Broj 14

PILATES

Pilates kombinuje vežbe istočnjačke i zapadne kulture. Naglasak stavlja na preciznost pokreta koji su usklađeni s disanjem, ali i jačanje trbušnih i leđnih mišića. Pilates aktivira celo telo, a osnovna načela na kojima se vežbanje zasniva jesu koncentracija, kontrola, mekoća pokreta, preciznost i pravilno i usklađeno disanje.
  Pilates vežbe su vežbe laganog i srednjeg intenziteta kojima se razvija snaga i fleksibilnost, podiže nivo energije i organizam oslobađa od stresa, ali i učvršćuje i oblikuje stvaranjem dugih, vretenastih mišića.
  Iako je u modi već nekoliko godina, pilates se praktikuje veoma dugo. Osmislio ga je 1920. godine u Njujorku poznati trener Džozef Pilates, a bazirao ga na oko 500 različitih vežbi, sa idejom da se jedna vežba ne ponavlja mnogo puta, nego da se više vodi računa o preciznosti pokreta. Džozef Pilates ovaj način vežbanja uspešno je koristio prilkom rehabilitacije bolesnika, a danas ga preporučuju mnogi lekari, a posebno ginekolozi i ortopedi. Ovaj program koncentriše se na unutrašnje mišiće-držače koji su važni za održavanje tela u ravnoteži, a od suštinskog su značaja za održavanje normalnog stanja kičmenog stuba. Pilates vežbe podučavaju o svesnosti disanja i poravnavanju kičme, odnosno jačaju unutrašnje mišiće trupa, što je od velikog značaja za ublažavanje i preventivu bolova u leđima. U 86. godini, 1965, Džozef je rekao: „Mora da sam u pravu. Nikad aspirin. Nikad povređen u životu. Cela zemlja, ceo svet, trebalo bi da izvode moje vežbe! Mnogi bi bili srećniji." 
                                                         
  FLEKSIBILNOST I SNAGA
  Pilates sistem vežbi fokusiran je na povećanju fleksibilnosti i snage bez bildovanja mišića. Zato, nije neobično što su prvi zaljubljenici u pilates bili baletski umetnici, među njima i čuvena Marta Grejem. Danas je ovo omiljeni vid vežbi mnogih zvezda koje drže do svog izgleda i kondicije. Kad se vežba u sali ili teretani, vežbe se mogu izvoditi na posebno koncipiranim spravama, ali i bez njih, ležeći, sedeći ili stojeći na tlu. Isto tako, vežbe se mogu naučiti i vežbati kod kuće dok ste sami, ali ipak se preporučuje učenje kod instruktora pilatesa, koji će vas naučiti pravilnoj tehnici disanja i izvođenja vežbi. Ovaj oblik vežbanja, s obzirom na relativno nizak intenzitet vežbi, odličan je za one koji žele da postignu elastičnost, kvalitetno držanje i dug, vretenast oblik mišića, bez preteranog znojenja, a nije podesan za one kojima je prvenstveno stalo do gubitka kilograma. Za to bi se ipak trebalo baviti vežbama jačeg intenziteta, prvenstveno aerobnim, a najbolji se rezultati postižu kombinacijom aerobnih treninga i pilatesa.

  IDEALAN ZA RAVAN STOMAK
  Pilates nisu samo vežbe, to je serija kontrolisanih pokreta koji angažuju i telo i um, a rade se pod nadzorom stručnog trenera I, što je vrlo bitno, ne prate ga zdravstveni rizici kao što su povrede i preopterećenje. Pilates može biti i dopuna uz druge vidove vežbi, da se održi postignuta forma, ali postoje i pilates vežbe za iskusne i utrenirane vežbače. Bezbedno ga mogu upražnjavati čak i trudnice, jer im može pomoći da nauče pravilno disanje, poboljšaju koncentraciju, ali i povrate figuru i tonus tela posle trudnoće. Torzo, odnosno mišići stomaka, ramena i abdomena, u centru su pažnje pilates instruktora, a vežbe za mišiće ruku i nogu rade se kao dopunske vežbe. Pilates je idealan ako želite da postignete ravan stomak. Pilates danas ima mnogo varijanti, a pošto su originalne sprave skupe, najčešće se radi na strunjači, na podu. Kada je reč o jednostavnijim i jeftinijim spravama, pilates se može raditi uz pomoć velike lopte koja može služiti kao oslonac i koja dodatno balansira mišiće i doprinosi elastičnosti. Postoje razne vrste pilatesa, a najčešće su kombinacije sa vežbama najsrodnijim jogi i nazivaju se Power Pilates ili Power Yoga. Najveća razlika između joge i pilates vežbi ogleda se u načinu disanja, a u oba slučaja važno je sledeće: kod joge se diše isključivo na nos, dok pilates dozvoljava i disanje na usta. Disanje kod ovih vežbi je važno, zato što pomaže produženim kontrakcijama mišića, a samim tim i njihovom boljem obliku i snazi. Osim disanja, osnovni principi pilatesa su preciznost, tačan sled i kontinuitet pokreta, koncentracija i kontrola.