Broj 14
Početna > Intervju > MAGIČNA REALNOST

Paulo Koeljo

MAGIČNA REALNOST

Paulo Koeljo, brazilski pisac čije su knjige poslednjih godina u samom vrhu čitanosti širom planete, rođen je u Rio de Žaneiru 1947. godine. Afirmisao se kao pisac tekstova za hitove koje je pevao čuveni pevač Raul Seisas, a njegove kompozicije izvodile su velike zvezde brazilske muzičke scene sedamdesetih i osamdesetih godina. Proučavao je magiju i okultizam do svoje 25 godine. Nakon što je pešice prešao put dug 830 kilometara od Santjaga do Kampostele, napisao je knjigu "Dnevnik jednog čarobnjaka", koja je u Brazilu brzo postala bestseler. Nakon "Alhemičara", koji je i njegov prvi svetski bestseler, Koeljo je objavio još devet knjiga. Dela Paula Koelja prevedena su na pedeset devet jezika u 150 zemalja sveta, u preko pedeset miliona primeraka. Pored književnosti koja mu je osnovna profesionalna i životna preokupacija, Paulo Koeljo piše nedeljne kolumne koje se objavljuju širom sveta. Koeljova dela, sa izvanrednim poetskim stilom koji podstiče našu sposobnost da sanjamo, posredstvom jezika koji se ne obraća našem razumu već našim srcima, donela su mu reputaciju jednog od najpopularnijih pisaca na svetu.

ČOVEK - DOBAR ILI ZAO?
  To pitanje, u stvari, nema odgovor. Pitanje je stava u životu. Sve je u ličnoj legendi koju svako od nas ima, a ta legenda je zapravo razlog zbog kojeg smo živi. Čovek mora da deluje na stvarnost i to onakvu kakva ona jeste, da se suoči s njom. Postoji samo jedno pravilo, a to je da se bude hrabar. Treba samo imati hrabrosti: da se bude drugačiji, hrabrost da se pođe na mesta u koja vas vode snovi.
 
  MISIJA
  Bio sam sasvim mlad kada sam shvatio da želim da budem pisac."Nemoguće, moj sine", govorila bi mi majka. "Tvoji snovi su nemogući." Nisam to prihvatio kao sva deca kada im se tako nešto kaže. Pokušao sam da budem uporan, strpljiv i disciplinovan. Sledio sam svoj san. Odustajao sam više puta, ali to je dozvoljeno, zar ne? Važno je samo da ne zaboraviš da imaš svoj san. To je moja misija.
 
  USPEH
  Ako ste pošteni prema sebi i svom srcu, normalno je da i vaša knjiga takne srce čitalaca. Onda se lako uspostavlja kontakt. To je ono što osećam u sebi. Ako se meni dopadne moja knjiga, verujem da će se dopasti i mojim čitaocima, jer ja njih jednostavno osećam.
 
  BUNT
  Pobuna je nešto što morate da nosite u sebi, jer svet se menja, a ne zato što treba da poštujete pravila. Osećam potrebu za promenom i zaista iskreno verujem u to da živimo u revolucionarnom trenutku, ali su mogućnosti da se više okrenemo duhovnom, da napravimo spoj tzv. materijalne realnosti sa magičnom realnošću. Otvoreniji smo prema intuiciji i sličnim stvarima koje se vezuju za sujeverje. I to me čini buntovnikom s razlogom.
 
  PUTOVANJA
  U mojoj knjizi "Hodočasnik iz Kampostele" pišem o putovanju koje je, u stvari, život sam. To je jedna zgodna metafora. Jer, šta je život? To je jedno putovanje od rođenja do smrti. Valja znati da postoji razlog zašto smo ovde. Moramo putovati s malo prtljaga, jer ćemo u protivnom biti natovareni teškim bremenom i put nam neće prijati. Umesto na stvari, pažnju treba usmeriti na ljude. Koristim usta svog junaka da to kažem. I konačno, više se treba uzdati u svoju "žensku energiju", u drugačiju intuiciju, tačku i polje posmatranja. To je način da se sagleda univerzum, ne samo onakvim kakvim ga možete dotaći već i kao ono magično i nedodirljivo, a to ipak postoji.
 
  INSPIRACIJA
  O tome nikada ne razmišljam unapred. To je ona moja ženska strana bića. Ostanem u "drugom stanju", a onda lutam životom ne znajući ko je otac. To je onaj trenutak kada nešto ostane. Život ostane u meni. Onda malo, pomalo, razvija se i dobija oblik knjige. U svakom slučaju, ništa ne planiram i ne zapisujem. Ne živim pokušavajući da sačuvam stvari. Ono što je važno, ostaje da traje. Nevažno nestaje.
 
  FORMULA USPEHA
  Prosto, nemam odgovor. Greške možemo lako da objasnimo, uspeh teško. Težim da, jednostavno, živim tu najlepšu stranu uspeha. To mi pričinjava istinsko zadovoljstvo i radost življenja.
 
  KNJIGA
  Knjiga čitaocima, ali i nama piscima daje osećaj da nikada nismo sami. To nas čini hrabrijima, jer kad nismo sami, imamo više snage i hrabrosti da menjamo život. Knjiga je katalizator, nešto što povezuje i ujedinjuje ljude, bez obzira na vreme i mesto u kojem žive.
 
  PORUKA ČITAOCIMA
  Da se ne plaše da ostvare svoj san i da shvate strah kao nešto sasvim normalno, i da ga pobede. Moja poruka bi glasila: ostvarite svoj san! Da budete uvek spremni da platite cenu svog sna, da vas nikad ne uplaši ono što vam kažu otac ili majka, ili društvo. Živite svoj san, živite za ono što vas raduje, a ne ono što vam je nametnuto.
 
  BEOGRAD
  Kada sam prvi put došao u Beograd, tražio sam sebe. Bio sam izgubio svoju dušu i želeo sam da je povratim. Došao sam da vidim mesta o kojima mi je pričala moja prva žena, Beograđanka. Istina, bilo je to bezmalo pre dve decenije i ne sećam se toliko samog grada, ali mnogo toga nisam zaboravio: kuvano vino koje sam ovde prvi put probao, tursku kafu i, naravno, divnu, toplu kućnu atmosferu, prijatelje koje sam često posećivao. Već u prvom kontaktu s vašim narodom bio sam ushićen tom ogromnom radošću koju u sebi nose Srbi. To me je, priznajem, veoma iznenadilo. Vaš narod ima dušu, vaši ljudi su sposobni da uvek i svima pomognu. I muškarci i žene jednako su snažni duhom. A opet, u isto vreme otvoreni za najdublja osećanja, za ljubav. Beograd je deo mog života.