Broj 141
Početna > Trpeza > Beli luk

Beli luk

Vraća apetit i tera duhove
Beli-luk

Beli luk se uzgaja više od 4.000 godina. Pradomovina mu je srednja Azija, a stari Kinezi, Indusi, Jevreji, Egipćani, Grci, Rimljani i drugi narodi su ga gajili zbog hranljivih, začinskih i lekovitih svojstava.

Kod nas se smatra univerzalnim začinom i najvažnijim preventivnim lekom za sve, ali mu se pridaje i magijska moć.

Primenjivao se u borbi protiv starenja, insekata i vampira, ali i ljubavnih problema - njime se lečila impotencija.

I danas se u nekim seoskim domaćinstvima koristi kao zaštitno sredstvo protiv zlih duhova i drugih opasnih nevidljivih sila.

  • Narodna medicina

Primenjuje se za lečenje velikog broja bolesti kao što su kolera, tifus, proliv, malarija, barska groznica, kijavica, grip, veliki i običan kašalj, za bolesti srca i krvnih sudova, protiv visokog krvnog pritiska, arterioskleroze, nervoze srca, lupanja srca, nervnih bolesti, glavobolje, nesvestice, mučnine kod trudnica, za lečenje čireva, kožnih bolesti, za sprečavanje zagnojavanja rana, protiv peruti, opadanja kose...

Upotrebom belog luka vraća se dobar apetit i reguliše neuredna stolica. Beli luk se koristi i protiv crevnih parazita, naročito za lečenje dečjih glista.

  • Nauka potvrđuje iskustvo

Beli luk kao lek danas priznaje i naučna medicina u mnogim državama. Svoje mesto je našao i u apotekama za izradu tinktura, ali i u farmaceutskoj industriji. Upotreba u zvaničnoj medicini se uglavnom poklapa sa primenom u narodnoj medicini.

Beli luk dovodi do snižavanja krvnog pritiska za 5 do 10 odsto, normalizuje ubrzan rad srca i poboljšava rad srčanih krvnih sudova. Takođe, reguliše probavu i rad želuca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Pomaže u lečenju raznih plućnih oboljenja, a dokazano je i da deluje na herpes viruse kvasne gljive. Beli luk ispoljava i antibakterijsko delovanje prema stafilokokama, streptokokama, bacilima tifusa, dizenterije i kolere.

  • U narodnoj medicini primenjuje se u borbi protiv starenja, insekata i vampira.