Broj 141
Početna > Trpeza > Kako kupovati meso

PREPOZNAJTE KVALITET

Kako kupovati meso

Pravilan izbor namirnica je vrlo važan, a prilikom kupovine treba voditi računa o izgledu, roku upotrebe i načinu čuvanja.

Zagađenom hranom se prenose mnoge bolesti, a osobe koje su zaražene mikroorganizmima iz hrane mogu proći bez simptoma, mogu imati samo blag crevni poremećaj, ali može doći i do gubitka velike količine tečnosti i poremećaja opšteg stanja.

Korišćenjem zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica obezbeđujemo ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti već, što je još važnije, štitimo zdravlje.

Kada krenete u nabavku namirnica, povedite računa o kvalitetu, što znači da obratite pažnju na boju, izgled, miris i rok trajanja.

  • Ako kupujete pileće meso

Obratite pažnju na to koliko je staro jer je poznato da je mlada živina sočnija i prijatnija i da se može koristiti za pečenje, pohovanje i dinstanje, dok se starija uglavnom koristi samo za kuvanje.

Na osnovu sledećih parametara možete da procenite starost živinskog mesa: ako je prsna kost mekana i savitljiva, reč je o mladoj živini, osim toga, boja nogu bi trebalo da bude svetla i glatka. Kod stare živine je izrazito tamna i hrapava.

  • Ako kupujete svinjetinu

Najbolje je uzimati svinjsko meso svetlije boje koje nije premasno. Crvena boja mesa ukazuje na to da je svinja stara jer je meso suvo, kotlet je veći, a beli obrub masnoće deblji. Meso je prošarano krupnijim masnim žilama.

  • Ako kupujete teletinu

Najbolje je da izaberete meso svetloružičaste boje, bez masnoće i veoma vlažno. I goveđe i juneće i teleće meso moraju da odleže nekoliko dana da bi bila meka i spremna za pripremanje. Možete ih držati u ulju i začinima, što će im dati posebnu aromu i lep ukus.

  • Ako kupujete govedinu

Ovde već treba biti iskusniji i upućeniji. Ukoliko niste, obratite pažnju na sledeće pojedinosti. Od prodavca tražite junetinu tamnocrvene boje, da izgleda jedro i da bude prošarana sitnim žilicama, a ne debelim. Grube i žute masne žile upućuju na to da je meso verovatno od starijeg grla.

  • Ako kupujete jagnjetinu

Ona je svetloružičaste boje, a kod mladog ovna ili ovce svetlocrvene. Meso starije životinje prepoznaćete po tome što je tamnocrvene, čak smeđe boje. Osim toga, ovčiji loj se kod mesa mladih životinja stvrdnjava već na sobnoj temperaturi, a kod starijih na 36 stepeni. T

o je važno kod serviranja, jer ovčije meso mora da se služi toplo, najbolje u sudu u kojem je pripremano. I ono bi, kao i goveđe, moralo pre upotrebe da odleži bar sedam dana.

Ako kupujete ribu

Kada je reč o ribi, da biste bili sigurni da je sveža, obratite pažnju na sledeće karakteristike: škrge su sočno crvene, kost od škrga čvrsto prileže, meso je čvrsto, oči su bistre, a krljušt sjajna. Riba koja ne odgovara ovom opisu obično neprijatno miriše i ne treba je kupovati. Dobra smrznuta riba mora biti čvrsta.

Lako kvarljive proizvode treba kupovati samo u radnjama gde se ti proizvodi drže u rashladnim uređajima, pri čemu obavezno treba pogledati datum proizvodnje i rok upotrebe.

  • Služenje i zamrzavanje

Hranu posle pripreme treba što pre poslužiti, a ukoliko se ne služi odmah, treba je što pre rashladiti i do serviranja čuvati u frižideru, u kojem hrana može da stoji najduže pet dana, a na duže vreme treba je zamrznuti odmah posle rashlađivanja