Broj 140
Početna > Poznati > OLIVERA KATARINA

OLIVERA KATARINA

Hrabro bijem bitke

Olivera Katarina je svetsku slavu doživela glumeći u filmu Skupljači perja, a vanserijska lepota, u kombinaciji sa moćnim glasom i ogromnim talentom, otvorila joj je vrata filma i televizije, koja su joj kasnije preko noći brutalno zatvorena. Otkrijte zašto lepota nije samo u pravilnosti tela i lica, već i u zračenju duše.

Glumila je u više od trideset filmova, cenili su je, poštovali i obožavali kako jugoslovenski, tako i evropski reditelji. Olivera je nekada mogla sve! Ipak, njena karijera preko noći je prekinuta krajem sedamdesetih kada je tadašnje komunističko rukovodstvo ocenilo da je srpski nacionalista. Od tada je bila potpuno ignorisana tri decenije. Zabranjena. Kao da nikada nije ni postojala.

- Od nečega sam morala živeti ovih 30 godina koliko nisam radila. Prodavala sam sve što sam imala, ali se nikada nisam unizila. Nisam nimalo ustuknula, iako je bilo mnogo padova i sudara sa samom sobom, jer toliko te raspamete da te skoro ubede da si beznačajan, da nemaš svoje mesto pod suncem. Njega su zauzeli neki drugi ljudi, a ti možeš samo pod zemlju. Ubede te da ne vrediš ništa.

Govorila sam sebi: 'Ne smeš umirati sto puta na dan, već samo jednom, ali časno!' A onda sam i to prevazišla i rekla sebi: 'Ma, nećeš ni taj jedan put da umreš, ima da pobediš i pokažeš tim neljudima, da ih nateraš da se postide sebe i svojih postupaka'. To su bili trenuci iz kojih sam izranjala još moćnija i snažnija. I spremnija za sledeću bitku - priča Olivera.

Lepota je opasnost za ženu

Svojevremeno je bila opsesija mnogih muškaraca, pa je tako bilo onih koji su zbog Olivere hteli da se ubiju, onih koji su se zbog nje opijali i onih koji su joj skidali zvezde sa neba. Pitam je postoje li danas takvi muškarci?

- Bila sam svesna da izazivam veliku pažnju muškaraca. Bilo je onih koji su hteli da se ubiju zbog mene, onih koji su se zbog mene opijali, ponašali se kao na smrt zaljubljeni. Valjda sam izazivala previše strasti, a strasti su često slepe i proizvode ljubomoru i strah od gubitka... S mojim sazrevanjem sve duhovno bilo mi je važnije. Shvatila sam da je fizička lepota velika opasnost za ženu. Potrebna je velika hrabrost da se ona savlada.

Danas se podrazumeva i neguje estetika ružnog, neke ružne glumice čak žele da nas ubede da su samo ružne talentovane. To samo govori o njihovim kompleksima. Lepota je dar od boga. Kako bi svetska kinematografija izgledala bez jedne Rite Hejvort, Merilin Monro ili Grete Garbo? Njihova lica su za večnost. Volela sam izuzetne ljude, jake ličnosti, zgodne i kreativne prave muškarce.

Takvi su danas retki. Danas je u modi Bred Pit, koji prema ljubavima mog života deluje kao devojčica. Odlučila sam da živim sama jer ne pristajem ni na šta polovično. Ne bih se podsmevala svojim divnim ljubavima, radije ih čuvam u svom srcu. Kakav bi to čovek mogao da se pojavi pa da meni srce zaigra? Drago mi je što sam se osamila, jer i u tome ima časti i poetike.

Lepota duše

Olivera kaže da ju je vreme odsustva sa javne scene obogatilo kao umetničku ličnost. Iako joj je oduzelo lepotu mladosti, dalo joj je lepotu duha, što ne može ni sa čim da se meri. Takođe, kaže da je najbolje dostojanstveno stariti, bez ikakvih plastičnih operacija i odlaženja pod nož. Jednostavno, prezire teror mladosti i beskrajno je ponosna na svoje godine.

- Lepota nije samo u pravilnosti tela i lica, lepota je, pre svega, u zračenju duše i duha - kaže Olivera.

Bez nacionalne penzije

Kao interpretator izvornih narodnih pesama i ciganskih romansi održala je više od stotinu koncerata širom sveta. Pevala je kompozicije Enija Morikonea, Šarla Demona, Doma Suzukija, Mikisa Teodorakisa, a 72 puta punila je čuvenu parisku Olimpiju. Ništa od toga izgleda nije bilo dovoljno da Olivera Katarina dobije nacionalnu penziju koju je i te kako zaslužila.

- Šokirala me je nemilosrdnost koju sam osetila kao žena. Niko od onih koji su mogli da mi pomognu nisu pokazali ni mrvicu saosećajnosti niti su mi na bilo koji način olakšali. Niti su mi dali privremeno na upotrebu neki mali stan, ne, ja to nisam mogla da dobijem, niti sam dobila pristojnu penziju koju smatram da sam zaslužila.

Nikoga se nije ticalo da li ću ja preživeti ili ću umreti, sem mog sina. Na kraju sam saznala da uopšte nisam ni bila na tom famoznom spisku za nacionalne penzije, tako da me nisu ni uzeli u razmatranje. Znači, neko me je izbacio sa spiska, jer me je Udruženje filmskih glumaca Srbije kandidovalo. Imala sam zasluge po dve linije, muzičkoj i glumačkoj. Ko je mene sklonio sa spiska? To je pitanje komisiji i ja neprestano pitam zašto sam volšebno nestala sa spiska, ali nikako da dobijem odgovor.

Izbrisana cela uloga

Posle trideset godina izolacije, prošlog leta trijumfalno se vratila na scenu i oborila s nogu publiku na koncertima u Sava centru i Domu sindikata. Iako je koncerte organizovala bez ikakve pomoći i donacija, o njima se danima pisalo.

Čak je i reditelj Uroš Stojanović rekao: „Bio bi to znak lošeg vaspitanja kada bih se našao pozvanim da preporučujem nekome ikonu srpske kulture, kakva je Olivera Katarina. Ono što mogu da učinim jeste da njoj preporučim Beograd i Srbiju. Ona je nama mnogo potrebnija nego mi njoj. Nismo zaslužili koncert Olivere Katarine, ali bilo bi dobro da je zamolimo da nam pruži još jednu šansu." Pitam je hoće li biti još jedne šanse i koncerata za pamćenje.

- Drago mi je što me energično podržavaju mladi studenti i žele da mi na svaki način pomognu u organizaciji koncerata. Gospodin Đilas mi je obećao pomoć i uputio me je na Raku Marića. Mnogi su me uveravali da on drži reč i nadam se da me on neće izneveriti kao što su to činili njegovi prethodnici - kaže Olivera Katarina.

Posle više od trideset godina medijske blokade i zabrana, pitam ovu ženu neobične hrabrosti da li nepravda i danas traje?

- Nažalost, nepravda i danas traje, pa je tako i cela moja uloga u filmu Čarlston za Ognjenku, i pored sjajnih kritika koje sam dobila, potpuno izbačena iz filma, zbog čega su studenti ogorčeni. Izuzetno mi je žao nekih divnih scena, kao i pesme japanskog kompozitora Umebajašija. Čula sam da je Uroš Stojanović ogorčen zbog toga i da je razmišljao da tuži producenta.

Šta danas radi Olivera Katarina?

- Danas lečim svoju dušu gledanjem sjajnog programa ruske Televizije Planeta koja je prepuna fenomenalnih emisija iz nauke i umetnosti. Sreća što razumem ruski, pa mogu da se lečim od banalnosti sa naših ekrana koja truje naš duh i ruši naš identitet snažnije od svih bombi. Pišem novu knjigu, jer je Aristokratsko stopalo naišlo na neverovatan odjek, putujem po Srbiji, držim književne večeri.

A na pitanje od čega živi jedna od najvećih ikona srpske kulture, ona odgovara:
- Od gloginja!

Govorila sam sebi: „Ne smeš umirati sto puta na dan, već samo jednom, ali časno!" A onda sam i to prevazišla i rekla sebi: „Ma, nećeš ni taj jedan put da umreš, ima da pobediš i pokažeš tim neljudima, da ih nateraš da se postide sebe i svojih postupaka"

  • Lepota nije samo u pravilnosti tela i lica, lepota je, pre svega, u zračenju duše i duha.

  • Danas je u modi Bred Pit koji prema ljubavima mog života deluje kao devojčica.