Broj 141
Početna > Poznati > Godine pakla i muzike

VITNI HJUSTON

Godine pakla i muzike

Uprkos činjenici da je američku pop pevačicu čitavu deceniju tukao muž Bobi Braun i da nije mogla bez droge, osvojila je šest Gremi nagrada, prodala više od 170 miliona albuma i 50 miliona singlova, a ovih dana ponovo pokušava da povrati staru slavu
Whitney Houston

Vitni Hjuston je rođena 9. avgusta 1963. godine u Nju Džerziju kao treće dete Džona i Kisi Hjuston. Njena majka bila je zvezda džeza i soula, pa je i Vitni od malih nogu bila okružena muzikom. Kasnije je u jednom intervjuu izjavila da je odmalena znala da će muzika biti njen život, kao i da je shvatila, kada je prvi put stala na binu, da će na njoj biti zauvek.

Sa 11 godina, po nagovoru majke, Vitni uplovljava u muzičke vode. Nastupala je kao solista u baptističkoj crkvi, gde je naučila i da svira klavir. Razvod roditelja duboko je uticao na nju. „Njihov razvod u meni budi ružna sećanja. Živela sam sa majkom, a oca nisam često viđala, što mi je mnogo smetalo", govorila je.

 

  Na samom vrhu

  Sa 14 godina uveliko je nastupala sa majkom po klubovima, a u to vreme snimila je pesmu Life is a Party sa grupom Majkla Zagera, koji je bio oduševljen njenim glasom i ubrzo joj je ponudio ugovor, ali ga je njena majka odbila jer je insistirala da njena ćerka prvo završi školu.

Početkom osamdesetih godina pevala je s majkom na koncertu u Karnegi holu gde su je primetili fotografi magazina Seventeen. Ubrzo se okušala i na modnoj pisti i ujedno bila prva žena afroameričkog porekla koja se našla na naslovnoj strani ovog magazina. U to vreme, upoznala je producenta Klajva Dejvisa koji je bio očaran njenim glasom i energijom.

Zajedno su birali pesme za njen prvi album koji se našao u prodaji 1985. godine. Ubrzo su sve novine pisale o Vitni Hjuston, devojci iz Džerzija sa anđeoskim glasom. Kako to obično biva, s prvim albumom došle su i prve nagrade - dobila je Gremi za najbolji ženski vokal, najbolji album i otkriće godine.

Prvi album prodat je u milionima primeraka, a Vitni se vinula na sam vrh zvezdanog neba. Hitovi koji su usledili na sledećem albumu NJho Loves Me inicirali su turneju posle koje je postala jedna od najbogatijih žena na planeti. Međutim, negde u tom periodu počinje i njen sunovrat.

 

  Propale veze

  Iako je imala sve o čemu je sanjala, bila je nezadovoljna jer nije imala stabilnog muškarca pored sebe. Srljala je iz veze u vezu i iznova intrigirala javnost. Neke od njenih najzanimljivijih romansi, kao ona sa glumcem Edijem Marfijem ili ragbistom Rendijem Koniganom, samo su pokazale da pevačica ne može da održi vezu.

Međutim, ubrzo upoznaje muzičara Bobija Brauna i konačno se istinski zaljubljuje. Posle tri godine veze, Bobi i Vitni se venčavaju u julu 1992. godine, a godinu dana kasnije na svet dolazi njihova ćerka Bobi Kristina Hjuston Braun. „Kada sam videla Bobija prvi put, imala sam utisak da sam ceo život njega čekala.

Bio je savršen muškarac", govorila je opijena ljubavlju. Bobi Braun je iza sebe imao jedan brak i dvoje dece.

 

  Vitni i Bobi

  Još veću popularnost postiže posle glavne uloge u filmu Telohranitelj. Ipak, partner iz filma Kevin Kostner nije imao baš lepo mišljenje o njoj: „Težak je čovek i loš glumac. Misli da je diva. Veruje da joj ceo svet duguje i da svi treba da je obožavaju." Pored ovoga, udaja za problematičnog muzičara koji je nekoliko meseci bio u zatvoru odrazila se na njenu karijeru i donela joj loš publicitet.

Odjednom, svi su primetili da se pevačica promenila - postala je neodgovorna, nije poštovala dogovore, kasnila je stalno na intervjue i imala je velikih problema sa spavanjem i kilogramima. Holivudom počinje da se priča da se Vitni drogira. Međutim, pevačica demantuje te tvrdnje i objašnjava da uzrok njene preterane mršavosti nije korišćenje opijata ni anoreksija, već umor, iscrpljenost i nedostatak sna. Ipak, malo ko je poverovao u njenu priču.

Uporedo sa pričama o korišćenju droga, u medijima počinju priče da se Vitni i Bobi sve češće fizički obračunavaju. Ubrzo je par uhvaćen na havajskom aerodromu sa marihuanom, što opet pokreće priče o korišćenju opijata, kao i tvrdnje da je zbog toga njen glas počeo polako, ali sigurno da propada. Pevačica se ubrzo oglasila: „Mi ne pušimo travu, ona je jeftina, a ja sam u životu zaradila sasvim dovoljno novca da, ako baš hoću, mogu sebi da priuštim vrhunsku drogu.

Čak i da se drogiram, to je isključivo moja stvar, jer sve dok dobro obavljam svoj posao i dok sam uzorna i dobra majka, niko ništa ne sme da mi kaže", ljutito je govorila.

 

  Porodični problemi

  Sredinom 2001. godine potpisuje najveći ugovor u istoriji muzičke industrije. Naime, sa izdavačkom kućom Artista potpisuje ugovor na neverovatnih 100 miliona dolara, ali se obavezala da će za njih snimiti šest albuma.

Posle pojavljivanja na jednom koncertu glasine su ponovo počele, jer je Vitni izgledala gore neko ikada. Upalim obrazima, podočnjacima i bolesno mršavom figurom šokirala je svet. Tim povodom oglasili su se njeni menadžeri koji su objasnili da pevačica ima velikih porodičnih problema. Naime, otac ju je tužio za autorska prava i tražio je ogromnu svotu novca, ali je izgubio tužbu i ubrzo umro.

U to vreme, odnosi između nje i Bobija bivaju sve gori. Ubrzo se pojavljuju i fotografije na kojima se na Vitninom licu vidi trag svađa. Prvi put je pozvala policiju 2003. Lice joj je bilo isečeno, ali nije podigla tužbu.

 

  Nervni slomovi

  Iako je bezbroj puta pokušala da spase brak, nije joj uspelo. Duboko potresena, usamljena i slomljena, 2006. godine Vitni doživljava i nervni slom. Posle lečenja, krajem godine konačno podnosi zahtev za razvod. Proces je brzo bio završen, a ćerka Kristina pripala je majci.

Taman kada su svi pomislili da je Vitni stala na noge i konačno se oporavila od psihičkih i fizičkih tortura, bivši suprug zadaje joj najjači udarac. Optužio ju je da je ona zapravo kriva za njegove emotivne krize i od suda zahteva da ga Vitni izdržava do kraja života. Pevačica je bila očajna i ponovo je doživela nervni slom, iako je sud odbio Bobijev zahtev.

Da stvari budu još gore, ćerka Kristina je pokušala da izvrši samoubistvo 2008. godine. Incident se, navodno, dogodio malo pre njenog 15. rođendana kada se posvađala sa majkom. Vitni i njena ćerka, navodno, već dugo imaju nesuglasica oko problema stanovanja devojčice, koja ne želi da živi sa majkom. „Bobi Kristina je uzela žilet i zamahnula prema majci.

Pošto nije uspela da je iseče, presekla je sebi vene" - otkrila je rođaka. Danas, stvari su se stabilizovale. Vitni ima novog dečka, 18 godina mlađeg Rej Džeja, a nedavno je počela rad na novom albumu koji bi trebalo opet da je vine u vrh. „Sve što je ružno pretočila sam u pesme i potrudila sam se da se na neki način izvinim mojoj vernoj publici, ako sam ih razočarala, to mi nije bila namera. Novi album je novi početak za mene i novo buđenje."