Broj 14
Početna > Zanimljivosti > POLJUPCI

POLJUPCI

Poljubac je dodir usnama, kao gest naklonosti, pozdrav, izraz poštovanja ili najintenzivniji ljubavni trenutak

Nauka koja proučava ljubljenje naziva se filematologija. Od svih životinja, u usta se ljube samo šimpanze, orangutani i mačke. Odbojnost prema ljubljenju rasprostranjenija je među priprostim ljudima i za njih je poljubac neka vrsta primitivnog akta. Poljupcem u obraz često izražavamo srdačan pozdrav, dobrodošlicu, čestitke, dok je poljubac muškarca i žene najnežniji i najsnažniji ljubavni dodir. Odaje želju ljubavnika za potpunim telesnim i duševnim stapanjem. U bajci braće Grim princ poljupcem budi Uspavanu lepoticu. U nekim drugim bajkama princeze ljube začarane žabe (koje se potom pretvaraju u prekrasne prinčeve). U filmu ,,Matriks” glavni junak svoju ljubav vraća na ovaj svet poljupcem.
 Za poljubac u obraz rade samo dva facijalna mišića, dok se za vrući vlažni poljubac uključi više od 34 mišića lica. Nežni i duboki poljupci otkrivaju kvalitet ljubavnih odnosa partnera. Kroz takve poljupce partneri se u potpunosti predaju jedno drugom. Potpun ljubavni doživljaj traži i celovito otvaranje. U trenucima telesnog sjedinjenja usta postaju organ spajanja. Strastveni, neobuzdani poljupci aktiviraju celo telo. Ubrzava se rad svih organa (pluća, mozga i srca, koje radi 30 do 60% brže!) i krv brže cirkuliše i povećava se krvni pritisak.
 
  VRSTE POLJUBACA
 
  Poljubac u obraz - prijateljski poljubac, vrlo popularan na prvom izlasku.
  Poljubac u čelo - majčinski ili prijateljski poljubac, koji svakome prija.
  Poljubac u rame - vrlo senzualan poljubac.
  Poljubac u ruku - poljubac kavaljera.
  U prošlosti se izvodio s naklonom, kako bi se ukazalo na poštovanje dami.                                                                                                                     
  Poljubac u stopalo - predstavlja erotičan gest, koji, ukoliko se opustite, može izuzetno da vam prija.
  Poljubac u bradavicu - vrlo senzualan poljubac. Uzbuđuje partnera, ali uvek morate da budete nežni, jer su bradavice veoma osetljive.
  Platonski poljubac - brzi dodir zatvorenih usana i nema erotskih misli. Njime se najčešće ljube devojčice i dečaci.
  Ničeanski poljubac - niz poljubaca samo jednog partnera.
  Donovski ili mafijaški poljubac - poljubac u ruku uz ponizni znak poštovanja.
  Leptirski poljubac - predstavlja dodirivanje obraza ili trepavica partnera trepavicama.
  Virtuelni poljubac - simbol za internet ljubavnike.                                                       
  Eskimski poljubac - zapravo trljanje nosevima jedan o drugi.                                      
  Francuski poljubac (french kiss) - jedan od najpoznatijih i najpoželjnijih među ljubavnicima. Dugotrajni ,,usta na usta'' poljubac uključuje rad i jezika i zuba. Idealan je uvod za dobar seks, a ponekad se uz poljupce uključuju i ugrizi, pa on za kratko vreme može postati vrlo žestok. Počinje početnim poljupcem u kojem se usne jedva dotiču. Nakon toga se jezici blago susretnu, što budi želju za čvršćim i intimnijim dodirima. 
 
  Ginisovi poljupci
  U Ginisovoj knjizi rekorda zabeleženi su najduži poljubac na svetu i najmasovniji poljubac. Rekord u najdužem poljupcu na svetu drže Luiza Almedovar (19) i Rič Lengli (22) iz Nju Džerzija, koji su se ljubili 30 sati, 59 minuta i 27 sekundi bez prekida, hrane ili odlaska u WC! Najmasovniji poljubac dogodio se na Filipinima, na Dan zaljubljenih 2004. godine. U ljubljenju je učestvovalo 5.327 parova, koji su se okupili pred ponoć i počeli svoj poljubac, dok je otkucavalo poslednjih 10 sekundi pred veliki Dan ljubavi.
 
  Za poljubac u obraz rade samo dva facijalna mišića, dok se za vrući vlažni poljubac uključe više od 34 mišića lica.