Broj 141
Početna > Lepi i zdravi > Pobedite depresiju posle odmora

POVRATAK U REALNOST

Pobedite depresiju posle odmora

Tek što ste se vratili sa odmora, preplanuli i sveži, čeka vas stvarni život - stara kolotečina, brojne obaveze i kancelarijsko sivilo

Bez obzira na to koliko volimo posao i koliko smatramo da nas svakodnevne obaveze ne opterećuju, vrednost godišnjeg odmora je neprocenjiva.

Ma šta radili, posle dužeg vremena dolazi do zasićenja, a godišnji odmor je vreme koje nam dozvoljava da se odmorimo i napunimo baterije za nove radne podvige. Godišnji odmor je idealna prilika da sagledate svoju karijeru i sebe iz drugog ugla.

Odmoran um, bez stresa, omogućiće vam da poslovnim izazovima pristupite na potpuno nov način. Ako je odmor bio duži, posle par nedelja bez obaveza, sigurno neće biti lako vratiti se za jedan dan u isti tempo u kom ste bili pre odlaska.

Neka vas to ne brine, sasvim je normalno da ponekad iskočimo iz koloseka. Način da pobedite depresiju koja vas hvata po povratku sa godišnjeg odmora ipak postoji. Poštujte zlatna pravila koja će vam omogućiti da se lakše uklopite u radni ritam.

 

  • 1. Ustanite 20 minuta ranije

Ustanete li dvadesetak minuta ranije, moći ćete da se opustite pod mlazom tuša i posvetite obroku koji se ne preskače, doručku. Kako se odmah ne biste našli na udaru stresa zbog kašnjenja, pravite se kao da nemate nikakvih obaveza: tako ćete uspeti još i malo da proćaskate sa porodicom ili popijete prvu jutarnju kafu. To je najbolji način da malo-pomalo zaboravite ritam kojim ste živeli na godišnjem odmoru.

  • 2. Nastavite da živite zdravo

Ako ste tokom odmora održavali formu i poboljšali svoju liniju plivanjem, šetnjama i zdravim načinom života, pokušajte da nastavite tako i po povratku. Izbegavajte prejedanje i pažnju usmerite na hobije. Pokušajte da na spavanje odlazite ranije jer će vam to omogućiti da se lakše uhvatite u koštac sa obavezama sledećeg dana.

  • 3. Zanemarite manje važne stvari

Prvih dana posle povratka usredsredite se samo na stvari koje su vam zaista važne. Zabeležite na kalendaru sastanke koje ne možete da pomerite i ne činite po svaku cenu ono što drugi očekuju od vas. I budite strpljivi dok čekate da se vaše telo i um ponovo prilagode na gradski ritam: ako ste na godišnjem bili dve nedelje, za vraćanje u „normalu" trebaće vam minimum tri nedelje.

  • 4. Pobegnite iz grada čim vam se ukaže prilika

Planirajte vikend sa porodicom van grada. To je odličan način da ne mislite na more i odmor koji se upravo završio, a pomoći će vam i da manje dramatično dočekate zimske mesece. Ako to nije moguće, pokušajte maksimalno da iskoristite slobodno vreme.

  • 5. Razmišljajte o sledećem odmoru

Ako baš nikako ne uspevate da se prilagodite starom gradskom ritmu, već sada počnite da razmišljate o sledećem odmoru. Krenite sa izborom mesta za zimovanje (ili planiranjem puta u neki novi grad) na koje

  • Nemojte sebi zadavati za prvi dan nerealne obaveze.
  • Prvi dan vas očekuje pregledanje stotine mejlova i hvatanje u korak sa aktivnostima koje su se desile za vreme vašeg odmora.