Broj 141
Početna > Lepi i zdravi > AROMATERAPIJA

AROMATERAPIJA

Terapija mirisima

Aromaterapija je naročito efektna kod stresa, napetosti i psihosomatskih problema, mišićnih i reumatskih bolova, poremećaja u varenju i ženskih problema, kao što su PMS, tegobe menopauze i depresija nakon porođaja.

Lekari iz stare Grčke preuzeli su znanja o etarskim uljima od Egipćana, a njihova blagotvornost kasnije se proširila širom sveta. Oko osmog veka Arapi su preneli lekovita sredstva iz Male Azije i Srednjeg Istoka, poboljšavajući metode ekstrakcije etarskih ulja, usavršavajući destilaciju i pronalazeći potpuno nove eliksire i aromatične masti.

Oni su znali da je aromaterapija najblagotvornija veza između uma i tela i da se pomoću nje budi i harmonizuje životna energija.

Još 1567. godine švajcarski alhemičar Paracelzus napisao je Veliku knjigu medicine, u kojoj tvrdi kako je glavna uloga alhemije usavršavanje medicine, posebno „quinta essenta" - isceljujući ekstrakti biljaka. S pravom je tvrdio da su etarska ulja najsavršeniji deo biljke.

  • Pogledajte koje sve probleme aromaterapija rešava:
  • Ponašanje

Postoje dokazi da mirisne komponente esencijalnih ulja imaju efekta na um i ponašanje. Studije na životinjama pokazuju da su hiperuzbuđeni miševi smireni aromom lavande, sandalovine i drugih ulja kojima su poprskani njihovi kavezi. Isti miševi su bili vrlo iritirani kad su bili izloženi aromi timola i još nekih supstanci.

  • Spavanje

U istraživanju objavljenom u časopisu British Medical Journal Lancet, stariji pacijenti su „spavali kao bebe” kada je prijatan miris prostrujao u njihove spavaće sobe noću. Ovi pacijenti su se ranije žalili da ne mogu da zaspe, i često su uzimali pilule za spavanje, pre nego što su počeli da praktikuju aromaterapiju.

  • Tegobe nakon porođaja

U jednom istraživanju, 635 žena je nanosilo razblaženo ulje lavande na perinealni predeo (deo tela između vagine i rektuma) nakon porođaja. Žene su prijavile znatno poboljšanje i olakšanje između trećeg i petog dana. (Tegobe su, inače, najgore u ovom periodu, kako je pokazala kontrolna grupa pacijentkinja.)

  • Prehlade

Ustaljeno mišljenje (i istorijski i naučno) je da je za prehladu najbolja vruća pileća supa. Istraživanja su imala za cilj da otkriju da li je ovaj efekat, u stvari, rezultat pare na ivici nozdrva i da li aroma pileće supe ima neke veze. Rezultati su pokazali da je sama supa efektnija od pare, i na taj način dokazala efektnost arome.

  • Stres

U istraživanju vršenom u bolnici Sloun-Ketering u Njujorku, 122 pacijenta sa intenzivne nege prijavili su da se mnogo bolje osećaju od kada je primenjivana aromaterapija u vidu arome lavande (u poređenju sa periodom kada su dobijali samo masažu). Nijedna promena u vidu krvnog pritiska, disanja ili pulsa nije primećena kod ovih pacijenata za vreme trajanja aromaterapije.

  • Muška seksualnost

Cirkulacija krvi muškog polnog organa je znatno poboljšana prilikom tretmana lavandom. Muškarci koji važe za seksualno veoma aktivne odlično su reagovali na lavandu i orijentalne začine; starije muškarce je najviše privlačila vanila. Ove studije su pokazale da je aromaterapija uspešna u borbi protiv muške impotencije različitih oblika, od bolesti krvnih sudova do psihogenih faktora.