Broj 140

Adijant

Nežna i osetljiva lepotica
Adijant

Adijant (viline vlasi) je lepa i nežna biljka koja pripada porodici paprati, poreklom je iz tropskih i umerenih klimatskih područja. Ova biljka je ukras u stanu, jednostavna je za uzgajanje, ali traži svoje mesto, bez čestog premeštanja, kao i dosta vlage.

Vilinim vlasima ne odgovara izloženost direktnom suncu, već mesto na prozoru okrenuto severu ili u senci neke veće biljke.

Sobna temperatura joj sasvim odgovara, ali u slučaju da je veća od 21 stepena, vazduh u prostoriji mora da bude veoma vlažan.

Leti je treba dobro zalivati, bar dva puta nedeljno, i obavezno mora da se ocedi od viška vode. Zimi je dovoljno da se zalije jednom nedeljno. Adijant traži određen procenat vlage, zato ga leti često treba prskati vodom.

Zemlju treba održavati vlažnom pomoću mokrih kamenčića u donjoj posudi saksije. Adijant je veoma osetljiv na dim i druga isparenja. Reaguje tako što mu listovi dobiju smeđu boju. Zato ga ne treba držati blizu grejnih tela.

  • Presađivanje

Svake treće godine ga treba presaditi, osim ako nam sam pogled na biljku ne govori drugačije, mada mu manja saksija više odgovara. Presađuje se u proleće. Zemlju ne treba suviše pritiskati jer je papratima potreban vazduh oko korena. Razmnožava se tako što razdelimo koren, pa delove sadimo u svežu zemlju. Inače, paprati nikada ne cvetaju, nemaju seme, već samo spore.

  • Ukoliko su joj listovi uvijeni a nisu suvi, to je znak da joj je hladno ili vlažno i treba je premestiti na toplije mesto. Ne treba je zalivati dok zemlja ne postane suva
  • U saksiji može da naraste do 30-40 cm, dok joj širina grma bude 60 cm. Brzo napreduje, obično se udvostruči za godinu dana