Broj 142
Početna > Lepi i zdravi > Voćna nega

BELO GROŽĐE ZA MLADOST

Voćna nega

Belo grožđe je postalo hit u kozmetici, a preparate od ovog slatkog voća možete brzo i lako napraviti

Osnovni sastojci grožđa kao da su stvoreni za negu. Dragoceni su njegovi vitamini (A, B, C, E), minerali (natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum), nezasićene masne kiseline i voćne kiseline, a posebno polifenoli koji štite kožu od starenja. Grožđe čisti, dezinfikuje kožu i sužava pore, a polifenoli iz koštica uništavaju slobodne radikale.

 

  Tonik od grožđa

Za osveženje tena najbolji je svež sok od belog grožđa. Oljuštite 100 g grožđa i umutite ga u blenderu. Ovaj vitaminski tonik istovremeno čisti i učvršćuje kožu - natopite kožu dobijenim tonikom i ostavite da stoji deset minuta. Isperite mlakom vodom.

  Maska za svaki ten

Da biste napravili hranljivu masku kod kuće, potrebno vam je belo grožđe. Umutite jaje i dodajte tri kašike svežeg mleka, sok od pola limuna i sedam do deset dobro izgnječenih zrna. Masku nanesite na lice i ostavite da deluje 30 minuta, pa isperite mlakom vodom. Ponavljajte postupak jednom nedeljno i primetićete kako sitne bore oko očiju nestaju.

  Osvežava ten

Ako su se pore na vašem licu vidno proširile ili ako vam koža deluje umorno, istrljajte lice sveže izgnječenim grožđem ili napravite sok kojim ćete natopiti kolutiće vate i rasporediti je po celom licu. Imajte na umu da je hranljivim sastojcima potrebno oko 20 minuta da prodru u kožu, skupe pore i osveže ten. Umijte lice mlakom vodom posle ove kure.

  Pobedite bubuljice

Ako imate nečistu kožu i bubuljice, zgnječite pet do sedam zrna belog grožđa i pomešajte s kašikom zobenih pahuljica. Masu nanesite na lice i isperite mlakom vodom nakon 15 minuta.