Broj 142
Početna > Lepi i zdravi > Drugo stanje na koži

Promene na koži u trudnoći

Drugo stanje na koži

Promene na koži u toku drugog stanja mogu da budu privremene ili stalne, praćene svrabom, glavoboljom, groznicom i mogu se pojaviti po celom telu ili samo na nekom delu. Saznajte koje promene na telu trudnica nisu tipične, a koje normalno prate devet meseci
Promene na koži u trudnoći

Za vreme trudnoće zbog imunoloških, endokrinih, metaboličkih i vaskularnih promena trudnice su podložne kožnim oboljenjima. Nakon usađivanja jajašca i stvaranja posteljice, organizam trudnica biva preplavljen hormonima, a posledice svih tih promena mogu se uočiti na koži, kosi, noktima i sluzokoži.
 
  Promene na koži koje normalno prate trudnoću
 
  Promene pigmentacije - nastaju zbog delovanja hormona koji u trudnoći podstiču melanocite, ali i pod uticajem estrogena i progesterona, pa mogu biti vidljive i kod uzimanja kontraceptivnih pilula. Promene pigmentacije kože su česte u prvom tromesečju trudnoće, a najčešće su uočljive promene pigmentacije dela oko bradavica, genitalna i linea alba (središnja crta na stomaku).
 
  Melasma - promena pigmentacije vezana za trudnoću i istovremena izloženost suncu bez korišćenja krema za sunčanje. Na licu se pojavljuju simetrične, svetlosmeđe mrlje okruglog ili ovalnog oblika, oštro ograničene od okolne kože, lokalizovane na čelu, obrazima i iznad gornje usne. Javlja se kod 50 do 75 odsto trudnica, izraženija je kod osoba tamnije puti. Nakom porođaja može spontano da nestane, ali u 30 odsto slučajeva ostaje trajno.
 
   Žutica je generalizovana hiperpigmentacija kože koja se javlja u zadnjem tromesečju trudnoće zbog fizioloških promena funkcije jetre. Potpuno nestaje posle porođaja.
 
  -Mladeži se mogu promeniti tokom trudnoće. Najčešće se povećavaju, ali se može pojaviti i neravnomerna promena pigmentacije, može doći i do stvaranja novih.
 
   Promene dlaka i vlasi - ispoljava se kroz pojačanu dlakavost na nogama, rukama, leđima u predelu bradavica, zbog delovanja hormona, a ove dlake nestaju po porođaju. Moguće promene vlasišta se razvijaju od 4 do 20 nedelja posle porođaja kada dolazi do difuznog proređivanja kose.
 
  - Promene na noktima - mogu se javiti u bilo kom periodu tokom trudnoće, a ispoljavaju se kao omekšanje noktiju, listanje, uzdužno stvaranje brazda ili zadebljanje noktiju na rubovima.
 
   Promene vezivnog tkiva ili stvaranje strija - to su ružičaste do bele, nekoliko milimetara široke brazde na bedrima, trbuhu i grudima, koje najčešće nastaju u drugom tromesečju zbog prekomernog rastezanja kože i povećane aktivnosti nadbubrežne žlezde. Prema nekim dermatolozima, svakodnevna masaža maslinovim uljem može umanjiti strije.
 
  - Promene krvnih sudova - kako trudnoća odmiče, tako napreduju i promene na krvnim sudovima. Mogu se javiti teleangiektazije (proširenja površinskih kapilara), teleangiektatički mladeži, hemangiomi, proširenje vena na nogama i u predelu rektuma i pojava edema (otoka). Crvenilo dlanova može da nastane u prvom tromesečju trudnoće, zbog delovanja estrogena i povećanog volumena krvi, a nestaje posle porođaja.
 
  - Promene na sluzokoži - manifestuje se kao gingivitis - zapaljenje, edem, krvarenje i ranice u području zubnog mesa. Javljaju se skoro kod svake trudnice, a nestaju posle porođaja. Ublažavaju se pojačanom higijenom i povećanim unosom vitamina C.
 
   Pruritus - pojava svraba, celog tela ili na delovima kože, česta je pojava u trudnoći. Najizraženija je u području stomaka. Za ublažavanje se koriste uljane kupke i preparati protiv svraba za lokalnu upotrebu.
 
 
 
  Promene na koži koje nisu normalne
 
  Ove bolesti kože treba da nadgleda i leči dermatolog u saradnji sa ginekologom.
 
  Bolesti kože koje se javljaju isključivo u trudnoći:

  Impetigo herpetiformis je dermatoza koja se javlja u zadnjem tromesečju trudnoće. Karakteriše je pojava eritemetoznih (crvenih) naslaga, obrubljenih sitnim pustulama, uz visoku temperaturu.
 
  Pruritus gravidarum - svrab - javlja se kod tri odsto trudnica u zadnjem tromesečju trudnoće zbog zastoja žuči u žučnim kanalima u jetri. Obično započinje u predelu trbuha i stražnjice, a zatim se širi po celoj koži trupa i ekstremiteta. Promene mogu biti praćene mučninom, povraćanjem, gubitkom apetita, tamnom mokraćom i svetlom stolicom. Svi simptomi nestaju posle porođaja.
 
   Pemphigus gestations - herpes gestations je retka dermatoza koja se najčešće javlja u drugom tromesečju trudnoće, a traje još četiri nedelje posle porođaja. Karakteriše je izuzetan svrab i pojava plikova u delu oko pupka, leđa, grudnog koša i ekstremiteta. Posle pucanja plika koža zarasta bez ožiljka, ali s pojačanom pigmentacijom.
 
   Prurigo gestationis - najčešće počinje između 25. i 30. nedelje trudnoće. Pojavljuju se malo izdignuta, blago crvena područja na kojima se javljaju papule - plikovi. Ove promene su najčešće na koži stomaka i ramena. Nestaju u roku od tri meseca posle porođaja.
 
  Pruritičke urtikarijske papule i plikovi se javljaju oko 35. nedelje trudnoće, najčešće u prvoj trudnoći i kod žena koje su preterano dobile na težini. Smatra se da je reč o kasnijem tipu alergijske reakcije, moguć je prevremeni porođaj.