Broj 140
Početna > Putovanja > Brioni

Brioni

Titovo letovalište

Luksuzne rimske vile, safari-park sa više od 90 vrsta životinja, otisci stopala dinosaurusa, vožnja Titovim kadilakom, samo su neke od atrakcija koje već nekoliko decenija privlače turiste na Brione.

Na ovom elitnom ostrvu nadomak Pule nema peščanih plaža, ali čini se da to posetiocima ni najmanje ne smeta jer ovde mogu da se odmaraju u rajskom ambijentu. Brione krasi fantastična priroda. T

amo se nalaze najlepše jadranske šume hrasta crnike, stoletni maslinjaci, prostrani pašnjaci po kojima slobodno šetaju zebre, antilope, nojevi, jeleni lopatari, paunovi...

Odmor na Brionima namenjen je gostima koji traže smeštaj najviše kategorije i najbolju ponudu dodatnih sadržaja. Ostrvo vrvi od turista iz Nemačke, Italije i Rusije, a luksuznim jahtama obilaze ga i mnoge poznate ličnosti, poput Naomi Kembel, Džona Malkoviča ili princeze Karoline od Monaka.

Veliki i Mali Brion

Brioni su nacionalni park koji se sastoji od grupe ostrva u Jadranskom moru. Nalaze se nekoliko kilometara zapadno od istarske obale, nasuprot mesta Fažana, i sastoje se od dva ostrva i 11 ostrvaca ukupne površine 36,3 km. Dva najveća ostrva su Veliki Brion i Mali Brion.

Veliki Brion je dug 4,5 km, širok do 3 km sa 690 ha površine. Najviši vrh mu je 42 m. Luka Brioni je uređena u zalivu nasuprot Fažana. Severozapadno od Velikog je Mali Brion, odvojen od glavnog ostrva uskim i plitkim (2,5 m) prolazom Tisnacem. Najviše ostrvaca nalazi se na zapadnoj i severozapadnoj strani, i to sa severa prema jugu: Sveti Marko, Gaz, Obljak, Supin, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti i Vrsar. Dva naseljena ostrvca (Jerolim i Kotež) zatvaraju Fažanski kanal i opkoljena su dubokim morem.

Nacionalni park

Brioni imaju bogatu istoriju, a brojna arheološka nalazišta svedoče da su bili naseljeni još od ranog bronzanog doba. U prošlosti su ostrvima vladale velike imperije poput rimske, gotske, vizantijske i mletačke, čiji se tragovi i danas vide u prelepim arhitektonskim zdanjima.

Početkom 20. veka pa do Prvog svetskog rata bili su jedno od najrenomiranijih sastajališta bogatih građanskih i aristokratskih turista. Prvi svetski rat, vojna okupacija, nazadovanje Pule i ekonomske promene su, uprkos dobrim vezama, avionske i brodske linije za Trst i Veneciju, potisnule njihov značaj. Za vreme Drugog svetskog rata ostrva su bila opustošena.

Neposredno pred kraj rata stradali su od bombardovanja hoteli i luka na Velikom Brionu. Posle rata, turistički objekti su nacionalizovani, postepeno osposobljavani i modernizovani. Obnovljen je i inventar divljači. Zbog razuđene obale, ali i bogate istorije, raznovrsne flore i faune, Brioni su 27. oktobra 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljeno su turističko odredište.

Tito na Brionima

Brioni su obeleženi životima dva značajna čoveka. Prvi je austrijski industrijalac, vlasnik čeličana u Češkoj Paul Kupelvizer, koji je od gotovo napuštenog ostrva uspeo da stvori lečilište i mondensko letovalište u koje je dolazila gospoda iz čitave Evrope. On je podigao velike i za ono vreme luksuzne hotele. Pored morskog kupališta, bio je izgrađen i natkriveni bazen sa zagrejanom vodom.

Napravljeni su putevi, uglavnom kolski za vožnju kočijama i biciklima, uređeno je konjsko trkalište, zatim i igrališta za golf i tenis. Ostrva su naseljena biranom divljači (srne, jeleni, zečevi, fazani, patke i dr.), vinogradi daju dobra vina, a s kopna su dovedeni voda, telegrafsko-telefonska veza i električni vod.

Turističke građevine su smeštene na istočnoj strani Velikog Briona, na mestu koje je najbliže kopnu. Josip Broz Tito je drugi čovek koji je ostavio veliki trag na Brionima, o čemu svedoči i stalna postavka Tito na Brionima sa fotografijama poznatih svetskih državnika koji su tamo boravili. Brioni su bili letnja rezidencija Josipa Broza Tita, koji je na njima primio više svetskih državnika, državnih delegacija i istaknutih političara.

Gosti nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika na toj „jadranskoj Polineziji" bili su egipatski predsednik Gamal Abdel Naser, indijski lider Džavaharlal Nehru, etiopski car Hajle Selasije, italijanska filmska zvezda Sofija Loren... Na Brionima je održano više važnih sednica državnih i partijskih foruma, među kojima i Četvrti (brionski) plenum CK SKJ (1966).

Brioni na prodaju

Londonski list Indipendent je nedavno objavio da je Hrvatska ponudila na prodaju arhipelag Brioni, po ceni od 2,5 milijarde evra. List je još naveo da su u Hrvatskoj strane investicije pale za više od 40 odsto, a Brioni su ponuđeni na prodaju istovremeno sa državnom osiguravajućom kompanijom, železnicom i delovima energetskog sektora. Kupac Briona će, navodno, dobiti 14 ostrva tog arhipelaga, ali i nacionalni park sa retkim životinjskim vrstama, uključujući Titovog pedesetdvogodišnjeg papagaja Kokija.

Obilazak Briona

U razgledanje ostrva može se poći električnim autićem, Titovim kadilakom ili biciklom. U svakom slučaju, obilazak započinje u safari-parku. Kulturni dragulji ostrva su rimska rezidencijalna vila u zalivu Verige iz prvog veka i crkvica Svetog Germana iz 15. veka.

Neizbežna je i poseta izložbi kopija fresaka i spomenika pisanih glagoljicom, kao i razgledanje arheološkog muzeja. Za ljubitelje golfa ostrvo je pravo mesto za odmor jer tamo mogu zaigrati na Kupelvizerovom terenu iz 1922. godine u društvu jelena lopatara i paunova.

Polo turniri, koji se svake godine održavaju na ostrvu, vraćaju tradiciju elitnih sportova.

  • Kupac Briona će, navodno, dobiti 14 ostrva tog arhipelaga, ali i nacionalni park sa retkim životinjskim vrstama, uključujući Titovog pedesetdvogodišnjeg papagaja Kokija.
  • Gosti nekadašnjeg jugoslovenskog predsednika na toj „jadranskoj Polineziji" bili su egipatski predsednik Gamal Abdel Naser, indijski lider Džavaharlal Nehru, etiopski car Hajle Selasije, Sofija Loren...