Broj 142
Početna > Lepi i zdravi > Plakanje bez razloga

Pobedite PMS

Plakanje bez razloga

Mnogo žena oseća neprijatne fizičke i emotivne simptome nedelju dana pre početka menstruacije. Iako su mnogi skloni da potcene ove simptome, oni mogu da budu veoma neprijatni
Pobedite PMS

PMS (predmenstrualni sindrom) je ciklična pojava različite vrsta tegoba koje se obično kod žena javljaju 5-10 dana pred dobijanje menstruacije. Do sada je utvrđeno više od 150 simptoma koji se mogu pripisati ovom periodu.

Simptomi mogu biti: nadimanje, bol i napetost u grudima, bolovi u krstima, glavobolja, teškoće u koncentraciji, česte promene raspoloženja, nervoza, razdražljivost, pojačana psihička osetljivost, plačljivost, stalan osećaj gladi, naduvenost, naduvenost grudi, pojačana želja za slatkišima...

Simptomi su vrlo različiti, kao i njihova učestalost. Oni nestaju prvog dana menstruacije. Uz njih se često javljaju i akne, glavobolja, mučnina, osip, bolovi u krstima...
 

  Emocionalni simptomi

  Prema izveštaju američkih naučnika objavljenim u časopisu Obstetrics and Gynecology, 40 odsto žena oseća neke od simptoma PMS-a, dok 5 do 10 odsto žena ima veoma izražene simptome koji se svrstavaju u predmenstrualne disforične poremećaje (PMDD), koje karakteriše promene raspoloženja, ljutnja, ispadi besa, manjak energije, razdražljivost, napetost i anksioznost, osećaj gubitka kontrole, manjak koncentracije i zaboravnost, tuga i depresija, gubitak interesovanja za uobičajene aktivnosti, osećaj bespomoćnosti, osećaj beskorisnosti i krivice...

  Uzroci PMS i PMDD još nisu sa sigurnošću utvrđeni. Smatra se da su žene koje pate od PMS-a osetljivije na promenu nivoa hormona u krvi koja se normalno dešava pred menstruaciju. Kod žena koje pate od PMDD-a, promena nivoa estrogena i progesterona u krvi negativno utiče na moždane funkcije, pokrećući simptome depresije.

 Žene koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) imaju povišen rizik javljanja simptoma, kao što su talasi vrućine, depresivna raspoloženja, problemi sa spavanjem i smanjenje libida tokom menopauze. S izuzetkom smanjenog libida, ovi simptomi su bili znatno povezani s varijacijama nivoa estradiola u krvi.
 

  Kako da pomognete sebi

  Kod PMS-a postoji više načina da se simptomi ublaže ili čak potpuno otklone. Iako ovi simptomi izgledaju kao nužno zlo, ne mora uvek biti tako.

  •   - Koristite namirnice koje su bogate kalcijumom (spanać, kupus, brokoli, kelj) ili uzimajte ovaj mineral u vidu tableta od 1200 mg. Dobre su i namirnice bogate kalijumom - banane, breskve, smokve, urme, semenke suncokreta, krompir, kikiriki, paradajz...
  •   - Stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost jer ona povećava nivo estrogena (džoging, plivanje, vožnja bicikla, roleri...).
  •   - Preporučljivo je da se smanji ili izbaci iz upotrebe unos šećera, soli, kofeina, alkohola i masti, ali se preporučuje uzimanje namirnica koje imaju visok nivo vitamina B, kao i magnezijuma.
  •   - Poželjno je da se žena više odmara, a mogu se primeniti i neke metode relaksacije, kao što su meditacija ili joga.
  •   - Izbegavajte stres.
  •   - Preporučljivo je i dodatno uzimanje vitamina B, C, D i E, a naročito vitamina B6, kao i dodatno uzimanje gvožđa, kalcijuma i magnezijuma.
  •   - Šetajte što više, a naročito na svežem vazduhu jer smanjuje napetost i obogaćuje organizam vitaminom D.