Broj 14
Početna > Lepi i zdravi > KOZMETIČKI TRIKOVI

KOZMETIČKI TRIKOVI

Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo iskustvo. To nasledstvo je delimično prevaziđeno, a veliki deo trikova još je u upotrebi

Mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanim u lepe boce i kutije, u vidu praška, kreme ili spreja. Ukoliko neki proizvod ne možete da pronađete u prodavnici, ili volite samo da pravite preparate, iskoristite neki od sledećih starih recepata.

Negovane ruke
  Tokom dana, kada vam se za to ukaže prilika, i prilikom odlaska na spavanje, namažite ruke sokom od pomorandže. Postaće meke i glatke.
 
  Bezbolno čupanje obrva
  Ono može da bude potpuno bezbolno ako pre samog čina pređete preko obrva kockicom leda obavijenom gazom.
 
  Da šminka na kapcima bolje drži
  Ako kapke pre no što stavite senku premažete kapljicom soka od limuna i ostavite da se on prvo osuši, šminka će se duže zadržati. Budite pažljivi prilikom nanošenja, da vam sok ne uđe u oko.
 
  Masna kosa
  Prati kosu nedelju dana svakodnevno sumpornim sapunom i mlakom vodom. Pet dana napraviti pauzu, a zatim još jednom ponoviti postupak. Rezultat je iznenađujući.
 
  Češljanje masne kose
  Masnu kosu svakog jutra treba četkati četkom stavljenom u najlonsku čarapu. Prašina i masnoća ostaće na najlonu, a kosa će postati sasvim čista. Naravno, ovu najlonsku čarapu posle svake upotrebe treba oprati. Napomena: masnu kosu ne treba dugo i suviše energično četkati jer lojne žlezde još više luče. Dovoljno je nekoliko ovlašnih poteza.
 
  Tragovi od farbanja kose
  Tragovi od boje ili preliva za kosu na čelu i iza ušiju lako se mogu otkloniti pepelom od cigareta. Iščezavaju odmah i ne nadražuju kožu.
 
  Sjajni nokti
  Nokte prvo trljajte vlažnom upijajućom hartijom, a potom nešto duže suvom. Nokti će postati sjajni, a sačuvaće svoju prirodnu boju.
 
  Ako se zgusne lak za nokte
  Čak i ako je zatvorena bočica, dešava se da se lak zgusne. U tom slučaju dodajte nekoliko kapi čistog alkohola ili malo acetona (ali ne uljanog!).
 
  Brzo sušenje laka na noktima
  Umočite namazane nokte u hladnu vodu i držite ih tako dva minuta. Nokti će biti suvi, a lak se neće ljuštiti.
 
  U nedostatku acetona
  Zalepite komadiće selotejpa na nokte. Zatim naglim pokretima povucite selotejp, na kome će ostati sav lak.
 
  Ulje za sunčanje
  Možete ga sami napraviti od mešavine trećine morske vode, trećine soka od pomorandže i trećine ulja, najbolje bademovog. Ovo sredstvo je jeftino i efikasno.