, organizmom kruži više seksualnih hormona koji podstiču želju za seksom - kod žena estrogen, a kod muškaraca testosteron. Američki naučnici ustanovili su da su žene koje se redovno bave sportom čulnije i imaju veću seksualnu želju, kao i da bolje osećaju svoje telo.

  Otklanja tegobe

Česte tegobe vezane za ciklus, kao čuveni PMS, nestaju kao rukom odnesene. Rekreacija uspeva da izbalansira hormonalne oscilacije. Znatno manje se javljaju tegobe u trudnoći (zatvor ili grčevi), jer varenje i cirkulacija mnogo bolje funkcionišu. Menopauza protiče mnogo lakše, jer sport blago povećava nivo estrogena i predupređuje njegov nagli pad.