Broj 140
Početna > Lepi i zdravi > Plodni dani menjaju ženu

Plodni dani menjaju ženu

Ovulacija, emocije i elegancija

Žene češće nose suknje u periodu ovulacije, pokazuju više kože, nose dosta nakita i oblače se ekstravagantno, a kako im se približava menstrualni ciklus, oblače odeću koja više pokriva.

Izgleda da dani kada su žene najplodnije više nisu tako tajnoviti. Prema studijama koje su sproveli američki stručnjaci, pripadnice nežnijeg pola u periodu ovulacije mnogo više važnosti pridaju svom izgledu, nezi tela i lica i oblače se mnogo elegantnije nego ostalih dana.

Dame obično ovuliraju petnaestog dana menstrualnog ciklusa, i tada najpre može da dođe do začeća. Vreme ovulacije može najlakše da se testira putem urina. Dani kada žene mogu da planiraju porodicu sa svojim partnerom imaju svoje specifičnosti po nežniji pol.

Bez obzira na godine, bilo da su mlade ili starije, žene u tom periodu zrače posebnom energijom, šarmom i toplinom i mnogo su emocionalno osetljivije.

  • Kada su žene privlačnije

U testu koji su sproveli naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, 30 studentkinja moralo je da odgovori na pitanja tipa kakvu hranu vole da jedu, a nisu ni znale o kakvom je testiranju reč. Na eksperimentalno istraživanje mlade dame su dolazile nekoliko puta mesečno, a dva puta su fotografisane - jednom za vreme ovulacije i jednom za vreme neplodnih dana.

Eksperimentu je kasnije prisustvovalo četrdeset dvoje žena i muškaraca, koji su bili po nekoliko godina stariji od učesnica, a koji su imali zadatak da na fotografijama izaberu pojedinu devojku koja im je najprivlačnija. Devojke koje su fotografisane u periodu ovulacije izabrane su u 60 odsto slučajeva.

  • Ekscentrične onih dana

Stručnjaci tvrde da većina ljudi ima svoj stil oblačenja, ali da im garderoba s vremenom postaje nešto poput uniforme jer se s njom bukvalno sažive. Učesnice testa su obično u periodu ovulacije dolazile u sličnoj garderobi.

Marti Haselton, stručnjak za komunikacije i psihologiju, kaže da se ne može reći da su se dame za vreme ovulacije oblačile ekscentrično ili atraktivno, već da su za vreme „tih" dana bile elegantne i ženstvenije. - Za vreme ovulacije žene češće oblače suknje, tada pokazuju više kože, nose više nakita i uopšte se oblače vidno elegantnije.

Međutim, postoji mišljenje da kada se približavaju menstrualnom ciklusu, oblače garderobu koja više pokriva. Ipak, mi još uvek nemamo takvo otkriće - kaže Haselton.

Kako izračunati plodne dane

Da biste izračunali plodne dane, važno je samo da znate dužinu svog ciklusa. Tokom menstruacionog ciklusa postoje dve faze. Jedna traje od početka krvarenja pa do ovulacije i ona je kod žena sa neredovnim ciklusima, tj. ciklusima sa različitim trajanjem, promenljiva i druga faza, od ovulacije do menstruacije, koja je nepromenljiva, nezavisna od dužine samog ciklusa i traje uglavnom 14 dana (12-16 dana).

Tako za određivanje plodnih dana treba od dužine ciklusa oduzeti 14 dana i tad dobijemo dan kada uglavnom nastupa ovulacija, tj. oslobađanje jajašca. Oslobođeno jajašce je sposobno za oplodnju 24 sata dok sperma tu sposobnost ima do 78 sati od odnosa. Tako dobijamo da plodnih dana imamo otprilike četiri, ali pošto druga faza ciklusa traje 12-16 dana, ne možemo biti stopostotno sigurni da je baš 14.

Za plodne dane uzimamo: broj dana menstrualnog ciklusa minus 14 plus minus 3, znači ukupno 7 dana kada bi trebalo da se uzdržavate od odnosa ako nećete da zatrudnite.

To bi, na primeru, izgledalo ovako - žena koja ima ciklus od 40 dana za svoje plodne dane može reći da su od 23. do 29. dana ciklusa. Žena sa ciklusom od 28 dana, od 11. do 17. dana. Ovu metodu ne možemo primeniti kod žena koje imaju različito trajanje ciklusa, a i generalno je nesigurna jer se i kod žena koje imaju redovne cikluse može desiti menstruacija koja neće doći onda kad je očekujemo.

U svakom slučaju, određivanje plodnih dana može poslužiti kao dobra pomoćna metoda u zaštiti od neželjene trudnoće ili u planiranju trudnoće.

  • Naučnici tvrde da za vreme plodnih dana žene više flertuju s muškarcima.