Broj 141
Početna > Lepi i zdravi > Bore, kako ih sprečiti i ublažiti?

Bore, kako ih sprečiti i ublažiti?

Nahranite lice

Kako nastaju bore? Koži samo treba uskratiti vlažnost da bi se ona isušila i izborala. Drugim rečima, bore su povezane sa gubitkom elastičnosti. Evo nekoliko saveta dermatologa kako da sprečite i ublažite bore.

U 25. godini

Važno je sprečiti pojavu bora već od 25. godine života, tako što ćemo koristiti proizvode koji bolje pripremaju kožu protiv uticaja spoljne sredine i vremena.

Redovno hidriranje je od ključne važnosti kako bi se sprečilo da koža postane izborana. Treba koristiti proizvode sa visokim nivoom vlage, ali pored toga je vrlo važno zdravo se hraniti i voditi uravnotežen život.

U 30. godini

U ovim godinama površinske bore već mogu postati uočljive, jer se urezuju sve dublje u epidermis. Ovo se dešava zbog usporenog obnavljanja ćelija i površinskog isušivanja kože.

Važno je sprečiti razvoj bora u samom početku. Istraživanja u oblasti kozmetike su doprinela da se danas mogu sprečiti i smanjiti površinske bore.

U 40. godini

Od ovih godina pa nadalje, najveća pažnja treba da se pokloni očuvanju čvrstine i elastičnosti kože. Starenje je praćeno opuštanjem tkiva. Dublje bore i linije koje se formiraju dok se smejemo dosežu do dermisa, a bore na uglovima očiju i bore oko usana počinju da se produbljuju.

Proizvode za negu koji pomažu da se koža oporavi treba kombinovati sa masažom lica koja će osnažiti tkivo.

U 50. godini

Sa prvim promenama vezanim za menopauzu i smanjenim lučenjem hormona, primetićete i promene na koži. Ovaj period je veoma važna prekretnica u životu vaše kože jer ubrzava procese starenja.

Proizvodi za negu kože prilagođeni ovim hormonskim promenama neophodna su pomoć vašoj koži kao i smiren, opušten način života.

USTA

Usta se uvek pokreću: ona se smeju, osmehuju, govore, prave grimase, a sve to postepeno dovodi do stvaranja bora. Ova zona lica je naročito osetljiva jer joj nedostaju lojne žlezde i koža je veoma tanka. Hladnoća, vetar i sunce imaju najagresivniji uticaj na usne i zonu oko njih.

Ako su vam usne ispucale, obavezno treba koristiti balzam za negu usana, a na zonu oko njih redovno nanositi proizvode za negu u skladu sa vašim tipom kože.

OČI

Koža u zoni očiju je izuzetno tanka i osetljiva, njena debljina je samo 0,5 mm, u poređenju sa kožom na drugim delovima lica koja je prosečne debljine od 2 mm. Ova zona se dva puta brze isušuje, a sa 22 mišića oko oka i 10.000 treptaja svakog dana, ovaj deo lica je u stalnom pokretu i naročito je ugrožen uticajima spoljašnje sredine.

Redovno uklanjanje šminke, hranljivi proizvodi protiv bora i hidratacija moraju postati vaša svakodnevna rutina.


PODBRADAK

Starenje konture lica i vrata je izazvano nedostatkom čvrstine, pa se koža sve više opušta. Čvrstina kože se oslanja na splet vlakana kolagena i elastina u srcu dermisa. Slobodni radikali mogu da oštete ovu strukturu, što dovodi do gubitka mehaničkih kvaliteta kože, koja više ne prianja dobro na strukturu lobanje.

Jednostavne samomasažne tehnike i proizvodi na bazi elastina i kolagena mogu uspešno da se odupru ovom problemu.