Broj 14
Početna > Lepi i zdravi > VEŽBAJTE SA VAŠOM BEBOM

VEŽBAJTE SA VAŠOM BEBOM

Bebe deluju nežno i nezaštićeno jer su njihove motoričke sposobnosti još nerazvijene, pa nisu u stanju da drže glavicu i telo u ispravnom položaju. Vrlo jednostavnim masažama, nežnim vežbama i laganim trljanjem roditelji mogu da podstaknu bebine fizičke sposobnosti i poboljšaju joj koordinaciju pokreta

Pustite bebu da slobodno pomera ruke i noge - Stavite bebu da leži na leđima i pustite je da slobodno pomera ručice i nožice. Ovo je veoma dobra vežba jer se njom oslobađaju bebini udovi.
 
  Vežbajte bebine ruke i noge - Prostrite ćebence na pod i stavite bebu na njega.
  - Držite dete za ruku, lagano mu je ispružite, pa zatim savijte u laktu prema ramenu. Ovu vežbu ponovite sa obe ruke pet-šest puta.
  - Držite bebu za ručice i polako je podignite od poda, a zatim je spustite da legne na ćebence.
  - Bebu uhvatite za noge, lagano ih istegnite, a zatim savijte i približite stopala bedrima, podražavajući pokrete kao kod vožnje bicikla. Dok ovo radite, pevajte ili pričajte sa detetom da bi mu vežbanje bilo zabavno i veselo.
 
  Vežbajte bebin vrat, leđa i ruke - Rasprostrite ćebence na pod i na njega položite bebu potrbuške.
  - Uzmite šarenu zvečku i zveckajte njome dok beba ne počne da je prati pogledom.
  - Beba će gledati igračku i samim tim dizati glavu, vežbati mišiće vrata, leđa i ruku.
 
  Vežbe za jačanje bebinih trbušnjaka i leđnih mišića
   - Pustite vašu bebu da, dok je budna, leškari na leđima ili potrbuške. Ovim vežbama ojačavaju se bebini trbušni i leđni mišići.
 
  Podstaknite sposobnost hvatanja - Dajte bebi u ruku kolut ili zvečku da se igra. Ovim ćete podstaći i razviti bebinu sposobnost za hvatanje predmeta.
 
  Bebe obožavaju masažu - Potvrđeno je da se bebe koje roditelji masiraju brže razvijaju i rastu, dobijaju više na težini, manje su razdražljive i bolje spavaju. Takođe, ovakve bebe pokazuju bolji mentalni i motorički razvoj.
  - Prostrite na krevet peškir i na njega potrbuške stavite bebu.
  - Sipajte na dlanove malo bebi ulja (prethodno proverite da li je vaša beba alergična na ulje) i rastrljajte ga, kako biste ga zagrejali.
  - Potom nežno počnite da masirate svoju bebu od vrata ka ramenima, zatim u pravcu od vrata duž kičme do guze, onda od ramena do šaka i na kraju noge do stopala.
  - Kada sve ovo uradite, bebu okrenite na leđa i nastavite da je masirate od vrata prema ramenima, zatim od vrata do trbuščića i na kraju udove.
 
  Trljajte bebu različitim tkaninama - Trljajte bebine ruke i stopala sa različitim materijalima, mekanom, glatkom ili hrapavom tkaninom. U ovu svrhu možete da upotrebite svilu, baršun, vunu ili frotir. Ovakvim tretmanom razvija se bebin osećaj za dodir, pa zato izbegavajte da koristite grube teksture.