Broj 140
Početna > Trpeza > Peršun - zeleniš koji leči

Peršun - zeleniš koji leči

Peršun je lek za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti, čišćenje krvi, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, oboljenja mokraćnih puteva, uboja i ujeda, ali i ukusan začin jelima.

Peršun se koristi još od doba stare Grčke i Rimskog carstva. Poreklom je sa Bliskog istoka, potom se raširio po Evropi, a prvi kolonisti su ga odneli u Ameriku. Postoji više vrsta peršuna, ali bi se podela mogla odrediti na osnovu toga da li se uzgajaju za dobijanje korena ili listova.

Možemo da ga gajimo u kući, i na taj način uvek bismo imali sveže listove peršuna, ali i veoma dekorativan detalj u kuhinji. Trebalo bi mu samo obezbediti dublju saksiju i mesto gde ima dovoljno svetlosti. Kao i sve biljke, preporučuje se da se koristi svež, pogotovo ako se uzima zbog lekovitosti. Kao začin, već se koristi osušen i sitno iseckan list peršuna, a ređe i koren.

  • Izvor vitamina i minerala

Posle šipka i borovnice, u peršunovom listu ima najviše vitamina C: u 100 g čak 170 miligrama vitamina. Bogat je još provitaminom A, vitaminima grupe B, čak i tako redak vitamin B12 značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Pored vitamina, veoma veliku ulogu igraju i minerali. Sprečava nadimanje, umiruje grčeve i deluje protiv vrenja u crevima. Lagano pospešuje menstruaciju. Ubraja se u biljke koje otvaraju. Ne sme se upotrebljavati kod upalnih procesa u bubrezima. Peršunov list je izuzetno delotvoran kao sredstvo koje podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma, a povoljno utiče na cirkulaciju i na srčane smetnje.

  • Peršun za umirenje
  • Koren i list peršuna se narendaju ili iseckaju, pomešaju sa sokom od malina i bagremovim medom. Uzimati uveče pred spavanje.