Broj 140
Početna > Trpeza > Vrste sirćeta

Vrste sirćeta

Začin i lek

Sirće se već stotinama godina koristi kao konzervans, dodatak jelima ili začin.

Sirće je proizvod fermentacije (vrenja) vina ili drugog alkohola. Kvalitet sirćeta zavisi od kvaliteta alkohola, koji je baza za njegovo stvaranje.

Sirće treba da bude čisto i prozirno. Ono koje se kupuje u prodavnici je pasterizovano, tako da neotvorena boca može da traje dugo ako se drži na tamnom i hladnom mestu, a kada se jednom otvori, traje tri meseca ako je dobro zatvorena. Ako se na sirćetu pojavi buđ, to je znak da se pokvarilo.

  • Vrste sirćeta

- Vinsko sirće

Može da se pravi od belog ili crnog vina, šerija, pa čak i šampanjca, a sirće zadržava boju i ukus vina koje je korišćeno. Vinsko sirće je najzastupljenije u kuhinjama mediteranskih zemalja.

- Sirće od slada

Pravi se od ječmenog slada. Najbolje je koristiti ga kao začin, uz prženu hranu.

- Destilovano sirće

Pravi se od alkohola iz žitarica. Ima jak ukus i veću količinu kiseline od ostalih vrsta. Odlično je kao konzervans za turšiju.

- Aromatično sirće

To je vinsko sirće obogaćeno začinskim biljem, začinima i voćem. Lako se pravi: u vinsko ili destilovano sirće ubace se željeni pojačavači ukusa. Aromatično sirće je veoma popularno. Inače, sirće sa aromom karanfilića, malina i morača (divlje mirođije) prodavano je na ulicama Pariza u 13. veku.

- Pirinčano sirće

Nastaje fermentacijom pirinča. Izuzetno je delotvorno i medicinski jako sredstvo. Čisti organizam od toksina i pomaže pri varenju. Ima blag, kiseo ukus, pa se, osim u prelivima, koristi i za kiseljenje. U malim količinama je dobar dodatak dinstanom povrću, jelima od seitana, algama - jer ih omekšava. Takođe se koristi u makrobiotičkoj ishrani.

- Umeboši sirće

Umeboši šljive su fermentisana vrsta japanske kajsije. Tečnost koja nastaje pri procesu fermentacije umeboši šljive je umeboši sirće. Kod nas se može praviti od trnjina ili naših kajsija, prema tradicionalnom japanskom receptu. Pojačava apetit kod bolesnika, zaustavlja proces truljenja u crevima, momentalno vraća krv u bazno stanje iz kiselog, čisti organizam od otrova, pomaže kod opstipacije i smanjuje bolove.