Broj 140
Početna > Lepi i zdravi > Poremećaj spavanja

Poremećaj spavanja

NOVA NESANICA

Usled nedostatka sna ulazi se u začarani krug - preko dana se pije kafa i puše cigarete da bi se održala budnost, uveče se uzimaju sedativi za spavanje. Saznajte kako da izlečite nesanicu bez pilula.

Savremeni muškarac i žena žive rastrzani između posla, odvođenja dece u školu i vraćanja kući, izlaska s prijateljima, obilaska rodbine... Jednom rečju, dan je gotovo svima ispunjen obavezama. Da bi postigli sve, uveče se na spavanje ide kasno, ujutro je, za vreme radne nedelje, buđenje u isto vreme.

Sve to sve više uzrokuje poremećaj spavanja nazvan novom nesanicom. Organizam ne može uvek da prati taj ritam, unutrašnji časovnik se kvari, pa se tako oko podne drema, a uveče san neće na oči. Posledice su mnogobrojne, od zaboravnosti do nemogućnosti da se donesu valjane odluke u svakodnevnom životu.

 Usled nedostatka sna ulazi se u začarani krug - preko dana se pije kafa i puše cigarete da bi se održala budnost, uveče se uzimaju sedativi za spavanje. A nesanica može da se izleči bez pilula, kažu neurolozi, stručnjaci za poremećaj spavanja. Potrebno je primenjivati neke postupke redovno, iz dana u dan, po rasporedu koji počinje u devet časova ujutro, a završava se u devet uveče.

Vežbanje ili hodanje

Ako ne spavate dobro, bilo koja fizička aktivnost će vam prijati, a najbolje vreme za trening je jutro. Vežbanje u teretani ili kod kuće pomaže lučenju betadorfina i serotonina, supstanci koje obezbeđuju dobro raspoloženje. Efekat ćete osetiti brzo, bićete opušteniji i mnogo manje nervozni.

Sport se preporučuje tri puta nedeljno. U teretani su najbolje vežbe koje aktiviraju celo telo. Korisna je i partija tenisa ili bilo koja igra loptom. Ako ste za sve ovo lenji, šetajte ili vozite rolere ili bicikl svakog dana najmanje 20 minuta ujednačenim ritmom.

  • 12 časova: zalogaji protiv zevanja

Dremanje posle ručka veliki je izazov ako noću ne možete da spavate najbolje. Međutim, to nije dobro zato što stvara začarani krug: danju ćete nadoknaditi nespavanje, ali ćete zato uveče zaspati još teže. Izlaz je u tome da se oko podne pojede nešto što će vam pomoći da ostanete budni, a da pri tom ne morate da posežete za kafom i cigaretama.

Za ručak uzmite obavezno neko zeleno lisnato povrće - spanać, prokelj, brokoli, a od voća kivi ili pomorandžu. Oni sadrže mnogo kalijuma koji poboljšava i fizičku i psihičku energiju i obiluju vitaminom C koji jača organizam. Dobra je i riba, kao i plodovi mora, jer su važan izvor fosfora, selena i cinka, a mogu se dodati i začini, ruzmarin, žalfija i nana koji su blagotvorni za nervni sistem.

  • 16 časova: malo opuštanja

U drugoj polovini dana javlja se strah od noći i od novog nespavanja. Što je veći nivo stresa, jače su negativne misli, a među njima i strah da ponovo neće moći da se spava. Da bi se to savladalo, korisne su neke jednostavne vežbe. Sedite na stolicu koja ima nizak naslon.

Lagano udahnite, u isto vreme podignite ruke uvis, kao da ćete nešto da dohvatite. Izdahnite i malo savijte leđa, brojte do deset i vratite se u početni položaj. Druga vežba je masaža lica. Jagodicama prstiju lagano pritiskajte lice, prvo od sredine čela prema slepoočnicama, zatim od korena nosa do ušiju, nazad do brade, nagore duž korena nosa, do očiju, do čela i do početka kose.

  • 21 čas: masaža nogu

Pred odlazak u krevet naročito je dobro sunđerom prebrisati noge. Pomešajte tri kapi ulja lavande sa kašičicom tople vode, dodajte pola litre hladne vode. Natopite sunđerastu rukavicu, iscedite je i kružnim pokretima masirajte noge od gležnjeva do prepona. Ponavljajte dok ima vode. Izbegavajte obilnu večeru zato što će varenje trajati dugo, pa se neće završiti dok ne legnete.

Iznesite na sto namirnice koje olakšavaju miran san. To su tvrdi sirevi, mahunarke, mleko, banane. Od zelenog povrća najpoželjnija je zelena salata, budući da ima umirujuće dejstvo. Isto dejstvo ima i jogurt, zbog kalcijuma, minerala sa takođe umirujućim dejstvom, a dobre su i kajsije, jabuke i krompir.