Broj 142
Početna > Lepi i zdravi > Prijatelj srca i vitke linije

GREJPFRUT

Prijatelj srca i vitke linije

Iako mnogi ne vole gorak ukus grejpfruta, on je prava riznica korisnih vitamina
Prijatelj srca i vitke linije

Grejp je tropsko voće i najveći plod iz porodice citrusa. Poreklom je sa karipskog ostrva Barbadosa. Veći je od pomorandže, a boja može da bude tamnožuta, bledožuta ili žuto-crvena. Što je kora crvenija, to je meso slađe.

Ovo ukusno voće koristi se već godinama protiv viška masnih naslaga jer poseduje negativne kalorije, odnosno organizam utroši više kalorija na varenje grejpa nego što on sam ima kalorija. Sadrži oko 43 kalorija na 100 grama.

 

  Egzotični čistač

  Samo polovina grejpfruta obezbeđuje dnevne potrebe vitamina C, a dobar je izvor biljnih vlakana i vitamina A. Osvežavajući, sočan plod ima dodatnu vrednost jer stvara osećaj sitosti, a pomaže i u gubljenju viška kilograma.

Prema novoj studiji, grejpfrut, pogotovo crveni, može da pomogne u snižavanju holesterola. Ispitanike su podelili u tri grupe kod kojih su primenili dijetu sa smanjenim unosom masnoća i smanjenim brojem kalorija - prva grupa je dnevno unosila jedan crveni grejpfrut, druga žuti, a treća je samo bila na dijeti.

Grupa koja je koristila crveni grejpfrut je najviše snizila LDL holesterol, za njima grupa koja je unosila običan grejpfrut, a na kraju grupa koja je samo bila na specijalnoj dijeti. Kod grupe koja je uzimala crveni grejpfrut smanjio se i nivo triglicerida u krvi, dok se kod ostale dve grupe nivo nije menjao.