Broj 140
Početna > Zanimljivosti > POJAS NEVINOSTI

Katanac ispod pupka

POJAS NEVINOSTI

Pojasevi nevinosti su postali popularni u Evropi u 15. i 16. veku, i nisu nošeni samo kao zaštitno sredstvo, već i kao dekorativni modni detalj.

Pojas nevinosti je sprava kojom su srednjovekovni vitezovi osiguravali nevinost svojih verenica, a vuče korene još iz Odiseje, gde bog Ares, sumnjajući u neverstvo žene, naređuje bogu kovaču Hefestu da oko struka boginje Afrodite iskuje najteži pojas. Pošto su se u srednjem veku najvrednijim mirazom smatrale čednost i vernost devojke, verenik je nalagao da se njegova izabranica okuje devičanskim koturom.

Za vreme krstaških ratova vitezovi su pred odlazak u borbu kod kovača naručivali pojaseve za verenice. Majstori su se pod kaznom smrti obavezivali da vereniku predaju i duplikat ključa i da odbiju izradu novog. U prisustvu roditelja, crkve i nosilaca vlasti, devojke su okivane teškim i rogobatnim pojasevima.

Ratnik je nosio ključ oko vrata kao amajliju. Oni su se izrađivali najčešće od gvožđa, ali i od plemenitih metala, zavisno od statusa. Od znoja, mokraće i kupanja pojasevi su rđali, a oštre ivice se zarivale do samih kukova stvarajući ožiljke pa su podmazivani zečjim lojem i praškom samlevenim od jelenskih rogova. Da bi bar malo ublažile muke, žene su bile prinuđene da se izgladnjuju i mršave kako bi ih što lakše nosile.

  • Pojas kroz istoriju

Neki smatraju da su prvi put napravljeni u Italiji u 14. veku. Drugi izvori navode 1150. godinu, a ima i onih koji pojavljivanje ovog izuma vezuju još za period Rimljana i Grka. Veruje se da su se pojasevi prvi put pojavili među Florentincima, jer su njihove žene slovile za neverne. U 15. i 16. veku raširio se po celoj Evropi, a poznat je bio i kao florentinski pojas.

U Španiji je postojao do 19. veka, gdegde i početkom 20. veka, a pojaseve su morala da nose i deca da se ne bi samozadovoljavala. Pojasevi nevinosti su veoma često pravljeni samo u jednoj veličini. I pored toga, punije žene su morale da ih nose i da pri tom trpe jake bolove. Robinje u Rimu su primoravane da ga nose da bi bile „dovoljno dobre" za svoje gospodare, a isto je bilo i sa rimskim prostitutkama.

Pojasevi su bili tako izrađeni da su otkrivali njihove intimne delove, a nosile su ih da bi mušterije postale zainteresovanije. Onda bi muškarci koji su bili tadašnji makroi otključavali pojaseve i za to dobijali novac. U toku 19. veka, mnoge žene su primoravane na nošenje „pojaseva za dan" prilikom odlaska na putovanja na kojima nisu imale nadzor.

A kako je danas?

Ako je verovati svemu što piše na internetu, onda će maserke u indonežanskom mestu Batu, kao korak predostrožnosti protiv prostitucije, ubuduće nositi modernu repliku pojaseva nevinosti. Obavezne nove crne uniforme maserki će tako biti zaključane, a ključ će imati samo vlasnik salona. Sada ima zainteresovanih širom sveta pa narudžbine stižu iz Rusije, Amerike i arapskih zemalja.

U Americi i Kanadi postoji velika konkurencija među proizvođačima koji puštaju mašti na volju. Što se Evrope tiče, Nemačka se nalazi na prvom mestu, a odmah iza nje sledi Engleska, gde je i osmišljen moderni pojas nevinosti za vreme „hladnog viktorijanskog perioda". Podaci o prodaji naprava za čuvanje nevinosti potvrđuju da je veći broj modela koji se prodaje muškarcima.

U specijalizovanim radnjama za srednjovekovne rekvizite, mogu se naručiti pojasevi nevinosti za žene po ceni od 143 evra i oni za muškarce - 158 evra. Kupuju ih, takođe, i ljudi koji žele da daruju šaljiv poklon. Ima i onih koji celu stvar shvataju ozbiljno. Tako je pre neku godinu jedan ljubomorni Britanac kupio pojas nevinosti svojoj supruzi kada je trebalo da putuje sama u Grčku.

Do putovanja, ipak, nije došlo jer je ženi, koja je zaustavljena na detektoru za metal, zabranjen ulazak u avion sa kabastim predmetom od gvožđa teškim blizu tri kilograma. Takođe, pre nekoliko godina na atinskom aerodromu jedna putnica izazvala je uzbunu jer je njen pojas nevinosti od metala aktivirao bezbednosne skenere.

Dozvoljeno joj je da nastavi let za London, ali uz nadzor pilota, nakon što je objasnila da je morala da nosi pojas ukoliko je htela da sama ide na godišnji odmor.

U kasnom srednjem veku pojas nevinosti bio je često deo ženske garderobe viših i građanskih slojeva, koji je trebalo da osigura ženu od gubitka nevinosti, silovanja, neželjene trudnoće... Dovitljive žene su znale kako da se reše okova, pa su tako poznate priče o falsifikovanom drugom ključu

U toku 19. veka, mnoge žene su primoravane na nošenje „pojaseva za dan" prilikom odlaska na putovanja na kojima nisu imale nadzor.