Broj 14
Početna > Lepi i zdravi > PROLEĆNO ČIŠĆENJE

PROLEĆNO ČIŠĆENJE

Proleće je doba godine kada treba napuniti baterije i očistiti telo od otrova i ponekog suvišnog kilograma

U proleće, naše telo prolazi kroz proces detoksikacije (eliminacije) otrova kroz debelo crevo, jetru, bubrege, pluća, limfne čvorove i kože. Otrovi modernog doba kao što su hemikalije i druge otrovne materije nakupljaju se uglavnom u masnom tkivu.
  Tokom proleća i naša ishrana trebalo bi da bude laganija. Idealno bi bilo sprovesti pročišćavajuću kuru od nekoliko dana kako bi se organizam koliko-toliko oslobodio toksina nakupljenih zbog teške zimske hrane i premalo kretanja. Prolećna hrana trebalo bi da bude sezonska, prilagođena podneblju u kom živite.
  Time ne samo što ćemo poboljšati zdravlje nego ćemo se i osetiti punim energije, a o lepoti, naročito kože, da i ne govorimo. To je i dobar način borbe protiv stresa, glavobolje, gripa...
 
  Od žitarica prednost dajte ječmu i raži, a smanjite proizvode od belog pšeničnog brašna. Svakako bi trebalo da što češće konzumirate zeleno lisnato povrće (ali i sve ostalo…), prema mogućnostima, začinjeno svežim korenom đumbira.
 
  Od voća odaberite jabuke i drugo sočno, sveže, ali i suvo voće. Mlečni proizvodi neka budu s manjim procentom masti, a crveno meso pokušajte da konzumirate što manje ovog proleća.
  Izbor pravih namernica je ključ uspeha, ali ništa manje važna nije ni njihova pravilna kombinacija. Voće nikako nemojte jesti iza glavnog jela, već bar dva sata nakon njega.
  Ono neka vam bude poseban obrok. Isto tako, mleko nikako nemojte piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, već ga kombinujte s hlebom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.
 
  Osim pravilnog izbora namirnica i njihovog kombinovanja, bitna je i količina konzumirane hrane. Veliki deo ljudi ne oseća refleks sitosti, već nakon obroka trpi težinu u želucu i celom telu, tromost i mentalnu tupost. Ali, baš suprotno, hrana je tu da se osećamo ispunjeni novom energijom, pa je treća stepenica u poboljšanju pravilne probave i iskorišćenju materija i adekvatna količina koja ne bi trebalo da prelazi 2/3 ispunjenog želuca. Od te količine neka deo bude voda, koju u gutljajima možete ispijati tokom obroka.
 
  Jedan sat pre i nakon jela ne treba piti nikakvu tečnost, jer ona razređuje sokove za varenje i usporava je. To se pogotovo odnosi na hladne tečnosti, koje su jedan od najvećih neprijatelja pravilnog varenja. Dajte prednost korenastom povrću - renu, celeru, cvekli, šargarepi, rotkvici, kelerabi. To su namirnice koje se tradicionalno opisuju kao moćni čistači jetre, bubrega i krvi. Kombinacija peršuna i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je delotvorna kod povišenog nivoa mokraćne kiseline (koju regulišu bubrezi).
 
  Ekstrakt korena maslačka i čaj od sleza pomažu pri izlučivanju otpadnih materija iz bubrega, a biljka uva ursi, od koje se priprema tradicionalni uvin čaj, odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.
 
  DETOKSIKACIJA ORGANIZMA
  Detoksikacija organizma i regeneracija metabolizma može se jednostavno sprovesti ako se pridržavate sledećih saveta:
  - U prvoj polovini dana konzumirajte pretežno ugljene hidrate i obavezno doručkujte. Doručak je obrok koji reguliše osećaj gladi tokom celog dana.
  - U drugoj polovini dana prednost dajte proteinskoj hrani, posebno ribi i belom mesu. Izbegavajte obilne večernje obroke.
  - Supe vam mogu biti posebno korisne prilikom detoksikacije. Ne zaboravite na jednostavan način uklanjanja suvišne masnoće iz supe. Jednostavno, ostavite je da se ohladi i na površini će se stvoriti tanki sloj masti. Ovaj sloj treba ukloniti kašikom.
  - Nemojte preskakati obroke i izbegavajte duže gladovanje tokom dana. Ovakvo ponašanje izazvaće  nepotrebno prejedanje.
  - Uživajte u maštovitim salatama, one osiguravaju niz visokovrednih materija koje pomažu metabolizmu, jačaju odbrambenu sposobnost tela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim maslinovim uljem.
  - Visokovredni fermentirani mlečni proizvodi koji sadrže probiotike podstaći će varenje i ojačati imuni sistem. Ne zaboravite na jogurt, acidofil i kiselo mleko.
  - Povrće i voće neka bude temelj vaše ishrane.
  - Nekoliko puta dnevno pijte biljne čajeve i dosta vode.
 
  Saveti
  1. Započeti dan kontrastnim tuširanjem (na koje bi se trebalo postepeno navikavati i sprovoditi ga tek nakon opisanih korekcija u ishrani), što će vrlo snažno uticati na bolju cirkulaciju krvi, prijatno buđenje organizma i njegovo efikasno podmlađivanje, smanjenje celulita i masnih naslaga, uz bolji izgled i stanje kože, lakše podnošenje temperaturnih razlika, a predstavlja i neku vrstu gimnastike za unutrašnje organe.
  2. Stvarati svakodnevnu naviku da barem jedan sat provedemo na svežem vazduhu u kretanju. Na primer, to može biti put ili deo puta, do posla i nazad, sporednim ulicama, gde nema mnogo saobraćaja. Odlazak u prirodu za vikend biće odlična dopuna, ali ne i zamena za svakodnevne šetnje.
  3. Staviti u kuću i kola jonizator vazduha, koji će omogućiti da dišete mnogo čistiji i kvalitetniji vazduh i tako stvorite uslove za kvalitetnije funkcionisanje organizma.
  4. Maksimalno smanjite vreme provedeno pred ekranom televizora i kompjutera. Ukoliko zbog prirode posla ipak morate da provodite više vremena pred ekranom, predlažemo vam da ispred njega ne sedite direktno, nego malo ukoso, čime ćete značajno smanjiti negativni uticaj.