Broj 140
Početna > Trpeza > Kompot od šljiva, dunja, krušaka, kajsija, ananasa

Kompot od šljiva, dunja, krušaka, kajsija, ananasa

Kompot

Kompot od šljiva
(Za teglu od 500 g)

 • Sastojci
  šljive
  3 kašike šećera
  8 kašika vode

Priprema

Manje šljive možete samo da operete i stavljate u tegle, ali možete i da ih oljuštite.

Veće šljive prepolovite i izvadite koštice, a i njih po želji možete da oljuštite. Prelijte ih vrućim sirupom i pasterizujte 15-20 minuta.

 

Kompot od dunja

 • Sastojci
  kilogram dunja
  5 dl vode
  250 g šećera

Priprema

Dunje skuvajte da omekšaju, oljuštite ih, isecite, povadite semenke i izvadite tvrdu sredinu. Isecite ih na manje ili veće kriške, po ukusu. Oljuštene dunje možete opet da prokuvate ako su tvrde. Poslažite ih u tegle, prelijte sirupom (5 dl vode kuvajte sa 250 g šećera dok se sav ne istopi) i pasterizujte 10 minuta.

Kompot od krušaka

 • Sastojci
  kilogram krušaka
  5 dl vode
  150 g šećera

Priprema

Kompot možete da pripremite od celih ili isečenih, oljuštenih ili neoljuštenih krušaka, već prema tome koju ste vrstu odabrali. Tvrde kruške prethodno prokuvajte u vodi, pa ih tek onda poslažite u tegle, a vodu upotrebite za kuvanje sirupa (5 dl vode prokuvajte sa 150 g šećera. Kuvajte dok se sav šećer ne istopi). Kruške zalijte sirupom i pasterizujte 15 minuta.

 

Kompot od kajsija

 • Sastojci
  500 g kajsija
  170 g šećera
  1/8 l vode
  kardamom (navrh noža)
  cimet (navrh noža)
  10 g limuntusa
  2 puta konzervansa (navrh noža)
  2 kašike vode
  2 kašike likera od kajsije

Priprema

Kajsije operite, oljuštite i izvadite koštice. Prepolovite i stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom, povremeno promešajte.

Vreme kuvanja je oko osam minuta. Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa dve kašike vode i dve kašike likera od kajsije i dodajte u skuvane kajsije. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo. Tegle dobro zatvorite. Okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko pet minuta.

Kompot od ananasa

 • Sastojci
  kilogram ananasa
  malo konzervansa
  0,5 l vode
  140 g šećera
  2 kašičice želatina
  12 kašika šeri brendija

Priprema

Ananas oljuštite i sitno iseckajte. Iseckani ananas rasporedite u tegle. U svaku teglu stavite navrh noža konzervansa. Vodu pomešajte sa želatinom i šećerom i prokuvajte, tako da se šećer potpuno istopi. Šećerni sirup nalijte preko ananasa u tegle, dodajte po tri kašike šerija u svaku teglu.

Tegle dobro zatvorite i malo ih promućkajte, stavite ih u pleh, a pleh nalijte vrućom vodom do dva centimetra visine. Stavite u rernu. Temperatura kuvanja i zagrevanja treba da bude 95 stepeni, a vreme kuvanja oko 50 minuta.

Kompot od šljiva s rumom

 • Sastojci
  500 g šljiva bez koštica
  180 g šećera
  karanfilić (navrh noža)
  kašičica cimeta
  kašičica limuntusa
  1/8 l vode
  2 puta konzervans (navrh noža)
  2 kašike vode
  2 kašike ruma

Priprema

Oljuštene šljive (po želji cele, prepolovljene ili isečene na četvrtine) stavite da se kuvaju u poklopljenom loncu sa šećerom, začinima, limuntusom i vodom. Povremeno promešajte.Vreme kuvanja je oko šest minuta.

Skinite sa šporeta. Konzervans pomešajte sa dve kašike vode i dve kašike ruma i dodajte u skuvane šljive. Dobro promešajte i nalijte u tegle dok je vrelo. Dobro zatvorite. Tegle okrenite naopako i ostavite ih tako da odstoje oko pet minuta.

 

Korisni saveti

- Sve kompote bi trebalo pasterizovati (pasterizacija je proces kada se proizvod u otvorenim ili zatvorenim posudama zagreva na temperaturama od 80 do 100 stepeni) da bi se uništili mikrobi koji bi mogli da se razmnože i pokvare kompot.

- Meko sitno voće dovoljno je samo dobro oprati i staviti u tegle, a onda zaliti vrelim sirupom.

- Tvrdo voće operite, oljuštite i isecite na manje komade, pa stavite u sirup da provri. Još vruće slažite u tegle i zalijte kipećim sirupom u kojem se kuvalo.

- S obzirom na to da je sirup vruć, tegle unapred zagrejte, a ispod njih stavite kuhinjsku krpu da ne bi pukle.

- Tegle ne smeju da se pune do vrha. Kad slažete voće, s vremena na vreme ga dobro protresite da se što bolje složi.

- Sirup mora da prekrije voće, ali ne sme da dosegne ivicu tegle, jer pri pasterizovanju može da probije celofan kojim je tegla zatvorena.

- Za pasterizaciju je potrebna veća posuda, čije dno treba obložiti krpama ili novinama da bi se izbegao dodir tegle i vrućeg metala.

- Voda u posudi za pasterizaciju mora da bude najviše dva-tri centimetra ispod ivice najmanje tegle.